A közepes dózisú ómega-3-zsírsavat tartalmazó halolaj hatása a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkre és az ischaemiás stroke utáni hangulati állapotra
Egy véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat eredményei
Némi ellentmondás él azzal kapcsolatban, hogy a halolajból nyert, kapszula formájában forgalmazott, többszörösen telítetlen (PUFA, polyunsaturated fatty acid) ómega-3-zsírsavak milyen szerepet kaphatnak a kardiovaszkuláris prevencióban. A hosszú láncú PUFA-k családjában tartozó dokozahexaénsavat (DHA, C22:6–3) és eikozapentaénsavat (EPA, C20:5n–3) már régóta kapcsolatba hozzák a szív- és érrendszeri kórképek előfordulásának csökkenésével, bár nem minden vizsgálat támasztotta alá, hogy javítanák a klinikai kimenetelt. Az ómega-3-zsírsavakkal kapcsolatban mindmáig a legnagyobb prospektív vizsgálatnak számító Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto miocardico (GISSI)- Prevenzione, valamint a Diet and Reinfarction Trial (DART) ugyanúgy az ómega-3-zsírsavak hasznát igazolta myocardialis infarktus után, mint a nemrégiben zárult GISSI-HF vizsgálat. A több mint 3000, stabil anginában szenvedő férfi beteg részvételével lefolytatott DART vizsgálat azonban azzal a meglepő eredménnyel zárult, hogy a halolaj kapszula szedése kapcsán emelkedett a kardiális eredetű halálozás aránya.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!
A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
a szerző cikkei