hirdetés

A beépített defibrillátorral élőknek is javasolt a testgyakorlás

A beépített cardioverter-defibrillátort (ICD-t) viselők a shock kockázata nélkül, nyugodtan végezhetnek fittentartó testedzéseket, az atléták pedig sportolhatnak - derült ki egy most megjelent közleményből. 

hirdetés

Az élsportolók kardiális biztonságának kérdése két és fél évtizede került az érdeklődés előterébe az amerikai Erik „Hank” Gathers esete kapcsán. A Loyola Marymount University kosárlabdázója egy meccs közben holtan esett össze a pályán. A sportolónál néhány hónappal a tragikus eset előtt már syncopét állapítottak meg, és bár terhelésre ventrikuláris tachikardiája (VT) lépett fel, a kardioverter-defibrillátor (ICD) beültetést elutasította, mivel életcélja a professzionális NBA-ba (National Basketball Association) való kerülés volt. Ez a felesleges halál nemcsak a sportoló családját érintette tragikusan, hanem felhívta az egész társadalom, a kardiológusok, a sportvezetők és a jogászok figyelmét a szívproblémákkal küzdő sportolók játékengedélyének kérdésére. Szintén játék közben, a pályán halt meg hirtelen a 27 éves Reggie Lewis profi kosárlabdázó (hpertrófiás kardiomiopátia), bár a bulvár igaztalanul még kokainfogyasztással is meggyanúsította. A sportolók hirtelen szívhalálát 134 esetben regisztrálták az USA-ban 1985 és 1995 között.   

A fiatal, egészséges egyének hirtelen szívhalála igen ritka, mintegy 1: 200 000 –re, vagy 1: 250 000 –re tehető. Mégis csaknem minden ilyen eset közszájon forog, hiszen az ismert fiatal sportolók tragédiáira az egész világ felfigyel. A hirtelen szívhalál férfiakban legalább kétszer gyakoribb, mint nőkben. Robert Eckart kardiológus szerint az amerikai hadseregbe bevonuló 18-35 éves férfiak és nők csaknem 20-szor gyakrabban (1:15 000) szenvednek hirtelen szívhalált, mint az átlagember, és ez az arány nagyjából jól reprezentálja a sportolók között várható arányokat is.  

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2004-ben a játékosok (és a nézők) hirtelen szívhalálának elkerülése érdekében minden futballpályára javasolja defibrillátor elhelyezését. Ha a portugál Benfica 24 éves magyar játékosának, Fehér Miklósnak egy 2004-es Guimaraes-Benfica labdarúgómeccs 60. percében bekövetkezett hirtelen összeesése és szívhalála után élesztése korábban kezdődött volna, talán ma is élhetne. 2005-ben az Egyesült Államokban külön konferencia foglalkozott a sportemberek kardiális eltéréseinek témájával (36. Bethesda Konferencia). A halálos szívritmuszavarok 90%-kal csökkentek Olaszországban a korszerű sportegészségügyi törvények bevezetése óta.

A Circulation c. folyóiratban 2015. március 19.-én jelent meg online egy tanulmány, mely szerint mérsékelt aerobic testgyakorlatok javítanak a beépíthető kardioverter-defibrillátoros betegek kardiovaszkuláris állapotán anélkül, hogy a készülék ütést mérne a szívre – amitől a betegek természetesen erősen tartanak. Dr. Cynthia M. Dougherty (University of Washington, School of Nursing, Seattle), a randomizált vizsgálat vezetője és munkatársai 160 felnőtt beteget vettek a vizsgálatba, akik a szívmegállás primér vagy szekunder prevenciója miatt ICD-t viseltek. Azt lehetett megfigyelni, hogy azoknál, akik otthonukban aerobic tréninget és fenntartó programot teljesítettek jelentősen magasabb az oxigén csúcsfogyasztás (VO2 max) azokhoz képest, akik nem kaptak testedzésre szóló egyértelmű utasítást. A VO2 max ráadásul az aerobic fenntartó fázis folyamán folyamatosan emelkedett a testedzéseket végzőknél. Az ICD által leadott shock igen ritkán, és az aerobic gyakorlatokat végzőknél valamivel ritkábban esett meg, mint a nem edzőknél (3,5% vs 5,3%). A vizsgálatban résztvevők 77,5%-a férfi volt, átlag életkoruk 55 év, ejekciós frakciójuk átlagosan 40,6% volt. 84 beteg egy aerobic programot teljesített, 76 betegnél csak a „szokásos” ápolás következett be. Nyolc hét után a VO2 max csúcsérték jelentősen növekedett a kiinduláshoz képest az aerobic csoportban a „szokásos” utókezelést kapókhoz képest (2,8 ml/kg-al, p<0,001).

Dr. Dougherty szerint a legfontosabb tanulság az, hogy az ICD-s betegeknél az otthoni testgyakorlás biztonságos, és hozzátette, hogy a klinikusoknak nem kellene félniük gyakorlatokat javasolni betegeiknek. Nagyjából 1 millió amerikai él ICD-vel, és kb. 50%-uk a beültetés után „alacsonyabb fokozatra kapcsol”, nem vesz részt a mindennapi házimunkában, nem edz, és nem él szexuális életet sem. „Az ilyen életvitel nem véd meg az ICD shock ellen, viszont a félelem egyre nő, és az életminőség egyre romlik”- írta a vezető kutató.

Dr. Rachel Lampert (Yale University Scool of Medicine, New Haven, CT) szerint a vizsgálat „nagyon izgalmas. Az átlagos népesség testedzésének jótékony hatásait jól ismerjük, de kevés ismeretünk van az ICD-s betegek kardiális rehabilitációjáról. Az orvosok ezek után kényelmesen írjanak elő betegeiknek mérsékelt testedzést, így a betegek is kényelmesen fogják magukat érezni”.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Heartwire from Medscape

2. Heartwire from Medscape > Canference News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.