hirdetés

Dohányfüstmentes kaszinóba ritkábban hívnak mentőt

A vendéglátóipar többi intézményével szemben a játékkaszinókban csak évekkel később, vagy továbbra sem vezették be a dohányzási tilalmat. Egy új vizsgálat igazolta, hogy lényegesen ritkábban hívják a mentőket a kaszinókba, amióta ott is tilos a dohányzás.

hirdetés

A múlt század harmincas éveiben a filmvásznon a népszerű színészek egyik cigarettáról a másikra gyújtottak. Később az is kiderült, hogy a filmcsillagok nem kis pénzt kaptak a dohánygyáraktól ezért a gyorsan terjedő divat megteremtéséért, mivel a sztárok mintája ragadós: a moziba járó tömegek úgy gondolták: így kell élni.

Később mind több tudományos tény igazolta, hogy a dohányfüst, akár aktív cigarettázás, akár passzív dohányzás formájában jut be a szervezetbe, egyaránt súlyosan károsítja a tüdőt és az érrendszert – ennek a felismerésnek a nyomán ma már a világ sok országában tilos a dohányzás zárt terekben. A játékkaszinók azonban mentesültek e tilalom alól.

Az Egyesült Államokban 2006. július 1-én lépett érvénybe az a törvény, mely megtiltotta a dohányzást a hivatalokban, áruházakban, éttermekben, de a szerencsejátékok helyszínein a vendégek továbbra is rágyújthattak. A dohányfüstmentes időszak kezdete után, meglepő gyorsasággal 22,8 %-kal csökkent a sürgős mentőhívások száma Colorado államban.

A helyi egészségügyi szakértők Stanton A. Glantz és Erin Gibbs fenti adatokat elemző tanulmányát most a Circulation közölte. Kimutatták, hogy amikor két évvel később, 2008-ban a hatóságok a kaszinók játéktermeiben is megtiltották a dohányzást ugyancsak 19,1 %-kal csökkent a kaszinókból a mentőkhöz érkező hívás.

A mentők kihívását általában a légzőszervi, illetve szív-és érrendszeri események indokolták. Az is bebizonyosodott, hogy a dohányfüsös helyeken nem csak az aktív dohányosok esetében, de a dohányfüstben tartózkodó, passzív dohányosok körében is szignifikánsan megnőtt a sürgős mentőhívások és a kórházi felvételek gyakorisága.

Jelenleg húsznál több amerikai államban több mint 500 füstmentes kaszinó működik. Az amerikai média sokat foglalkozik azzal, hogy a szerencsejáték barlangok alkalmazottainak 92 %-a folyamatosan füstös munkahelyen dolgozik, és a közegészségügyi adatok szerint ily módon 50 %-kal nagyobb eséllyel fog rosszindulatú daganatos - és koszorúérbetegségtől szenvedni, mint egészségesebb levegőben tevékenykedő társai.

A téma azért igen kényes, mert az őslakó indián törzsek saját területükön szinte minden államban nyitottak több játékkaszinót és ezekben jelenleg is szabad dohányozni. Az indián kaszinók igen népszerűek, mert a szenvedélyes szerencsejátékosok többsége folyamatosan dohányzik.

A kutatók azt írják, hogy ha valamennyi kaszinóra sikerülne érvényesíteni a dohányzást tiltó törvényt, nem csupán a mentőhívás lenne kevesebb, de az állami egészségügyi költségek, a kórházi kiadások is csökkennének. Hangsúlyozzák, hogy amikor a kaszinók nyitva tartási idejét napi 18,5 óráról 24 órára növelték, a mentőhívások gyakorisága itt 33,1 %-kal megnőtt, miközben az egyéb szórakozóhelyeken nem észleltek változást.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.