Új lehetőség a hasmenés kezelésében!

Hamarosan hazánkban is elérhetővé válik a világ számos országában már sikeresen alkalmazott, racekadotril hatóanyagot tartalmazó Hidrasec.

hirdetés

 Logo

 

 
 Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr!

Hamarosan hazánkban is elérhetővé válik a világ számos országában már sikeresen alkalmazott, racekadotril hatóanyagot tartalmazó Hidrasec.

Mi a Hidrasec?

A Hidrasec hasmenés elleni gyógyszer. Felnőttek akut hasmenésének tüneti kezelésére, valamint  3 hónaposnál idősebb csecsemők és gyermekek akut hasmenésének kiegészítő tüneti kezelésére alkalmazható, ez utóbbi populáció számára abban az esetben, ha az orális rehidráló kezelés és egyéb megszokott kezelési formák nem javítják megfelelően a gyermek klinikai állapotát.1

 

A Hidrasec három hatáserősségben válik elérhetővé Magyarországon:

Hidrasec Baby 10 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz 16x

Hidrasec Babay 

Hidrasec Junior 30 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz 16x

Hidrasec Junior

Hidrasec 100 mg kemény kapszula 10x

Hidrasec

 

Hogyan hat a Hidrasec?

A Hidrasec specifikusan gátolja azt a mechanizmust, amellyel a hasmenést okozó toxinok fokozzák a vízszekréciót a vékonybélsejtekben. 1, 2 Ennek következtében a Hidrasec csökkenti a hiperszekréciót, így a hasmenést is. A Hidrasec csak a hiperszekréció ellen hat, nem befolyásolja sem a bél normális szekrécióját, sem az intesztinális tranzit időtartamát.2 Ily módon a Hidrasec anélkül csökkenti a hasmenést, hogy fennállna a másodlagos székrekedés veszélye. 2 Nem okoz hasi feszülést és nem hat a központi idegrendszerre sem.

 

Mit kell tudnunk a Hidrasec rendelhetőségéről?

A Hidrasec csak orvosi rendelvényre kapható, vényköteles készítmény.2

 

Amennyiben további információt szeretne kapni erről az új készítményről és személyesen szeretne az Abbott Laboratories Magyarország Kft. képviselőjével találkozni, kérjük, hogy a linkre kattintva adja meg adatait és hamarosan megkeressük Önt.

További információ kéréséért kattintson ide.

 

Referencia:

1. Hidrasec alkalmazási előírása 2012. március 26.

2.  Farthing MJ. Gut 2002; 50 Suppl 3: III 15–8.

 

Hidrasec készítmények rövidített alkalmazási előírása

Hidrasec Baby 10 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz, Hidrasec Junior 30 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz

ATC kód: A07XA04 Hatóanyag: 10 mg, ill. 30 mg racekadotril tasakonként. Terápiás javallatok 3 hónaposnál idősebb csecsemők és gyermekek akut hasmenésének kiegészítő tüneti kezelése orális rehidrációval és a szokásos támogató intézkedésekkel együtt olyan esetekben, amikor ezek az intézkedések önmagukban elégtelennek bizonyultak a klinikai állapot kezelésére, és amikor oki terápia nem lehetséges. Adagolás és alkalmazás A Hidrasec Baby 10 mg és a Hidrasec Junior 30 mg granulátum per os alkalmazható orális rehidrációval kísérve. Az ajánlott adagot a testtömeg függvényében kell meghatározni: adagonként 1,5 mg/ttkg. Hidrasec Baby 10 mg granulátum: Csecsemőknek 9 kg testtömegig egy 10 mg-os tasak jelent egy adagot, 9-13 kg testtömegig két 10 mg-os tasak jelent egy adagot. Hidrasec Junior 30 mg granulátum: Gyermekeknek 13-27 kg testtömegig egy 30 mg-os tasak jelent egy adagot, 27 kg testtömeg felett két 30 mg-os tasak jelent egy adagot. A kezelést addig kell folytatni, amíg két normál székletet nem regisztrálnak. A kezelés időtartamának nem szabad meghaladnia a 7 napot. A granulátumot hozzá lehet adni ételhez, el lehet keverni egy pohár vízben vagy a cumisüveg tartalmával, az alapos elkeverés után azonnal el kell fogyasztani. Ellenjavallatok A készítmények hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység. Mivel a készítmények szacharózt is tartalmaznak (996,5 mg-ot, ill. 2,9 g-ot tasakonként), a Hidrasec Baby 10 mg, ill. a Hidrasec Junior 30 mg granulátum ellenjavallt olyan betegek esetében, akik fruktózintoleranciában, glükóz-malabszorpciós szindrómában vagy szacharáz–izomaltáz-hiányban szenvednek. Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések Fontos, hogy a gyermek bőséges mennyiségű folyadékot fogyasszon a kezelés alatt is. Jelentős hányással vagy étvágytalansággal kísért súlyos vagy hosszan tartó hasmenés esetén intravénás rehidráció válhat szükségessé. A székletben megjelenő vér vagy a purulens széklet és láz azt jelezheti, hogy a hasmenést invazív baktériumok okozhatják vagy más, súlyos betegség állhat fenn. Ilyen esetekben nem szabad alkalmazni a racekadotrilt.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek, valamint vese- vagy májkárosodásban  szenvedő csecsemőknek, ill. gyermekeknek a készítmények nem adhatók, mivel ezekre a betegcsoportokra nem áll rendelkezésre információ. Nem vizsgálták a racekadotril hatását antibiotikum okozta hasmenésben, s nincs elegendő vizsgálati adat krónikus hasmenésben sem, ezért a készítmények ilyen esetekben nem adhatók. Hosszan tartó vagy kezeletlen hányás mellett a racekadotril biohasznosulása csökkenhet. Diabetesben figyelembe kell venni a készítmények szacharóztartalmát. Nemkívánatos hatások, mellékhatások  Nem gyakori mellékhatások: tonsillitis, bőrkiütés, erythema. Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V). A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bioprojet Europe Ltd. 29, Earlsfort Terrace – EI-Dublin-2, Írország Tel.: +33 1 47 03 66 33 Fax: +33 1 47 03 66 30 E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   OGYI-T-22076/02-01. A szöveg ellenőrzésének dátuma: 2012. március 26. A forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviselete: Abbott Laboratories (Magyarország) Kft., 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7. Tel.: +36 1 465 2100, Fax: +36 1 465 2199.

