hirdetés

A szerkesztőbizottságtól

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

A gyógyítás – művészet; ezt az ősi gondolatot egyikünk sem vonja kétségbe. Az orvostársadalmon kívül azonban egyre inkább az a felfogás terjed el, hogy a gyógyítás egyfajta speciális szolgáltatás. A széles körű betegbiztosítás elterjedése képezi az alapját ennek a szemléletnek, hiszen a biztosító társaságok a világon mindenütt igyekeznek a befizetett járulékokat úgy felhasználni, hogy a forrás minden rászoruló ellátására elegendő legyen, vagyis ne alakuljon ki deficit. A gyógyászati technológia robbanásszerű drágulása és a gyógyszeripar folyamatos törekvése újabb és hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztésére magával hozta azt a kényszert, hogy az egészségbiztosítók figyelemmel kísérjék az ellátás költségeinek alakulását – kórházakra, osztályokra, sőt az önállóan dolgozó orvosokra is lebontva. Ennek egyik ismert módszere a minőségbiztosítás és minőségértékelés rendszere. Folyóiratunk mostani számában a háziorvosi ellátás minőségi mutatóiról olvashatnak értékes információkat a legilletékesebbek – az OEP szakemberei – és a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központ munkatársa tollából. Hogy milyen óriási feladat egy ilyen bonyolult, joggal művészetnek is nevezett tevékenység folyamatainak számszerűsítése, az abból is nyilvánvaló, hogy száznál is több indikátort kell felhasználni a minőség értékeléséhez. Mivel a minőségi értékelés rendszerét Magyarországon is bevezetik, minden kollégának figyelmébe ajánlom ezt a kitűnő tanulmányt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.