hirdetés

ALK-pozitív nem-kissejtes tüdőrák elleni készítmény

Az FDA engedélyt adott az ALK-pozitív, áttétes, nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) elleni Lorbrena (lorlatinib) készítményre.

hirdetés

November 2-án az FDA gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében jóváhagyta a Lorbrena nevű készítményt, melynek hatóanyaga (lorlatinib) egy harmadik generációs anaplasztikus lymphoma kináz (ALK) tirozin-kináz gátló (TKI). A tabletta formulájú szer indikációja szerint ALK-pozitív, metasztatikus nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére javallott olyan betegeknél, akiknek a betegsége progressziót mutatott az áttétes betegség crizotinibbel és legalább egy másik ALK-inhibitorral, illetve alectinibbel vagy ceritinibbel, mint első ALK-gátlóval történő kezelését követően. A kérelmező a Pfizer, melynek az utóbbi két hónapban a Lorbrena a harmadik engedélyezett onkológiai készítménye a Vizimpro (dacomitinib, szintén NSCLC kezelésére) és a Talzenna (talazoparib, HER-2 negatív emlőrák kezelésére) után. A Lorbrena a Pfizer saját fejlesztésű gyógyszere, melyet kifejezetten az ALK tirozin-kináz inhibitorok elleni rezisztenciát okozó tumormutációk megakadályozására fejlesztettek ki.

A Pfizer úttörő ezen a piacon, 2011-ben ez a vállalat engedélyeztette az Egyesült Államokban az első tirozin-kináz inhibitort (TKI), a Xalkori-t (crizotinib), melynek elérhetővé válása új lehetőséget teremtett a betegek kemoterápián kívüli, újabb, más kezelésére. Míg sok ALK-pozitív metasztatikus NSCLC-ben szenvedő beteg reagál a kezdeti TKI terápiára, általában tumorprogresszió tapasztalható, ráadásul a második generációs ALK TKI (alectinib, brigatinib, ceritinib) kezelést követően progressziót mutató betegek kezelésének további lehetőségei korlátozottak. A Lorbrena engedélyezése újabb esélyt ad a betegek számára, s a gyógyszer nem mellékesen orálisan szedhető. 

Az ALK-pozitív nem kissejtes tüdőrákról (NSCLC)

A tüdőráknak több mint 20 típusát írták le eddig, a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC, non-small cell lung cancer) az esetek nagyjából 80-85%-át teszi ki, az Egyesült Államokban ez évi 180 ezer újonnan diagnosztizált beteget jelent. A betegség elsődleges oka a dohányzás. A nem kissejtes tüdőrákok csoportján belül minden 20. betegnél diagnosztizálható ALK-pozitív tumor. Pár évvel ezelőttig a tüdőrák túlélése kezelt betegek esetében is csak 10-12-hónap volt, az új célzott terápiák alkalmazásával ez az idő 24-36 hónapra nőtt. Az NSCLC kezelésében a legfontosabb változást az új patológiai osztályozás és a molekuláris célzott terápiák, a monoklonális antitestek és a kis molekulasúlyú tirozin kináz gátlók megjelenése hozta. Ezeknek az új célzott terápiáknak a mellékhatása sokkal jobban tolerálható, mint a hagyományos citotoxikus kemoterápiáknak és biomarker eredmények nyomán alkalmazva hatékonyabbak is. A kezelést meghatározó legfontosabb tényezők: a szövettani alcsoport, a gén mutációs státusz, ezek alapján a megfelelő beteg kiválasztása, a gyógyszer toxicitása és a fellépő gyógyszer rezisztencia. Az Európai Unióban 2014-ben 1,3 millió ember halálát okozta rák, 272 ezerét tüdőrák, légcső- vagy hörgőrák, melyek aránya több mint kétszer magasabb volt a férfiak, mint a nők körében.

Klinikai vizsgálatok

Az FDA az engedélyezés során egy nem-randomizált, dóziskereső és aktivitás-becslő, multicentrikus, több kohorszon végzett fázis I./II. vizsgálat (NCT01970865) eredményeit vette figyelembe. Az összesen 215 ALK-pozitív, metasztatikus NSCLC-ben szenvedő beteget korábban kapott kezeléseik alapján több alcsoportba osztották. A teljes válaszarány (ORR, overall response rate) 48% volt, és fontos, hogy ezen betegek 57%-át korábban már több ALK TKI-ral kezelték. A vizsgálatban a betegek 69%-ánál tapasztaltak már agyi áttétet, így mérték az intracraniális válaszarányt is, mely 60% volt.

Mellékhatások, nemkívánatos események

A vizsgálatban részt vevő betegek a napi egyszeri 100mg-os dózisban szedett Lorbrena használata során az alábbi mellékhatásokat jelentették:

Leggyakoribb (≥ 20%) mellékhatások: ödéma, perifériás neuropathia, kognitív hatások, dyspnoe, kimerültség, testtömeg-gyarapodás, arthralgia, hangulatingadozások, hasmenés, hypercholesterolemia, hypertriglyceridemia, anemia, hyperglycemia, emelkedett AST, hypoalbuminemia, emelkedett ALT, lipáz és alkalikus foszfatáz.

A betegek 32%-ánál fordult elő súlyos mellékhatás, ezek közül a leggyakoribbak a következők voltak: pneumonia (3,4%), dyspnoe (2,7%), pyrexia (2%), metális állapot változásai (1.4%), légzési elégtelenség (1.4%). Halálos kimenetlű nemkívánatos esemény a betegek 2,7%-ánál történt, okai pneumonia (0,7%), infarktus (0,7%), akut tüdőödéma (0,3%), embólia (0,3%), perifériás artériaelzáródás (0,3%) és légzési elégtelenség (0,3%). A betegek 8%-ánál volt szükség a gyógyszer szedésének leállítására.

A gyógyszer gyorsított engedélyezése – mit jelent a Lorbrena esetében az accelerated approval

Az accelerated approval (gyorsított engedélyezés) azt jelenti, hogy az FDA már a fázis IV vizsgálatok előtt jogosult ideiglenes engedélyt adni a gyógyszernek, ha olyan bizonyíték merül fel, amelynek alapján valószínűsíthető, hogy az új szer hatásos lesz. Például ha a Lorbrena esetében bebizonyosodik, hogy az áttétes tumorok zsugorodnak, akkor valószínűsíthető valamilyen klinikai előny (pl. hosszabb túlélés). Később a Pfizernek ettől függetlenül el kell végeznie a fázis IV vizsgálatokat, de a kivételes eljárás indoka pont az, hogy a betegek már azelőtt megkaphassák az új gyógyszert, mielőtt hosszadalmas vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a gyógyszer hatására valóban meghosszabbodik a túlélés. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Lorbrena (lorlatinib) for Previously-Treated ALK-Positive Metastatic Non-Small Cell Lung Cancer

Lorbrena Label (FDA)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.