hirdetés

A COPD-s beteg depressziója csökkenti az adherenciát

A depressziós epizódok kapcsán csökkent a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel újonnan diagnosztizált betegek gyógyszerszedési hajlandósága.

hirdetés

„Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kapcsán továbbra is a depresszió az egyik leggyakoribb komorbiditás, előfordulási gyakorisága 17 és 44 százalék közötti, ám a felismerése ésa COPD-vel együtt történő kezelése mégis sok esetben elmarad – hívja fel a figyelmet dr. Linda Simoni-Wastila, a baltimori University of Maryland School of Pharmacy professzora  Az Annals of the American Thoracic Society című lapban nemrégiben megjelent közleményében. − Bár ismert tény, hogy depresszió kapcsán zavart szenved az egyidejűleg fennálló egyéb kórállapot(ok) fenntartó kezelése, ez az első vizsgálat, mely a komorbid depresszió oki szerepét igazolta az idős COPD-betegek gyógyszerszedési hajlandóságának (adherenciájának) csökkenésében.”

Mostani vizsgálatukban a Medicare által biztosított betegek random mintáján (átlagéletkor 68 év) elemezték a depresszió és a COPD kezelésével kapcsolatos adherencia közötti összefüggéseket a 2006 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan. Olyan betegeket vontak be a vizsgálatra, akik számára legalább két alkalommal került sor inhalációs kortikoszteroidok, hosszú hatású béta-agonisták és hosszú hatású antikolinerg szerek felírására. A betegek adherenciáját a vénykiváltások alapján mérték fel.

A beválasztási kritériumoknak megfelelő 31 033 biztosított 20 százalékánál véleményezték depresszió fennállását a COPD diagnosztizálását követően. A COPD fenntartó kezelésével kapcsolatos átlagos adherencia alacsony volt: a legmagasabb arányt az első vényfelírást követő egy hónapon belül észlelték: ekkor a betegek 57 százaléka váltotta ki a gyógyszerét, míg a következő 6 hónap során már csak mindössze 25 százalékuk.

„A depressziót kockázati tényezőként azonosítottuk, mely növeli annak esélyét, hogy a beteg nem szedi a COPD kezelésére felírt gyógyszereit. A légúti kórképekben szenvedő idős betegeknél nagyobb annak valószínűsége, hogy nem veszik be az összes szükséges gyógyszert” – vonja le a következtetéseket dr. Simoni-Wastila, aki arra figyelmeztet, hogy a COPD-vel frissen diagnosztizált betegeket gondozó orvosnak tudnia kell arról, ha a betegnél depresszió áll fenn, különösen az első hat hónapban. − Hosszú távon azt reméljük, hogy mostani eredményeink birtokában az egészségpolitikusok, a gyakorló orvosok, a betegek és gondozóik is holisztikusabb szemlélettel tekintenek az egészségi állapotra, és számításba veszik, hogy egy kezelt vagy nem kezelt kórállapot egyidejű fennállása miként befolyásolja más betegségek progresszióját és kezelését.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.