hirdetés

A II. és III. stádiumú vastagbélrák bevacizumab-kezelésének III. fázisú vizsgálata: az NSABP Protocol C-08 tanulmány eredményei

Célkitűzés
A National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project C-08 jelzésű tanulmánya aII. és III. stádiumú vastagbélrák adjuváns ellátását szolgáló, módosított FOLFOX6 kombinációt (mFOLFOX6; infúzióban/bólusban adott fluorouracil, leucovorin és oxaliplatin) kiegészítő bevacizumab-kezelés biztonságosságának és hatékonyságának megítélésére irányult.

Betegek és módszerek
A betegeket 26 héten át kéthetenkénti gyakorisággal, önmagában alkalmazott mFOLFOX6kombinációval vagy FOLFOX6 + bevacizumab (kéthetente 5 mg/ttkg 52 héten át [experimentáliság]) együttesével kezeltük. Elsődleges végpontként a betegségmentes túlélés (DFS, disease-free survival) megítélése szolgált.

Eredmények
Az elemzésbe bevont 2672 beteg demográfiai jellemzői tekintetében a két kezelési csoport kiegyensúlyozottnak bizonyult. Mediánértékben 35,6 hónapos követés mellett az mFOLFOX6 bevacizumabbal történô kiegészítése összességében nem növelte szignifikánsan a betegségmentes túlélést (kockázati arány [HR, hazard ratio], 0,89; 95% CI, 0,76–1,04; p = 0,15). A teljes populáció hároméves betegségmentes túlélésének pontbecslése az experimentáliság vonatkozásában 77,4%, a kontrollcsoportra vonatkozóan 75,5% volt. A II. stádiumú vastagbélrákban szenvedők körében ugyanezek az értékek rendre 87,4%-nak, illetve 84,7%-nak, a III. stádiumú betegség miatt kezelt résztvevők körében 74,2%-nak, illetve 72,4%-nak adódtak. A feltáró elemzések rámutattak, hogy a bevacizumab DFS-re gyakorolt hatása eltérő a kezelés mérföldkőnek számító 15. hónapja előtt, illetve után (a terápia időtartama és a kezeléshatás közötti interakcióra vonatkozó p-érték < 0,0001). A 15. hónap előtt a bevacizumab erőteljes hatást fejtett ki (HR, 0,61; 95% CI, 0,48–0,78;p < 0,001), ezt követően azonban nem gyakorolt szignifikáns befolyást (HR, 1,22; 95%CI, 0,98–1,52; p = 0,076).

Következtetések
A vastagbélrák II. és III. stádiumában az mFOLFOX6 mellé 1 éven át adott bevacizumab nem hosszabbítja meg szignifikánsan a betegségmentes túlélést. Mindazonáltal, az experimentáliságon átmeneti, de szignifikáns hatást figyeltünk meg a bevacizumab-kezelés során. Feltételezésünk szerint ez a bevacizumab-expozíció egyfajta biológiai hatását tükrözi. A DFS javulásának elmaradása miatt azonban nem javasolható a bevacizumab alkalmazásaa vastagbélrák adjuváns ellátásában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Carmen J. Allegra, Greg Yothers, Michael J. O’Connell, Saima Sharif, Nicholas J. Petrelli, Linda H. Colangelo, James N. Atkins, Thomas E. Seay, Louis Fehrenbacher, Richard M. Goldberg, Seamus O’Reilly, Luis Chu, Catherine A. Azar, Samia Lopa és Norman Wo
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.