hirdetés

A mediterrán étrend lassítja az öregedést

Közismert, hogy a mediterrán táplálkozás számos betegség megelőzésében igen fontos szerepet játszik, most azonban arra is fény derült, hogy a kromoszómák telomerjeinek rövidülését is gátolja, így egyértelműen hozzájárul az élettartam meghosszabbodásához is. 

hirdetés

Egy 2014. december 2.-án a British Medical Journalban megjelent közlemény szerint a mediterrán típusú étrend és a telomerek hossza között összefüggést lehet kimutatni. Eddig is ismert volt, hogy az ilyen típusú táplálkozás meghosszabbítja az élettartamot, csökkenti bizonyos krónikus (különösen a kardiovaszkuláris) betegségek előfordulását. A közlemény egyik szerzője, Dr. Immaculata De Vivo (Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) szerint a vizsgálat alapján fiziológiailag is értelmezni tudjuk a mediterrán diéta kedvező hatásait, azt, hogy a mediterrán diétához legalábbis közelítő táplálkozás gátolja a telomerek rövidülésének felgyorsulását.

A kromoszómák végén lévő telomerek az életkorral egyre rövidülnek. A rövidebb telomerek rövidebb élettartamot jelentenek, és az életkorral összefüggő megbetegedések magasabb kockázatával járnak. Az obezitás, a dohányzás, és néhány egyéb faktor pl. az oxidatív stressz és a gyulladások felgyorsítják a teomerek rövidülését. A mediterrán diéta (gyümölcsök, zöldségek, olivaolaj, hüvelyesek, magok, halak, finomítatlan gabonák, ugyanakkor kevesebb alkohol, kevesebb tejtermék és feldolgozott húskészítmény) ki tudja egyenlíteni az előbb felsorolt kedvezőtlen hatásokat.

A Nurses’ Health Study-ban résztvevő betegápolók sokaságából 4676 középkorú, egészséges (sem krónikus beteg, daganat, kardiovaszuláris betegség nélküli) nőt emeltek ki kontrollként a tanulmány számára az 1976 óra mintegy 120 000 amerikai ápolónőt tartalmazó adatbázisból. A kiemelt nők a táplálkozással kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki, és vért adtak a telomerek hosszának mérése végett. A táplálkozást 0-tól 9-ig pontozták, a 9-es volt a leginkább hasonló a mediterrán diétához. A fehérvérsejtek telomerjeinek hosszát real-time PCA-val mérték. Mint az várható volt, a fiatalabbaknál hosszabbak voltak a telomerek (p<0,001). Ha minden befolyásoló tényezőt figyelembe vettek (obezitás, dohányzás, fizikai aktivitás, stb.), akkor egyértelműen a mediterrán diétához legközelebb állóknál voltak szignifikánsan hosszabbak a telomerek. A diétás skála minden egyes ponttal való emelkedése 1,5 évvel fiatalabb telomerrel járt, pl. egy 3 pontos emelkedésnél 4,5 évvel kevesebb volt a telomer rövidülése. Hasonlóan alakult ez a dohányosok és nem dohányosok között (4,6 év különbség a telomerek hosszában), az aktívak és a kevésbé aktívak között (4,4 év), valamint a fóbiás-szorongásos nők és a kevésbé érintettek között (6 év különbség).

Dr. De Vivo megjegyezte, hogy „további vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a mediterrán étrend melyik komponense felelős ezért az összefüggésért. Ennek ismeretében jobban értenénk a biológiai mechanizmusokat, és pontosabb tanácsokat tudnánk adni a társadalomnak”.

Dr. Peter Nilsson (Lund University, Svédország) szerkesztőségi közleménye szerint a mediterrán diéta egyértelműen javasolható a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére, melyet a PREDIMED vizsgálat 7 447 személyen nemrég igazolt is (Estruch), de a fenti adatok szerint az öregedés ellen is hat. „A mediterrán diéta az egyike azon keveseknek, melyek bizonyítottan kedvező hatásúak. Valószínűleg a diéta gyulladás-ellenes és oxidatív stressz ellenes kapacitása játszik szerepet az eredményekben”.

A közlemény szakmai magyarázata:
A telomerek minden kromatid végén megtalálható, többszörösen ismétlődő nukleotid szekvenciák, melyek védik a kromoszómákat (a DNS-t) az osztódások során bekövetkező rövidüléstől, illetve a szomszédos kromoszómákkal történő fúziótól. Gerincesekben a telomerek nukleotid-szekvenciája TTAGGG, mely akár százszor, ezerszer ismétlődik. A sejtosztódás során – a másolásért felelős DNS polimeráz enzim működési sajátosságai folytán - a kromoszómák DNS-láncának vége megrövidül. Ha ez a rövidülés egyes értékes genetikai szakaszok elvesztésével járna, a sejt károsodna. Általánosságban kb. 50 osztódást visel el a sejt genetikai károsodás nélkül. A telomerek viszont nem tartalmaznak géneket, osztódásonkénti megrövidülésük tehát egy ideig nem jár génkárosodással, a rövidülés mértéke mindamellett utal a sejt eddigi élettartamára (az eddigi osztódások számára). Ugyanakkor a telomeráz enzim újra és újra pótolni képes a megrövidült telomer szakaszt – bár normál testi sejtjeinkben a telomeráz termeléshez szükséges gén inaktív állapotban van, ezért a sejt a bele „programozott” sejthalálnak (apoptózisnak) megfelelő hosszúságban fog élni, azaz a többszörös osztódásokkal, az egyes betegségekkel, valamint az öregedéssel egyre rövidülnek kromoszómáink. (Daganatos szövetekben más a történet: itt a telomeráz termeléshez szükséges gén aktiválódik, ezzel kiiktatja az apoptózist, végtelen számú osztódás következhet be, és nem történik rövidülés).

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült: 

1. Medscape Medical News > Neurology

2. BMJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.