hirdetés

A krónikus vírus-hepatitis a legújabb adatok fényében

FŐ SZEMPONTOK

  1. A HBV-fertőzések többsége szexuális érintkezés, intravénás kábítószer-élvezet, foglalkozási ártalom vagy anyáról magzatra történő átvitel következménye; kevésbé gyakori a családon belüli fertőződés, valamint a hemodialízis vagy vérkészítmények okozta infekció.
  2. A vérkészítmények széleskörű szűrésének köszönhetően a gyermekkorú népességben a HCV-fertőzés elsődleges útja az anyáról újszülöttre történő terjedés. Az anti-HCV-pozitív anyák gyermekeinek átlagosan 5%-a (0–25%) fertőződik meg HCV-vel.
  3. Mind a HBV, mind a HCV esetében a HAV-vakcinációt is magában foglaló teljes immunizálás elvégzésével, valamint a hepatotoxikus gyógyszerek és az alkohol elkerülésével mérsékelhető a további májkárosodás veszélye.

Bevezetés

 A vírushepatitis megismerése terén az utóbbi másfél évtizedben elért ugrásszerű fejlődés közvetlen javulást hozott a megelőzés, a diagnosztika és a terápia területén. A betegséggel kapcsolatos ismeretek bővülése – köztük a krónikus vírushepatitis felismerésére és kezelésére szolgáló új, molekuláris alapú eljárások és hatékony antivirális szerek bevezetése – közvetlenül befolyásolja a hepatitis kezelésének gyakorlatát (1. táblázat). A máj elsődleges akut vírusfertőzését az Egyesült Államokban leggyakrabban három hepatotrop vírus okozza: hepatitis A vírus (HAV), hepatitis B vírus (HBV) és hepatitis C vírus (HCV). A Centers for Disease Control and Prevention 1992-ben készült felmérése kimutatta, hogy az esetek 41%-áért a HBV volt felelős, míg 33%-ban HAV- és 26%-ban HCV-fertőzés következett be. A hepatotrop vírusok mellett sok más fertőző ágens és nem fertőző betegség idézhet elő májgyulladást, köztük az Epstein –Barr-vírus, a cytomegaliavirus, az alfa-1-antitripszin- hiány, az autoimmun hepatitis, a Wilson-kór, a gyógyszeres/toxikus eredetű májgyulladás, a steatohepatitis, az ischaemiás hepatitis és számos újszülöttkori betegség. A HAV okozta összes mortalitás és morbiditás a HAV-védőoltás széles körű alkalmazásával megelőzhető. A közlemény a krónikus vírushepatitis hátterében álló két fertőzéssel (HBV- és HCV-infekció) foglalkozik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Jay A. Hochman, MD, William F. Balistreri, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.