hirdetés

A krónikus vesebetegség kapcsolata az MR-felvételeken látható fehérállományi eltérésekkel

Fehérállományi léziók és eGFR

Idős korban, illetve magas vérnyomás kapcsán nem számítanak ritkaságnak a fehérállományi léziók a mágnesrezonancia- (MR) felvételeken. Ezek az elváltozások a diffúz agyi kisérbetegség jeleként értékelhetők. A vesefunkció szoros kapcsolatot mutat az MR-felvételeken a fehérállományon belül észlelhető fokozott jeladású területekkel, és az agyi kisérbetegség prediktoraként használható. Meg kell azonban jegyezni, hogy bár a hiperintenzív fehérállományi léziókról azt tartjuk, hogy többféle kórélettani eltéréssel állhatnak kapcsolatban, keveset tudunk arról, hogy ezek milyen összefüggésben állhatnak a vese működési zavaraival. A szérum kreatininszintje a renális diszfunkció jól használható markere, tudni kell azonban, hogy a kreatininszint csak akkor mutat nagyobb csökkenést, amikor a glomeruláris filtrációs ráta (GFR) már jelentős mértékben romlik. Mindezek ismeretében a GFR-t vagy az albuminuriát használják a veseműködés megítélésére addig, amíg a renális funkciózavar csak enyhe fokú.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
W. Takahashi, Y. Tsukamoto, S. Takizawa, S. Kawada, S. Takagi
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.