hirdetés

A dohányzás elhagyásával kivédhető a szürkehályogműtét

Bár a katarakta kockázat még évtizedekig emelkedett marad, a mielőbbi leszokás kivédheti a műtétet igénylő betegség kifejlődését.

hirdetés

A Cohort of Swedish Men nevű kérdőíves felmérésben közel 45 ezer, 45–79 év közötti svédországi férfit kérdeztek meg a dohányzással kapcsolatos szokásaikról és életmódbeli jellemzőikről. A résztvevőket a kérdőív kitöltését követően több mint egy évtizeden át követték (1998. január 1-jétől 2009. december 31-ig) annak megállapítására, hogyan befolyásolja a dohányzás elhagyása az időskori szürkehályogműtét kockázatát. Az ilyen operáción átesett betegekről az egynapos sebészeti beavatkozások országos regisztere, illetve a területileg illetékes katarakta műtéti regiszterek adatainak feldolgozásával nyertek információt.

Az eredmények – amelyek a JAMA Ophthalmology című folyóirat honlapján olvashatók – azt jelzik, hogy a dohányzás intenzitása és a nikotin kumulatív összdózisa kapcsolatban áll az idős kori szürkehályogműtét fokozott kockázatával. A 12 éves követés alatt 5713 esetben került sor ilyen beavatkozásra a vizsgálat résztvevői körében. Az életkort és az egyéb lehetséges kockázati tényezőket is figyelembe véve kimutatták, hogy a kérdőíves felméréskor aktív dohányos és legalább napi 15 szál cigarettát elszívó férfiak körében 42 százalékkal nagyobb az idős kori kataraktaműtét kockázata, mint a nem dohányzók körében.

Megállapították továbbá, hogy a dohányzás elhagyását követően az idő előrehaladtával számottevően csökken a műtéti kezelést igénylő szürkehályog-betegség kockázata, és a mérséklődés üteme arányban áll a dohányzás intenzitásának csökkenésével. Így a legalább napi 15 szál cigarettát elszívó valamikori dohányosok körében 20 évvel a leszokás után a katarakta műtét rizikója már csak 21 százalékkal haladta meg a nem dohányzókra jellemző értéket. A napi 15 szál cigarettánál kevesebbet elszívó egykori dohányosok körében már rövidebb idő elteltével jelentkezett a kockázatcsökkenés, a műtéti kezelést igénylő szürkehályog kifejlődésének esélye azonban e csoportban sem tért vissza a nem dohányzókra jellemző szintre (két évtizeddel a leszokás után a relatív kockázat 1,13-nak adódott).

Feltételezik, hogy a dohányzás a szervezetünk sejtjeit érő oxidatív stressz révén károsítja a szemlencsét, részben a szabad gyökök képződésének, részben a keringésben lévő antioxidáns molekulák koncentrációjának csökkentése útján. A tartósan fennálló oxidatív stressz károsítja a szemlencse fehérjéit, amelyek felhalmozódva elősegítik a szürkehályog kialakulását – magyarázzák a szerzők. Emellett a dohányfüstben lévő toxikus fémionok, illetve kadmium úgyszintén akkumulálódnak a szemlencsében és a kataraktaképződés irányában hatnak. Mindazonáltal, a vizsgálat megállapításai alapján valószínűnek látszik, hogy a szemlencse sejtjei bizonyos mértékig képesek a károsodott fehérjemolekulák lassú regenerálására, így a már kialakult káros szenvedély mielőbbi elhagyása a szem egészsége szempontjából is kedvező hatású. A szerzők azt is hozzáteszik, hogy a dohányzás a szürkehályog mellett több más szembetegség – köztük például az idős kori makuladegeneráció, a szem gyulladásos betegségei vagy az endokrin ophthalmopathia – kockázatát is növeli.

Noha régóta ismert, hogy a dohányzás egyike a katarakta kockázati tényezőinek, arról mindeddig nem állt rendelkezésre vizsgálati adat, hogy a valamikori dohányzás milyen időtávon érezteti a szem egészségére gyakorolt kedvezőtlen hatását. Dr. Birgitta Ejdervik Lindblad, a közlemény első szerzője hangsúlyozza, hogy a szem egészségének megőrzése érdekében kiemelten fontos feladat a dohányzásról való leszoktatás társadalmi előmozdítása, sőt, lehetőség szerint a dohányzás kerülése életünk teljes folyamán. A téma aktualitását aláhúzza, hogy a katarakta világszerte a látásromlás vezető okának számít, és a vakság eseteinek több mint feléért e betegség felelős.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.