hirdetés

Egyszerű szemvizsgálat az Alzheimer-kór kimutatására

Két új, noninvazív és viszonylag egyszerű szemvizsgálat talán majd jó szűrővizsgálat lehet a korai Alzheimer-kór (AD) kimutatására.

hirdetés

Az előzetes eredményekről az Alzheimer Szövetség Nemzetközi Konferenciáján számoltak be a kutatók, 2014. július 13-án. Mindkét vizsgálat azt mutatta, hogy a szemben kimutatott béta-amiloid szignifikánsan korrelált az agyi béta-amiloid mennyiségével, s ez lehetővé tette az Alzheimer-kóros személyek azonosítását.

Az első vizsgálatot Ausztráliában végezték a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) kutatói, akik kurkumin fluoreszcencia képalkotást alkalmaztak a retinában található béta-amiloid kimutatására, s korrelációt számítottak az így kapott eredmények és az agyi Pittsburgh B vegyületes (PiB) pozitron emissziós tomográfiás (PET) képalkotás eredménye között.

„Minden egyes olyan személyben, akiben a PET magas béta-amiloid koncentrációt mutatott ki az agyban, a retinavizsgálat is pozitív lett, azaz tesztünk szenzitivitása 100%-os volt és nem voltak álnegatív eredmények, ami döntő jelentőségű az Alzheimer-kór (AD) szűrésében, mivel célunk, hogy minden esetben már a korai tünetek jelentkezésekor felismerjük a betegséget” – mondta Sean Frost, a vizsgálat vezető kutatója.

A vizsgálók megjegyezték, hogy bár az AD-vel kapcsolatos kóros agyi elváltozások jól dokumentáltak, arról is beszámoltak, hogy a betegség a retinát is érinti, amely fejlődéstanilag az agy kinövése, s sokkal egyszerűbb képet készíteni róla, mint az agyról.

Az ázsiai fűszer fő összetevőjének, a kurkuminnak számos olyan tulajdonsága van, amelyek jó kontrasztanyaggá teszik – nagy affinitással kötődik a béta-amiloidhoz és fluoreszkál, ami láthatóvá teszi a retina amiloid plakkjait. Emellett – mondta Frost – biztonságos is.

A vizsgálat résztvevői között voltak Alzheimer-kóros betegek, enyhe kognitív károsodásban szenvedők és egészséges kontroll személyek. A PiB PET képalkotó vizsgálat mellett  két alkalommal mentek el a rendelőbe: első alkalommal a retinavizsgálathoz szükséges előkészület során kurkumin tartalmú folyadékot ittak, s a retina amiloid képalkotását (RAI) a második alkalommal végezték el.

Az első 40 személy előzetes adatai azt mutatták, hogy a retinában detektált amiloidszint szignifikánsan korrelált az agyi amiloidszinttel. A RAI emellett 100%-os szenzitivitással és 80,6%-os specificitással mutatta ki az AD-t.

Frost azt is elmondta, hogy a longitudinális adatok szerint 3,5 hónap alatt átlagosan 3,5%-kal gyarapodott a retina amiloidtartalma, s ez arra utal, hogy a módszer használható lehet a terápiára adott válasz monitorozására.

Ha ezek a kezdeti eredmények bebizonyosodnak, akkor ez a módszer – mondta Frost – alkalmas lesz az AD kezdeti szűrésére, és talán bizonyos életkort elért személyek esetén szokványos szemvizsgálatuk részévé is válhat. „Azt reméljük, hogy egy nap jobb terápiák is rendelkezésre állnak majd, s ezzel az eljárással az Alzheimer-kór már a kognitív hanyatlás előtt kimutatható lesz, és kedvezően tudjuk majd befolyásolni a betegség lefolyását” – mondta.

A másik vizsgálatról massachusettsi kutatók számoltak be: kimutatták, hogy egy új fluoreszcens ligandumos szempásztázó rendszer (FLES) pontosan detektálja a szemlencsében a béta-amiloidot, amelynek mennyisége korrelál az agyi amiloiddal, amelyet florbetapir PET képalkotással mutattak ki. Ez lehetővé teszi az AD korai detekcióját.

Ebben a fázis 2 vizsgálatban 20 olyan személy vett részt, akiknek valószínűsíthetően enyhe-mérsékelt AD-jük volt, kontrollként 20 egészséges, hasonló korú személyt vizsgáltak a módszerrel. A résztvevők szemébe egy steril, képalkotást segítő kismolekulát tartalmazó szemészeti kenőcsöt adagoltak. Az anyag a szemben éjszaka szétdiffundált, s másnap lézerrel pásztázták a szemet és kiszámították az eredményeket.  Mind a 40 résztvevőn PET amiloid képalkotást is végeztek.

Paul D. Hartung szerint, aki beszámolt az eredményekről, a vizsgálat azt mutatta, hogy a teszt 85%-os szenzitivitással és 95%-os specificitással különítette el az AD-s betegeket az egészségesektől. Emellett a szemlencse amiloidszintje szignifikánsan korrelált az agyi amiloidszinttel.

Hartung rámutatott, hogy a teszt mintegy 300 dollárba kerül, ami csak tizedannyi, mint a PET költsége, és sokkal kevésbé invazív, mint a liquor vizsgálata. Ráadásul a szempásztázást egy másodpercnél rövidebb idő alatt el lehet végezni, és az eszköznek 5 perc sem kell az eredmény kiszámításához. Az eljárás emellett csak minimális gyakorlatot igényel, akár ápolónők is elvégezhetik akár a kórházban, akár a rendelőben. Mivel a módszer biztonságos is, rendszeresen lehet alkalmazni a betegség progressziójának követésére és a kezelés monitorozására.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.