hirdetés

PhD, neurológus főorvos, MH Egészségügyi Központ, Neurológiai Osztály, Alvásdiagnosztikai és -Terápiás Centrum, Budapest Dr. Szakács Zoltán cikkei

  #1
2020-03-24 11:31:00

Az alvászavarok nagyon gyakoriak a lakosság körében, különösen az idő­sebb korosztályokban, és komoly hatást gyakorolnak emberek millióinak életminőségére. Epidemiológiai bizonyítékok igazolják, hogy az alvás időtartama és a rossz minőségű alvás összefüggésben áll a mortalitással. A témával foglalkozó cikkek az ezekből fakadó negatív egészségügyi kö­vetkezmények széles skáláját taglalják. Ebben a cikkben az alvásidőnek és három kiemelkedő népegészségügyi fontosságú betegség kockázatának az összefüggéseiről lesz szó.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.