Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2022-03-24

A zöldhályog (glaucoma) Magyarországon a vezető vaksági okok egyi­ke. A betegség gyanúja fel kell hogy merüljön a kockázati tényezők felderítésekor, a diagnózis minél korábbi felállításához pedig szük­ség van az idegrostréteg és látóidegfő vizsgálatára, a látásfunkciók küszöbperimetriával történő elemzésére, illetve a csarnokzug állapotának értékelésére gonioszkópiás vizsgálattal. A glaucomás betegek állapotát rendszeres időközönként kontrollálni szükséges, az állapot súlyosságától, a kezelés sikerességétől és az ahhoz való adherenciától függően.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2022-03-24

A presbyopia tartós, és eredményes sebészi megoldása az emberiség régi óhaja. A modern mikrosebészeti és műtéttani eszközök mellett a biokompatibilis, összehajtható műlencsék képesek jelenleg optikailag a legjobb távoli és közeli látás élményét biztosítani a pácienseknek. A mű­lencsék között a multifokális műlencsék, továbbá a kiterjesztett mélység-élességű műlencsék számítanak a legmodernebbeknek. Egyéni mérlegelés alapján, a pácienssel közösen kell kiválasztani a számára legmegfelelőbbet, ehhez a szem állapotát, a beteg foglalkozását és hobbiját is figyelembe kell venni. A presbyopia sebészi korrekciója magas fokú elméleti felkészültsé­get és sebészi gyakorlatot igényel, a legmegfelelőbb eredmények elérése érdekében.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-11-14

A retinaleválás sürgősségi szemészeti kórkép, amely korai diagnózissal és megfelelő műtéti technikával sikeresen gyógyítható. Fontos az általános orvosok ez irányú tudásának felfrissítése, hogy a betegek időben eljussanak a megfelelő ellátóhelyre. A retinaleválás a korszerű műtéti technikák széles tárháza segítségével az esetek többségében jól gyógyítható, de minden erő­feszítés ellenére számos esetben többszöri műtéti beavatkozást igényelhet.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-07-31

Eljöhet az idő, amikor a vakság fő okának számító katarakta műtét helyett egyszerű szemcseppel is kezelhető lesz – ígéri a Nature című lapban most megjelent közlemény.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-08-15

Két új, noninvazív és viszonylag egyszerű szemvizsgálat talán majd jó szűrővizsgálat lehet a korai Alzheimer-kór (AD) kimutatására.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-01-22

Egy prospektív, populációszintű svéd vizsgálat tanúsága szerint a dohányzás elhagyása szignifikánsan csökkenti a későbbi szürkehályogműtét szükségességét. 

#7
OTSZ Online >> Allergológia, immunológia
2013-05-02

A chronicus rhinosinusitis (CRS) műtéti kezelését – mivel az a feltételezett hajlamosító tényezőket kevésbé befolyásolja – lokális és bizonyos esetekben szisztémás kortikoszteroidok adásával egészítjük ki. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-09-11

Az időskorban kezdődő reumatikus betegségek egyértelműen különböznek a fiatalabb embereket érintő hasonló kórképektől. A kórisme felállítását sok esetben megnehezítik a gyakran jellegtelen általános tünetek és a társuló betegségek. Kezelés céljából alapjában véve minden rendelkezésre álló gyógyszer alkalmazható. A szervek működésének és az anyagcserének az életkorral összefüggô megváltozására, valamint a társuló betegségekre figyelemmel kell lenni a reumaellenes kezelés és a gyógyszeradagolás adaptálása során.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.1. szám
OTSZ Online >> Kardiológia
2010-01-06

Az ember és az emlősök szervezetében több kardiotonikus szteroidot találtak az „endogén digitálisz” keresése során. Tartós sóterhelés és veseelégtelenség az endogén ouabain (g-strofantin) fokozott elválasztásához vezet. Mindkét szteroid hypertoniát idéz elô. Az esszenciális hypertoniák kb. fele örökletes ouabain-hypertonia.

#10
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-11-20

A gyengén látó felnőttek esetében nagy a depresszió és az elszigetelődés kockázata. A látásromlás az idősek elesésének független kockázati tényezője. A progresszív látásromlás hallucinációs szindrómával társulhat. A családorvosoknak nagy szerepük van az idősödő népesség látásromlásának felmérésében, felismerésében, kezelésében, késleltetésében.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.