hirdetés

Országos Onkológiai Intézet Dr. Virágh-Kiss Orsolya cikkei

  #1
2021-05-19 14:05:00

Az onkoterápiában a közelmúltban bevezetett immunellenőrzőpont-gátlás gyökeresen változtatta meg egyes rosszindulatú daganatokban szenve­dő betegek életét. Számottevő pozitívuma ellenére azonban ez a terápiás mód egyes betegeknél igen súlyos immunológiai mellékhatásokat eredmé­nyez. Egyik ilyen nemkívánatos következmény a hiperprogresszív beteg­ség, amikor a tumor a kezelést követően felgyorsult növekedésnek indul, melyhez immunológiai jelenségeken túl a betegség valódi progressziója is hozzájárul. Kiemelten fontos lenne, hogy azonosíthatóak lehessenek azok a páciensek, akik a terápiából várhatóan ténylegesen profitálhatnak majd.

Genome Medicine 2019. július

  #2
2020-04-07 11:36:00

Neuroendokrin daganatok (neuroendocrine neoplasia, NEN) szinte minden szervben és testrégióban megjelenhetnek, morfológiailag két viszonylag homogén csoportot alkotnak, melyek közös jellemzője a neuroendokrin markerek (szinaptofizin és kromogranin A) expressziója. A kiindulási helytől függően genetikailag, epidemiológiailag és klinikailag is igen eltérő jel­legzetességeket mutatnak, ami meghatározza proliferációs aktivitásukat, funkcionalitásukat és klinikai viselkedésüket.
Der Pathologe, 2019. május

  #3
2020-03-06 11:59:00

A molekuláris daganatdiagnosztika és -terápia az elmúlt években rohamos fejlődésen ment keresztül: ismeretanyagunk bővülése mellett technológiai szinten is hatalmas vívmányokra tettünk szert, melyek a standard klinikai gyakorlatba is számos változást hoztak. Az egyre inkább személyre sza­bott, precíziós onkoterápia napjainkban a disszeminált szolid tumorok kiterjedt molekuláris vizsgálatát igényli, hogy minél specifikusabb kezelés valósulhasson meg az adott daganatban rejlő molekuláris eltérések ellen. A birtokunkban lévő molekuláris teszteknek köszönhetően genetikai profil meghatározására nyílik lehetőségünk, mely az adott malignoma pontos genotípusának feltárását teszi lehetővé.

  #4
2019-02-12 18:11:00

A svéd nemzeti kohorszvizsgálat rheumatoid arthritisben szenvedő betegek körében azt tapasztalta, hogy a tumornekrózis faktor inhibitorok alkalma­zása egyértelműen ugyan nem növeli a betegek korábbi kórtörténetében szereplő rosszindulatú daganatok kiújulásának esélyét, szedésük mellett azonban mégsem elhanyagolható az esetlegesen fokozott rákkockázat.

  #5
2019-01-20 19:10:00

A III. fázisú OAK tanulmányban előrehaladott nem kissejtes tüdőrákban hasonlították össze a PD-L1-gátló atezolizumab és a docetaxel klinikai ha­tásosságát. Az atezolizumab szignifikánsan jobb túlélést biztosított. A vizs­gálat kivételesnek számító további eredménye a több mint 2 éves követési idő, valamint az atezolizumab PD-L1-negatív esetekben igazolt hatása.

European Journal of Cancer, 2019. január

  #6
2018-06-14 18:00:00

Az IgG4-asszociált betegség felismerése kiemelten fontos, hiszen a kórkép számos egyéb, részben sokkal agresszívabb, részben ártalmatlanabb be­tegség tüneteit utánozhatja. Kritikus jelentősége lehet annak, hogy a ke­zelőorvosban egyáltalán felmerül-e ez a differenciáldiagnosztikai opció. Ismeretlen eredetű pankreatitisz, szklerotizáló kolangitisz, kétoldali nyál­mirigy- vagy könnymirigy-megnagyobbodás, retroperitoneális fibrózis min­denképpen fel kell hogy vessék az IgG4-asszociált betegség lehetőségét.

  #7
2017-12-21 12:00:00

Az eozinofil nyelőcsőgyulladás növekvő incidenciájú betegség, és a kezelé­se a mai napig kihívást jelent. Egy új összefoglaló tanulmány a betegséggel kapcsolatos legújabb ismereteket összegzi.

BMJ, 2017. november

  #8
2016-11-16 15:40:00

A gyomorból és a gasztroözofageális junkcióból (GOJ) kiinduló rosszindu­latú daganatok kezelése komoly onkológiai kihívás napjainkban. A közle­mény ismerteti az előrehaladott esetek kezelésének lehetőségeit; a zajló és a közelmúltban lezárt tanulmányok eredményein keresztül bemutatja az angiogenezist gátló ramucirumab mint első célzott kezelés klinikai sze­repét, potenciális alkalmazási területeit.

OncoTargets and Therapy, 2016. július

  #9
2016-05-30 15:34:00

Bevezetés
A nyugati világban a petefészekrák a nők körében az ötödik leggyakoribb halált okozó daganatos betegség, mely a széles körű terápia ellenére az érintettek jelentős hányadánál kiújul: előrehaladott betegség esetén sebészeti kezelés és kemoterápia utáni remissziót követően a betegek 80%-ánál következik be relapszus. Ugyan a legalább 6 hónapos remissziót követően kiújuló petefészekrákok esetében platinavegyületek alkalmazásával 10-12 hónapos betegségkontroll érhető el (platinaérzékeny tumorok), a klinikai kimenetel javítása és a kiújulásig eltelt idő növelése érdekében az ovarium-carcinoma sikeresebb kezeléséhez további terápiás lehetőségekre van szükség. Tartós betegségkontroll eléréséhez célzott, jól tolerálható fenntartó kezelés lenne optimális, mely a betegek életminőségében nem okoz jelentős romlást.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.