hirdetés

Élő vesedonorok kivizsgálása és utógondozása

M. Giessing , B. Schönberger, L. Fritsche, K. Budde - Dr. Görög Dénes kommentárjával

Főbb tézisek:


  • 1. Idült veseelégtelenségben szenvedő betegek számára az élő donortól származó vese transzplantációja (LNTX) a hosszú várakozási idő alternatívája. Az 1997-ben életbe lépett első német transzplantációs törvény egyebek mellett az LNTX elvégzését is szabályozza. Az LNTX eredményei kitűnőek. A csekély, de mégis létező műtéti és hosszú távú egészségi kockázatokról a donort tárgyilagosan fel kell világosítani.
    2. Ha a potenciális donor anamnézise szerint nem ellenjavallt az LNTX, és fennáll a vércsoport- és szöveti kompatibilitás, következhet a szervrendszerek laboratóriumi és eszközös vizsgálata, valamint a pszichológiai vizsgálat. Esetenként vesebiopsziára is szükség van. A leleteket egyedileg kell értékelni.
    3. A rendszeres és élethosszig tartó orvosi-pszichológiai utógondozás etikai kötelesség a donorral szemben. A szoliter veséjűvé vált donor számára kockázatot jelentő tényezőket korán fel kell ismerni és esetenként kezelni kell. Az LNTX után is minden donor számára fel kell ajánlani a pszichológiai támogatást.

 Az igényelt és a rendelkezésre álló szervek számának növekvő eltérése miatt Németországban is egyre gyakrabban kerül sor élő donorból származó vese átültetésére (LNTX). A cadaver-vese átültetésével szemben már a terminális veseelégtelenség bekövetkezte előtt is elvégezhető LNTX előnyei (biztosan egészséges szerv, a transzplantáció optimális időpontja, rövid hideg-ischaemiás idő) miatt az ilyen transzplantátum jobban működik és hosszabb ideig életképes az elhunytból származó szerveknél. A transzplantációs törvény életbe lépése óta eltelt 6 évben az LNTX részaránya a veseátültetéseken belül Németországban 6%-ról 19%-ra, azaz több mint háromszorosára nőtt, ezért egyre több ambuláns elővizsgálatra és utógondozásra kerül sor. Erre vonatkozóan több országos és nemzetközi irányelv jelent meg. Az alábbiakban ismertetjük a donorok vizsgálatára és törvényben szabályozott utógondozására vonatkozó ajánlásokat, és bemutatjuk klinikánk gyakorlatát.

A donáció kockázata

Hosszú távú vizsgálatok szerint a vesedonorok morbiditása nem nagyobb, mint az átlagnépességé. Számolni kell azonban a műtéti kockázattal. Súlyos szövődményt – annak definíciójától függően – 1–9,5%-os arányban írtak le. LNTX-szel kapcsolatos halálesetről is beszámoltak, a mortalitás 0,03% körül van.5,6 Emellett jelentős pszichés terhelés is fennáll mind az LNTX előtt, mind azt követően, hosszú időn át. Ezért a vesedonációra hajlandóságot mutató személynek objektív és kimerítő felvilágosítást kell adni a beavatkozás kockázatáról és következményeiről, hogy lehetősége legyen kellő időben visszavonni a felajánlást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Giessing
a szerző cikkei

B. Schönberger
a szerző cikkei

L. Fritsche
a szerző cikkei

K. Budde
a szerző cikkei

Dr. Görög Dénes
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.