hirdetés

A vesekövesség kétszeresére növeli a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát

Egy nagy kanadai epidemiológiai vizsgálat egyértelmű statisztikai összefüggést talált mindkét nemben a vesekövesség előfordulása és a krónikus vesebetegség, illetve végállapotú veseelégtelenség kialakulásának valószínűsége között. Az új adatok a vesekövesség megelőzésének és a veseköves betegek nefrológiai követésének fontosságát állítják reflektorfénybe.

hirdetés

A kanadai Albertai Egyetem kutatói megállapították, hogy az egy vagy több alkalommal vesegörcsöt elszenvedett betegek a vesekő nélküli populációhoz képest nagyjából kétszeres valószínűséggel szorulnak dialízisre vagy veseátültetésre életük hátralevő részében. Az erről szóló publikációt a British Medical Journal jelentette meg 2012. augusztus 30-án.

A korábbi adatok felvetették, de – az urolitiázis egyes speciális formáit kivéve – nem bizonyították egyértelműen a vesekő és a krónikus vesebetegség későbbi kialakulása közti összefüggést. Ezért végezte el nagyszabású regisztervizsgálatát Marcello Tonelli nefrológus professzor kutatócsoportja az Albertai Egyetemen. Alberta tartomány több mint 3 millió lakosának egészségügyi nyilvántartási adatait vették alapul, a követés 1997 áprilisában (illetve a 18. életév betöltésekor vagy az albertai tartományi egészségügyi nyilvántartásba való felvételkor) kezdődött, és 2009 márciusáig tartott, a követési idő középértéke 11 év volt. A vizsgált kohorszból kizárták a vizsgálat kezdetén végállapotú veseelégtelenségben (end-stage renal disease, ESRD) szenvedő betegeket, és kizáró ok volt a fennálló vagy előzetes pielonefritisz is, mivel ez a betegség összefüggést mutat mind a vesekövességgel, mind az ESRD kialakulásával. Közel 2 millió esetben állt rendelkezésre a kezdeti szérumkreatinin-érték, ebben a részpopulációban a 3.b–5. stádiumú krónikus vesebetegség (becsült GFR<45 ml/perc/1,73m2) kialakulásának és a szérumkreatinin-érték megkétszereződésének gyakoriságát is értékelték.

A követési idő alatt a kohorsz tagjainak 0,8%-ánál (23 706 eset) diagnosztizáltak vesekövességet, végstádiumú veseelégtelenség 0,2%-ban (5333 eset) alakult ki. Az ismert kreatininszintű részkohorszban a középértékben 4 évig tartó követés alatt 3.b–5. stádiumú krónikus vesebetegség 3,5%-ban (68 525 eset) alakult ki, a szérum kreatininszintjének tartós megkétszereződését 0,3%-ban (658 eset) regisztrálták.

A követés során előforduló egy vagy több vesegörcs (tünetekkel járó, vesekővel összefüggő epizód) több mint kétszeresére növelte az ESRD kialakulásának kockázatát (korrigált relatív hazárd: 2,16, 95%-os MT: 1,79–2,62), és közel kétszeresére növelte a szérum kreatininszintjén alapuló végpontok bekövetkezésének valószínűségét (3.b–5. stádiumú vesebetegség: 1,74 [1,61–1,88], kreatininszint megkétszereződése: 1,94 [1,56–2,43]). A nők, illetve az 50 évesnél fiatalabbak körében szorosabb volt a vesekövesség és a kedvezőtlen renális kimenetel közti összefüggés, mint a férfiak, illetve az 50 évesnél idősebbek között. A nemek közti különbség az ESRD kialakulása és a tartós kreatininszint-kétszereződés valószínűségében, a korcsoportok közti különbség a kreatininszinten alapuló végpontok valószínűségében volt szignifikáns. Az ismétlődő vesegörcsök az ESRD kialakulásának és a kreatininszint megkétszereződésének fokozott kockázatával jártak együtt az egyszeri vesegörcshöz képest.

Az eredmények summája az, hogy a vesekövesség nem elhanyagolható tényező a krónikus vesebetegség és a végállapotú veseelégtelenség kialakulásában, és a vesegörcs(ök)et elszenvedett 50 évesnél fiatalabb nők esetében különösen jelentős (az ESRD tekintetében négyszeres) kockázatnövekedéssel kell számolni, bár az abszolút ESRD-kockázat ebben a körben sem nagy. A nemek közti különbségnek az lehet a magyarázata, hogy bár a férfiak hajlamosabbak a vesekövességre, anatómiai okokból kevésbé hajlamosak a vesekövesség obstruktív szövődményeire. A most publikált eredményekkel részleges összhangban egy brit kohorszvizsgálat alapján a vesekövességet a nők esetében az ESRD kockázati tényezői közé sorolták (a férfiak esetében azonban nem).

A cikk csupán hipotetikusan vizsgálja azt a kérdést, hogy a vesekövesség milyen mechanizmussal járul hozzá a kedvezőtlen renális kimenetelhez. Bizonyos ritka, monogénes öröklődésű, vesekőképződéssel járó betegségekben (pl. hiperoxálúria, cisztinúria) a kőképződés közvetlenül veseparenchima-károsodást okoz. A legtöbb esetben azonban multifaktoriális összefüggés állhat a háttérben. A kalciumot tartalmazó vesekövek a vese interstíciumának – a tubuláris bazális membránnak és a Bellini-csatornák környezetének –kalcifikációja folytán okozhatnak progresszív vesefunkció-csökkenést. A tubulusok lumenére is kiterjedő meszesedés további vesekárosodáshoz vezethet, esetleg hegesedéssel, krónikus vesebetegséggel, végül ESRD-vel. A tubulusok lumenében kialakuló kristályok maguk is károsíthatják a tubuláris epitéliumot, és/vagy obstrukciót okozhatnak, ami hegesedéshez vezet. A vesekövesség talaján kialakuló ismétlődő húgyúti obstrukciós epizódok szintén hozzájárulhatnak a progresszív vesefunkció-csökkenéshez. Végül az is elképzelhető, hogy a sebészi vagy perkután kezelések a felelősek a vesefunkció-csökkenés fokozott kockázatáért.

A tanulmány vezető szerzőinek nyilatkozatai az érem két oldalára mutatnak rá. Tonelli professzor szerint fontos szem előtt tartanunk, hogy „a veseköves betegek túlnyomó többségénél sosem alakul ki veseelégtelenség”: a vesekő csak kismértékben növeli a veseelégtelenség abszolút kockázatát. R. Todd Alexander, a közlemény első szerzője számára a vizsgálat fő tanulsága az, hogy urolitiázis okozta vesegörcs esetén el kell végezni a krónikus vesebetegség kockázati tényezőinek szűrését. A vesekövesség megelőzése is nagyobb figyelmet érdemel, annál is inkább, mert az állapot élettartam-prevalenciája Kanada Alberta tartományában 5–7%, az Egyesült Államokban pedig 10%-nál is nagyobb.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.