hirdetés

Karatakta műtét helyett szemcseppet

Eljöhet az idő, amikor a vakság fő okának számító katarakta műtét helyett egyszerű szemcseppel is kezelhető lesz – ígéri a Nature című lapban most megjelent közlemény.

hirdetés

A University of California-San Diego (UCSD) vizsgálata megmutatta, hogy a természetes szteroidot tartalmazó oldat szemcsepp formájában alkalmazva enyhítheti a kataraktát kutyáknál.

A szemlencse főleg kristályos proteinekből épül fel, melyek kettős feladatot látnak el: egyrészt lehetővé teszik a fókusztávolság változtatását látás közben, másrészt biztosítják a szemlencse átlátszóságát. Ennek pontos mechanizmusa azonban máig nem tisztázott. Karatakta (szürkehályog) esetében a krisztallin fehérjék finom szerkezete megbomlik, ennek következtében összecsapzódás kezdődik, és a lencse homályossá válik.

A szemlencse ugyancsak gazdag a lanosterol nevű vegyületben is, mely számos fontos szteroid alapvető alkotóeleme a szervezetben. A lanosterolt a lanosterol-szintáz nevű enzim szintetizálja. A kutatók figyelme azt észlelve fordult a lanosterol felé, hogy a katarakta veleszületett formájában szenvedő gyermekeknél ugyanaz a génmutáció áll fenn, mely blokkolja a lanosterol-szintázt. Ebből adódott a feltételezés, hogy normális szemek esetében, ahol a szemlencse gazdag lanosterolban, maga a lanosterol akadályozza meg a katarakta alapját jelentő homályosodás megindulását.

Ennek elemzésére három vizsgálatsorozatot végeztek, kezdve laboratóriumi sejtektől, egészen az állatkísérletekig. Elsőként humán szemlencséből származó sejtek vizsgálatával megállapították, hogy a lanosterol valóban gátolja a fehérjék lencsehomályhoz vezető összecsapzódását. Ezt követően lanosterol-kezeléssel sikerült enyhíteni a kataraktát és fokozni a szemlencse átlátszóságát kísérleti nyulaknál. Végül a lanosterol-oldat tesztelésekor – injekció és szemcsepp formájában egyaránt – kutyáknál ugyanazt a hatást sikerült elérni a fehérjék kataraktát eredményező kicsapódását tekintve, mint a humán lencsékből származó sejteken és a nyulak szemlencséjében: a karatakta enyhült, és transzparencia fokozódott.

A szerzők így fogalmazzák meg következtetéseiket: „Vizsgálatunk azt igazolta, hogy a lanosterol kulcsmolekula a szemlencsefehérjék aggregációjának megakadályozásában, ami újszerű beavatkozási pontot kínál a katarakta pevenciójában és terápiájában.”

Tisztázásra vár azonban a kérdés, hogy lanosterol szemcsepp formájában alkalmazva hatásos kezelés lehet-e embereknél. A karatakta egyetlen kezelési módszere jelenleg a műtét, erre azonban nem minden betegnél van mód. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organization) adatai szerint számos országban állnak akadályok a műtéthez való hozzáférés útjában, ezért a katarakta jelenleg is a teljes látásvesztés legjelentősebb oka világszerte.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.