hirdetés

A serdülőkori marihuána fogyasztás többet árt az agynak

A közlemény fontos megállapítása, hogy minél fiatalabb életkorban kezdődik a marihuána fogyasztás annál nagyobb az agyi struktúrák strukturális és funkcionális károsodása.

hirdetés

A marihuána használata az utóbbi években folyamatos emelkedést mutat az Egyesült Államokban. A 400-nál több kémiai anyag közül a marihuána hatásáért leginkább a cannabis növény fő pszichoaktív összetevője, a delta-9 tetrahidrocannabinol (THC) tehető felelőssé. A THC az agyban mindenütt megtalálható cannabinoid receptorokhoz kötődik, hatására a különböző kognitív funkciókat befolyásoló neurális változások indulnak meg, amelyek, ha hosszasan fennállnak, akkor strukturális változásokat hozhatnak létre az agyban (Lorenzetti).

Bár a kognitív területen bekövetkezett funkcionális változásokat sokan tapasztalták serdülő és felnőtt használókban is, a korábbi vizsgálatokban a strukturális agyi elváltozások nem voltak egyértelműen kimutathatók. Egyesek az agy bizonyos területeinek volumen-csökkenését figyelték meg (hippocampus, orbitofrontális cortex, amygdala, striatum), mások krónikus marihuána függőkön az amygdala, a nucleus accumbens és a kisagy térfogatának növekedését észlelték. Megint mások sem a fehér-, sem a szürkeállományban nem tudtak kimutatni változást. Ezek az eltérő vélemények leginkább a vizsgált minták feldolgozásának módszertani eltéréseiből következnek (pl. a marihuána használat súlyossága, életkor, nem, kísérőbetegségek, pszichiátriai elváltozások, egyéb anyagok használata, stb.), vagy a vizsgálat szerkezete (pl. a vizsgálat módszere, a vizsgálni kívánt terület) nem volt megfelelő.

Mivel a THC a cannabinoid-1 receptorokhoz (CB1) kötődik az agyban, a változásokat elsősorban a CB1 receptorokban gazdag területeken kell keresni: orbitofrontális kéreg, elülső cinguláris kéreg, striatum, amygdala, insula, hippocampus, kisagy. A CB1 receptorok a neocortexben mindenütt megtalálhatók, a nyúltagyban és a gerincvelőben pedig igen kevés van belőlük.

Egy 110 főből álló betegcsoporton végeztek összehasonlító vizsgálatokat Dr. Francesca M. Fibley vezetésével az Egyesült Államokban (School of Behavioral and Brain Sciences at the University of Texas, Dallas) három különböző MR képalkotó eljárással. 48 felnőtt marihuána-használón végeztek teljes agyi MR vizsgálatot (59%-uk férfi volt, átlagos életkor 28,3 év), képalkotó vizsgálatuk eredményeit a hozzájuk igazított 62, marihuánát nem használó (63% férfi, átlagos életkor 30 év) beteg agyi MR-képeivel hasonlítottak össze. Rendszeres használónak azokat nevezték, akik az utóbbi 6 hónapban hetente legalább négy alkalommal használtak marihuanát, és a használatot a vizeletükből is ki lehetett mutatni. Az agy funkcionális konnektivitását a nyugalmi állapotban végzett MR-rel (resting state functional MRI) vizsgálták, a különböző agyi régiók fehérállományai közötti strukturális konnektivitást is felbecsülték (diffusion tensor imaging, DTI). A frakcionált anisotropiát (FA) pedig a DTI folyamat számszerűsítésére alkalmazták.

 Megállapították, hogy a rendszeres marihuána fogyasztóknál csökken a döntéshozásért felelős orbitofrontális kéreg (OFC) szürkeállománya, ugyanakkor növekednek ezen agyterület strukturális és funkcionális kapcsolatai. Az agyi változások közvetlen összefüggést mutatnak a marihuána-fogyasztás megkezdésének idejével, azaz a serdülőkorban kezdett rendszeres fogyasztás erősebben hat ezekre az agyi struktúrákra, a fehérállomány megnövekedett funkcionális konnektivitásával és nagyobb szürkeállomány volumencsökkenéssel jár. A vizsgálatok szerint a marihuana használóknál a nem használókhoz képest szignifikánsan kevesebb a szürkeállomány a jobb középső OFC-ben és a bal superior OFC-ben (p<0,01), magasabb a nyugalmi funkcionális konnektivitás a bal és a jobb OFC-ben (p<0,005 és p<0,05), valamint a bal és jobb temporális gyrusokban (p<0,01 és p<0,05). A kutatók szerint „a megnövekedett funkcionális konnektivitás az OFC volumencsökkenésének kompenzálására alakulhat ki”.

A cannabis csoportban FA-val kimutathatóan magasabb a konnektivitás az OFC régiókat összekötő anterior forcepsben (p= 0,003 automatikus módszerrel, p<0,001 kézi módszerrel mérve). „Ennek oka az lehet, hogy a cannabis az egyes rostokra eltérően hat”. A korai életkorban elkezdett használat az OFC szintén magasabb funkcionális konnektivitásával jár (p<0,05). A cannabis használók csoportjában végzett egyéb analízis szerint a cannabis használat hossza jelentős összefüggésben volt az agyi eltérésekkel.

Az OFC nagyon fontos része agyunknak: segít a külvilági ingerekre történő megfelelő válaszadásban, tehát eltérései károsan befolyásolhatják a döntéshozatalt.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. Proceedings of the National Academy of Sciences

3. Substance Use & Misuse

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.