hirdetés

A vírusok titkos társas élete

Egy új tudományág, a szociovirológia szerint a vírusok is élőlények, amelyeknek a különböző törzsbe tartozó egyedei is megérthetik egymást.

 

hirdetés

2017 óta ismert, hogy a vírusok képesek kommunikálni egymással, 2018-ban pedig azt is felfedezték, hogy a vírusok együttműködve képesek legyőzni a baktériumok ellenük kifejlesztett védekező rendszerét, a napjainkban génszerkesztésre használt CRISPR-rendszert. A vírusok közötti bonyolult interakciókat felismerve a virológusok egy újabb tudományág, a szociovirológia megszületését is bejelentették, és az Amerikai Mikrobiológus Társaság az idén nyáron már az első workshopot is megtartotta a témában.

 Mint Samuel L. Díaz-Muñoz, az új tudományág egyik alapítója írja az mSystems című lapban megjelent tanulmányában, a genomikai eszközök révén ma már tudjuk, hogy kifejezetten gyakori a virális koinfekció előfordulása, és eközben a vírusok közötti, darwini értelemben vett szociális interakció (aminek révén pl. nő pathogenitásuk). Amennyiben azonban a vírusok közötti interakciót a szociális evolúció kutatási eszközeivel vizsgáljuk, ahogy azt baktériumok és egyéb biológiai szervezetek esetében is tesszük, kénytelenek vagyunk a vírusokat is szelekciós nyomás alatt lévő élőlényeknek tekinteni.

 A szociovirológia az emancipált, immár élőlényként kezelt vírusok nyelvét is elkezdte megfejteni. Rotem Sorek genetikus és munkatársai, akik felfedték a vírusok egymás közötti kommunikációját, azt is felfedezték, hogy ez az információcsere egy hat aminosavból álló peptid révén valósul meg (a peptidnek az arbitrium (döntés) nevet adták, mert a segítségével a vírusok különböző helyzetekben különféle döntésekre képesek, így pl. ha csökken a megfertőzhető sejtek száma, csökkentik szaporodásuk ütemét).

 Az új ismeret birtokában az egész virológiát új alapokra kell helyezni, írja a szociovirológia születéséről beszámoló Nature-cikkben (The secret social lives of viruses) Elie Dolgin, hiszen a vizsgálatok eddig izoláltan kezelték a vírusokat, és egyetlen virális részecske sejtre gyakorolt hatását elemezték. Az embert, vagy az ember parazitáit kooperációban megbetegítő vírusok nyelvének tanulmányozása az orvostudomány kezébe is új eszközöket fog adni.

 A Nature-cikk számos olyan tanulmányt bemutat, melyekből kiderül, hogy a különböző vírustörzsbe tartozó humán pathogének, pl. a hepatitis-, polio, kanyaró- és influenza-vírusok egymás nyelvét is megértik, és az arbitrium nemcsak a vírusszaporodást elősegítő géneken módosítja a megtámadott sejt DNS-ének működését. A kutatók szerint a virális kommunikációs rendszer az eddig felismertnél jóval több funkció ellátására lehet képes, és a víruspopuláció szintjén olyan tulajdonságokat jelenít meg, amelyek létéről a vírusokat külön-külön tanulmányozva eddig fogalmunk sem lehetett.

 A főleg háziállatokat fertőző vesicularis stomatitis virusról pl. kiderült, hogy önfeláldozó egyedei segítségével - amelyek elpusztulva elnyomják a megtámadott szervezet immunrendszerét - az életben maradt vírusok az embereket is képesek megbetegíteni. Más vizsgálatok feltárták, hogy a poliovirus különböző törzsei együttesen nagyobb sikerrel pusztítják a humán sejteket, és a különböző influenza-törzsek sejtkultúrában jobban szaporodnak együttesen, mint külön-külön. Az influenza-törzsek példája egyébként jól szemlélteti azt a nehézséget is, amivel a szociovirológiának meg kell küzdenie: bár sejtkultúrában megfigyelték a különböző törzsbe tartozó influenza-vírusok együttműködését, való életbeli viszonyok között, azaz influenzás emberek orrváladékában nem sikerült kimutatni azt. A kutatók szerint ennek az influenza-vírusok különleges társas élete lehet az oka: az influenza-vírusok populációmérete olyan hirtelen változik, hogy kicsi az esély a kooperáció kialakulására. Más vírusoknál azonban, amelyek populációiban nem alakul ki ilyen szűk keresztmetszet, valószínűbb a való életbeli együttműködés is.

 A vírusok közötti kooperáció egy közelmúltban felismert formáját számos humán pathogénnél is megfigyelték: a hasmenést okozó, enterális rota- és norovirusok, a Zika-, a hepatitis- és a bárányhimlő-vírusok arra is képesek, hogy membránnal körülzárt vezikulumokban sokadmagukkal terjedjenek egyik sejtről, illetve egyik élőlényről a másikra (a norovirusok esetében a membránlipidek az enterális sejtek villusaiból származnak). A továbbiakban a vizsgálatoknak arra kell irányulniuk, jegyzik meg a kutatók, hogy sikerüljön megtörni a vírusok közötti együttműködést, és megakadályozni a vírusok pathogenitást növelő, vezikuláris terjedését.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.