hirdetés

A veszélyérzet csökken, a marihuánahasználat nő

A tizenévesek körében egyre terjed a marihuánahasználat, és az arányok ennél is magasabbra emelkedhetnek, ahogyan a szabályok folyamatosan lazulnak az Egyesült Államokban és máshol is.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a 12 évesnél idősebb populáció körülbelül 7,5 százaléka minősül marihuánahasználónak – áll a Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) által szeptember 4-én National Survey on Drug Use and Health (NSDUH) címmel közzétett éves jelentésben. A felmérés célja, hogy képet kapjanak az egyesült államokbeli populáció szerhasználatáról és mentális egészségéről.

Ahogyan a jelentés fogalmaz, a marihuánahasználat „jelentősen emelkedett” a 2011-es értékhez képest. 2012-ben a megkérdezettek 7 százaléka ismerte el, hogy aktuális marihuánahasználó, ami azt jelentette, hogy a felmérést megelőző 30 napban legalább egy alkalommal használt marihuánát – emeli ki a SAMHSA tisztségviselője, Pamela S. Hyde sajtóközleményében. Azt is megjegyzi, hogy a 2014-es felmérés várhatóan magasabb arányokat jelez majd, „ha az egyes városok és államok a felnőttek számára nem orvosi felhasználásra is legalizálják a szert”.

A marihuánafogyasztás emelkedésének másik oka, hogy az emberek egyre kisebbnek érzékelik a veszélyt. Bár a 12 és 17 év közötti serdülők 40 százaléka válaszolta, hogy tisztában van a marrihuána veszélyével, de ha kisebbnek érzik az ártalom kockázatát, mindössze egy-két évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a marihuánahasználat tovább növekedjen.

A marihuánahasználat terjedése általánosságban a tiltott szerek élvezetének növekedéséhez vezet – prognosztizálja a jelentés. Az aktuális tiltottszer-használók felmérésben regisztrált aránya azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban körülbelül 24,6 millióra tehető a számuk 12 év feletti populációban, mely a népesség 9,4 százalékának felel meg.

A 12 évesnél idősebbek körülbelül 52 százaléka (136,9 millió) számolt be arról, hogy aktuális alkoholfogyasztó (vagyis a megelőző 30 napban legalább egy alkalommal fogyasztott alkoholt), ezen belül 23 százalék ismerte el, hogy rohamivó, azaz a részegségig leissza magát (a megelőző 30 napban legalább egy alkalommal fordult elő, hogy egyszerre legalább öt adag szeszes ital fogyasztott el), 6,3 százalék pedig erős alkoholista (a megelőző 30 napban legalább öt olyan alkalom fordult elő, amikor legkevesebb öt adag ital fogyasztott el egy-egy alkalommal).

A felmérés alapján 22,7 millióra becsülhető azon 12 évesnél idősebbek száma, akik kezelésre szorulnak tiltottszer- vagy alkoholhasználat miatt, ugyanakkor mindössze 2,5 millióan jutnak ilyen terápiához erre szakosodott intézményekben.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.