hirdetés

A pulzusszám és az idő érzékelése

Két új tanulmány szerint az emberek időérzékelése szubjektív időérzékelését nem csak érzelmi állapot, hanem szívverésük és pulzusszámuk is befolyásolja.

hirdetés

A Psychophysiology folyóiratban március elején online megjelent cikk szerzői fiatal felnőtteket EKG görbéjének elektromos aktivitását ezredmásodperces felbontással mérésé közben a résztvevők változó időtartamú hangokat hallgattak. Arra kérték őket, hogy számoljanak be arról, hogy bizonyos hangok hosszabbak vagy rövidebbek-e másokhoz képest. A kutatók azt találták, hogy az idő pillanatnyi érzékelése nem folyamatos: amikor a hangot megelőző szívverés rövidebb volt, a résztvevők a hangot hosszabb időtartamúnak tartották; de amikor az előző szívverés hosszabb volt, a résztvevők rövidebbnek érezték a hangot.

A Current Biology-ban folyóirat másnap publikált cikkben egy kutatócsoport arra kérte a kisérlet résztvevőit, ítéljék meg, hogy egy rövid esemény – egy hang vagy egy kép bemutatása – rövidebb-e vagy hosszabb-e egy megadott referencia időtartamnál. A képek vagy hangok bemutatása az EKG-val követett a szisztolék és a diasztolék alatt történt. Azt találták, hogy a résztvevők a szisztolé alatt bemutatott események alul- míg a diasztolé alatt bemutatottakat túlbecsülték, tehát az idő "gyorsult" vagy "lassult" a szív összehúzódása és ellazulása alapján. Amikor a résztvevők izgatóbbnak ítélték az eseményeket, azok időtartamát rövidebbnek érzékelték, még a diasztolé alatt is.

Bár már korábban is feltételezték, hogy a szív szerepet játszik az idő tapasztalatában, a szív-idő kapcsolat kutatása elsősorban hosszabb időskálákon (másodperctől percig) történő kardiális paraméterek mérésén alapultak. A jelenlegi tanulmányok a szív periódusának ütemenkénti ingadozásainak és a rövid időpillanatok érzékelésének kapcsolatát kívánták vizsgálni.

Ennek megismeréséhez a kutatók 45 (18-21 éves) résztvevőt vizsgáltak, akik 210 db, 80 ms-tól (rövid) 188 ms-ig (hosszú) terjedő hangot hallgattak. A hangok hossza lineárisan, 18 ms-os lépésekben (80, 98, 116, 134, 152, 170, 188) változott. A résztvevőket arra kérték, hogy az egyes hangokat "rövid" vagy "hosszú" kategóriába sorolják. A különböző időtartamú hangokat random módon, de a szisztolés vagy diasztolés fázissal szinkronban adagolták. Ezen kívül a résztvevők arra is megkérték, számolják meg a szívverésüket úgy, hogy ne érintsék meg a pulzusukat, hanem 25, 35 és 45 másodpercenként hangolódjanak testi érzéseikre.

A kutatók regressziós elemzéseket végeztek annak meghatározására, hogy a hang előtti pulzusszám átlagosan hogyan függött össze a hang észlelt időtartamával, vagy hogyan viszonyult a hang utáni változás mértéke az észlelt időtartamhoz. Azt találták, hogy amikor a pulzusszám magasabb volt a hang előtt, a résztvevők általában pontosabban érzékelték a hang időtartamát, ha viszont a hangot megelőző szívverés rövidebb volt, a résztvevők hosszabbnak érezték a hangot; fordítva, amikor a szívverés hosszabb volt, az azonos hang időtartamát rövidebbnek tapasztalták. Amikor a résztvevők figyelmüket a hangokra összpontosították, a tájékozódási reakcióik ténylegesen megváltoztatták pulzusukat, és időbeli észlelésüket. A tájékozódási reakció egy jól ismert dolog, amikor valami kiszámíthatatlan vagy újszerű dologgal foglalkozunk, a figyelem összpontosítása csökkenti a HR-t, ami egyes magyarázatok szerint megkönnyíti a dolgok kívülről való befogadását és érzékszervi felvételét.

Régóta köztudott, hogy az idő érzékelése szubjektív: repül, ha elfoglaltak vagyunk vagy szórakozunk, de elhúzódik, ha unatkozunk vagy várunk valamire, de azt még mindig nem tudjuk, hogyan idézi elő az agy ilyen rugalmas időélményt.

A másik cikk szerzői azt kutatták, hogy a szív miként vesz részt az idő megtapasztalásában. Ennek érdekében két kísérletet végeztek.

Az elsőben a résztvevők (n = 28) rövid eseményeket mutattak be a szisztolés vagy diasztolésfázis alatt. Az események érzelmileg semleges vizuális alakzatok vagy 200-400 ms-ig terjedő hangok voltak. A résztvevőknek arról kellett beszámolniuk, hogy ezek az események hosszabb vagy rövidebb időtartamúak-e a referencia időtartamhoz képest. Azt találták, hogy a szisztolés fázis szignifikánsan befolyásolja az idő érzékelését (F(1,27) = 8,1, P = 0,01), a diasztoléban fellépő ingereket átlagosan 7 ms-mal hosszabbnak érezték, mint a szisztoléban kapottakat. Az észlelésben a modalitásnak is szignifikáns szerepe volt (F(1,27) = 5,7, P = 0,02), a hangokat átlagosan 13 ms-mal hosszabbnak ítélték, mint a vizuális ingereket.

A második kísérletben érzelmeket kifejező arcképeket mutattak a résztvevőknek, és hasolnó észlelési mintázatot találtak, a szisztolés alatt felgyorsult, diasztolé alatt pedig lelassult az idő, a diasztoléban adott ingereket átlagosan 9 ms-mal hosszabbnak észlelték, mint a szisztolés alatt tapasztaltakat. A szisztolé és diasztolé időérzékelésre gyakorolt ellentétes hatásai csak az alacsony és átlagos izgalmi ingerek esetén érvényesültek (b = 14,4 [SE 3,2], P < 0,001 és b = 9,2 [2,3], P < 0,001), a magas izgalmi szintek (erős érzelmeket kifejező képek) esetén eltűntek (b = 4,1 [3,2] P =,21). Amikor a résztvevők izgatóbbnak értékelték az eseményeket, azok észlelt időtartama csökkent, még a diasztolé közben is. "Ez azt jelenti, hogy nem izgatott állapotban a két szívfázis ellentétes irányba húzza a tapasztalt időtartamot - az idő összehúzódik, majd kitágul"- mondják a szerzők.

Az időérzékelés és az érzelmek közötti kapcsolatot összetett, az eredmények azt mutatják, "hogy az idő megélésének módja nem vizsgálható a testünktől elszigetelten".

Forrás:

Sadeghi S, Wittmann M, Rosa ED, Anderson AK: Wrinkles in subsecond time perception are synchronized to the heart First published: Psychophysiology 02 March 2023 https://doi.org/10.1111/psyp.14270

Arslanova I, Kotsaris V, Arslanova MT et al.: Perceived time expands and contracts within each heartbeat April 10, 2023, Current Biology 33, 1–7 https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.02.034

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.