hirdetés

A melanomában várható immunválasz becslése

Egy új vizsgálat szerint a nagy hisztokompatibilitási komplex (MHC) I és II osztályú fehérjék expressziójának felmérése segít megjósolni azt, hogy a melanomás beteg várhatóan hogyan fog reagálni az immunkezelésekre.

hirdetés

Az immunellenőrzőpont blokkolásának lehetősége óriási fejlődést jelent az előrehaladott melanoma kezelésében. Ugyanakkor hosszantartó klinikai választ csak a betegek egy kisebb hányadában lehet elérni a citotoxikus T-limfocita antigén-4 (CTLA-4) elleni, vagy a programozott sejthalál 1 (PD-1)  elleni blokáddal. E szerek együttes adásával komolyabb válasz várható, de jelentősen megnövekedett toxicitás árán. A két immunológiai ellenőrzőpont (checkpoint)-fehérje gátlásának egyedülálló biológiai hatásai még pontosan nem ismertek, így jelenleg nem tudjuk előre megmondani, hogy alkalmazásukkor milyen válasz várható. Számtalan kutatás folyik az immunterápia hatásosságának felmérésére és a terápiák ellen kialakuló rezisztencia mechanizmusának megértésére.

Dr. Scott Rodig (Brigham and Women’s Hospital in Boston) és munkatársai a 2018. július 18.-án a Science Translational Medicine c. lapban megjelent tanulmányukban a melanómás betegek immunterápiára adott válaszát vizsgálták. A klinikai vizsgálatban résztvevő betegekből kezelés előtt az MHC I és II osztályú fehérjék kimutatására daganatos szövetmintákat vettek. A betegek négyféle kezelésben részesültek előrehaladott melanomájuk miatt: ipilimumab (anti-CTLA-4 anyag), melyet nivolumab (anti-PD-1 anyag) kezelés követ, nivolumab kezelés, melyet ipilimumab kezelés követ, ipilimumab önmagában, illetve nivolumab és ipilimumab egyszerre. A melanoma MHC I osztályú membránfehérje expressziójának részleges (legalább 50%-os), vagy teljes hiányát figyelték meg a kezeletlen betegek 43%-ában (181 betegből 78-nál), valamint a HLA-A, a HLA-B, a HLA-C és a B2M traszkripcionális repressziója volt kimutatható. Ez jelezte, hogy a daganat primeren rezisztens az egyedüli ipilimumab (anti-CTLA-4) kezelésre, illetve a nivolumab előtt adott ipilimumab kezelésre, de együttesen adott kezelésre válaszolt, és nem volt rezisztens az egyedüli anti-PD-1 kezelésre. Ezzel ellentétben az MHC I osztályú fehérje-hiány nem társult nivolumab rezisztenciával: a melanoma MHC II osztályú fehérjék membrán-expressziója legalább 1%-ban volt megfigyelhető az esetek 30%-ában (181 eset közül 55-ben), melyhez az interferon-gamma és az interferon-gamma által mediált gén-szignatúra társult. Ezekben az esetekben az anti-PD-1 kezeléssel szembeni rezisztencia észlelhető, de nincs rezisztencia az anti-CTLA-4 kezelés ellen. A kutatók szerint ez amiatt lehetséges, hogy a PD-1 gátláskor a már fennálló interferon-gamma-mediált immunaktiváció jön létre, melyben az MHC I osztályú fehérjék hiányában a veleszületett immunitás komponensei, valamint a tumorspecifikus MHC II osztályú fehérjék vesznek részt.

A kezelés előtt magasabb interferon-gamma szinttel rendelkező betegek jobban reagálnak a nivolumab, vagy együttesen adott nivolumab-ipilimumab terápiára, de nem jól reagálnak egyedüli ipilimumab kezelésre. Továbbá, ha az MHC II osztályú fehérjék expressziója 1%-nál magasabb volt, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy komplett, esetleg részleges választ, vagy legalább stagnáló helyzetet érjenek el egyedüli nivolumab kezeléssel.

A szerzők szerint tehát a fentiek alapján előre jósolható, hogy melyik melanomás beteg fog válaszolni az anti-CTLA-4, vagy az anti-PD-1 kezelésre, és melyik betegnél nem várható válasz. „Ez különösen fontos az anti-CTLA-4 kezelést kapó betegeknél, hiszen a kezelés jelentős toxicitással jár, és meg akarjuk kímélni betegeinket az esetleg hatástalan, ugyanakkor viszont erősen toxikus kezeléstől.” Az ilyen biomarkerek további kutatása komoly előrehaladást jelenthet az egyes betegek számára.

 

Forrás:

1. Science Translational Medicine

2. Science Translational Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.