hirdetés
hirdetés

A máj primer rosszindulatú daganatainak sebészeti kezelése

A rosszindulatú, primer májdaganatok előfordulása világszerte növekvő tendenciát mutat. A primer malignus májdaganatok 75–85%-át a hepatocelluláris karcinóma (HCC) alkotja. Az onkológiai terápiák fejlődésének köszönhetően számos eszköz áll rendelkezésre a daganat elleni küzdelemben. A betegség komplexitása és a széles terápiás paletta következtében a HCC ellátása nem egységes, számos vitás kérdés ma még megválaszolatlan. Fontos azonban megjegyezni, hogy korai tumorstádiumban továbbra is a sebészi ellátás a leghatékonyabb, ami tényleges kuratív kezelésként képes a hosszú távú túlélés biztosítására. A második leggyakoribb primer malignus májtumor az intrahepatikus kolangiocelluláris karcinóma (iCCC). A technikai fejlődés ellenére az iCCCben szenvedő betegek túlélési esélyei rosszak. Sajnálatos módon az egyetlen kuratív terápiát jelentő sebészi kezelés (az 5 éves túlélés elérheti a 40%-ot is) – a késői diagnózis következtében – többnyire nem kivitelezhető. Ez esetben az alkalmazott palliatív terápiák mellett az átlagos túlélés nem éri el a 7–12 hónapot. A jelen összefoglaló közlemény célja a primer malignus májdaganatok sebészi kezelésének áttekintése. Magy Onkol 62:14–25, 2018

Kulcsszavak: hepatocelluláris karcinóma, kolangiocelluláris karcinóma, sebészi kezelés

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szijártó Attila, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Sebészeti Klinika, Budapest
a szerző cikkei

Fülöp András, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Sebészeti Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.