 

Hidrasec 100 mg kemény kapszula

ATC kód: A07XA04 Hatóanyag: 100 mg racekadotril kemény kapszulánként. Terápiás javallatok A Hidrasec 100 mg kemény kapszula felnőttek akut hasmenésének tüneti kezelésére javallott, amikor oki terápia nem lehetséges. Amennyiben az oki terápia lehetséges, racekadotril kiegészítő kezelésként alkalmazható. Adagolás és alkalmazás Orális alkalmazásra. Felnőttek: A kezdő adag 1 kapszula a napszaktól függetlenül. Ezt követően naponta 3-szor 1 kapszula, lehetőleg a főétkezések előtt. A kezelést addig kell folytatni, amíg két normál székletet nem regisztrálnak. A kezelés nem haladhatja meg a 7 napot. Időskorúak:Nincs szüksége adagmódosításra időskorúak esetében. Csecsemők, gyermekek és serdülők kezelésére speciális gyógyszerformák állnak rendelkezésre.

Ellenjavallatok A készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység. Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések A racekadotril alkalmazása nem módosítja a rehidráció szokásos rendjét. A székletben megjelenő vér vagy a purulens széklet és láz azt jelezheti, hogy a hasmenést invazív baktériumok okozhatják vagy más, súlyos betegség állhat fenn. Ilyen esetekben nem szabad alkalmazni a racekadotrilt. A Hidrasecnek krónikus hasmenés esetén való alkalmazására vonatkozólag nem áll rendelkezésre elegendő vizsgálati adat. Antibiotikum okozta hasmenésben sem vizsgálták a racekadotrilt. Korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozólag. Ezeket a betegeket óvatossággal kell kezelni. A gyógyszer hatása csökkenhet folyamatosan hányó betegeknél. Figyelmeztetés: Ez a gyógyszer 41 mg laktózt tartalmaz kapszulánként. Ritkán előforduló, örökletes galaktózintoleranciában, lapp laktázhiányban vagy glükóz–galaktóz-malabszorpcióban a készítmény nem szedhető. Nemkívánatos hatások, mellékhatások  Gyakori: fejfájás. Nem gyakori mellékhatások: bőrkiütés, erythema. Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V). A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bioprojet Europe Ltd. 29, Earlsfort Terrace – EI-Dublin-2, Írország Tel.: +33 1 47 03 66 33 Fax: +33 1 47 03 66 30 E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   OGYI-T-22076/03.  A szöveg ellenőrzésének dátuma: 2012. március 26.

A forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviselete: Abbott Laboratories (Magyarország) Kft., 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7. Tel.: +36 1 465 2100, Fax: +36 1 465 2199.

 

Lezárás dátuma: 2012. november 23.

 

HI/NOV/12/00

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.