hirdetés

Alunbrig nem kissejtes tüdőrák ellen

Az EMA CHMP szeptember 17-20. közötti ülésén pozitívan véleményezte az Alunbrig (brigatinib) nevű készítményt, mely felnőtt betegek előrehaladott nem kissejtes tüdőrákjának kezelésére javallott. 

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) szeptember 17-20. közötti ülésén pozitívan véleményezte az Alunbrig (brigatinib) nevű készítményt, mely felnőtt betegeknél előzetesen crizotinibbel kezelt, anaplasztikus lymphoma kináz (ALK) pozitív, előrehaladott nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére javallott (kérelmező: Takeda Pharma A/S). A gyógyszer (30 mg, 90 mg és 180 mg kiszerelésű) filmbevonatú tabletta formában kerülhet majd a gyógyszertárakba. Hatóanyaga, a brigatinib (ATC-kód: L01XE43) egy tirozin-kináz gátló, mely többféle kináz ellen rendelkezik gátló hatással, ilyen az anaplasztikus lymphoma kináz (ALK), az inzulinszerű növekedési faktor receptor (IGF-1R) és az FLT-3 tirozin kináz receptor. A hatóanyag így gátolja az ALK autofoszforilációját, a szignálfehérjék ALK-mediált foszforilációját, ezen keresztül pedig az ALK-dependens daganatsejtek osztódását. Az Alunbrig legnagyobb előnye az, hogy 56%-os objektív válaszaránnyal képes választ kiváltani a korábban crizotinibbel kezelt ALK-pozitív NSCLC-ben szenvedő betegeknél, így egy újabb terápiás lehetőséget biztosít.

Az ALK-pozitív nem kissejtes tüdőrákról (NSCLC)

A tüdőráknak több mint 20 típusát írták le eddig, a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC – non-small cell lung cancer) az esetek nagyjából 80-85%-át teszi ki, az Egyesült Államokban ez évi 180 ezer újonnan diagnosztizált beteget jelent, elsődleges oka a dohányzás. A nem kissejtes tüdőrákok csoportján belül minden 20. betegnél diagnosztizálható ALK-pozitív tumor. Pár évvel ezelőttig a tüdőrák túlélése kezelt betegek esetében is csak 10-12-hónap volt csak, az új terápiás lehetőségekkel ez az idő 24-36 hónapra nőtt. Ezeket az eredményeket az új célzott terápiák alkalmazásával sikerült elérni. Az NSCLC kezelésében a legfontosabb változást az új patológiai osztályozás és a molekuláris célzott terápiák megjelenése okozta, melyek közé sorolandók a monoklonális antitestek és a kis molekulasúlyú tirozin kináz gátlók. Ezeknek az új célzott terápiáknak a mellékhatása sokkal jobban tolerálható, mint a hagyományos citotoxikus kemoterápiáknak és biomarker eredménye alapján alkalmazva hatékonyabbak is. A kezelést meghatározó legfontosabb tényezők: a szövettani alcsoport, a gén mutációs státusz, ezek alapján a megfelelő beteg kiválasztása, a gyógyszer toxicitása és a fellépő gyógyszer rezisztencia.

Az Európai Unióban 2014-ben 1,3 millió ember halálát okozta rák, 272 ezerét tüdőrák, légcső- vagy hörgőrák, melyek aránya több mint kétszer magasabb volt a férfiak, mint a nők körében.

Mellékhatások, nemkívánatos események

Az Alunbrig alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a következők voltak: hyperglycaemia, hyperinsulinaemia, anaemia, megemelkedett kreatin-foszfokináz szint (CPK), émelygés, megemelkedett lipázszint, csökkent lymphocytaszám, megemelkedett ALT és AST szintek, hasmenés, megemelkedett amilázszint, kimerültség, köhögés, fejfájás, hypophosphataemia, megemelkedett APTT, kiütések, hányás, dyspnoea, magas vérnyomás, myalgia és perifériás neuropathia.

Az engedélyezési folyamatról

A hatóanyagot eredetileg az Ariad Pharmaceuticals fedezte fel, melyet 2017 februárjában vásárolt fel a Takeda Pharmaceutical Company. Az Egyesült Államokban a készítmény ekkor már gyógyszerjelölti státuszban volt (NDA – New Drug Application), mégpedig „breakthrough therapy” minősítéssel (lásd a következő bekezdést). A gyorsított engedélyezési eljárásra (accelerated approval) vonatkozó jóváhagyást már a Takeda Pharms kapta meg 2017 áprilisában. Az Alunbrig engedélyezési kérelmét az EMA-hoz még 2017 februárjában nyújtották be.

Breakthrough therapy – azaz „áttörést jelentő terápia” kategória olyan gyógyszerek részére, amelyek egyedül vagy kombinációban életet veszélyeztető betegség vagy állapot ellen alkalmazhatók, vagy amelyeknél a fejlesztés korai fázisából származó preklinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a meglévő kezeléseknél egy vagy több klinikailag jelentős végpont esetében hatásosabbak. A breakthrough therapy csoportba kerülést kérvényezni kell, és az FDA 60 napon belül döntést kell, hogy hozzon. Csaknem 100 ilyen kérés érkezik az FDA-hoz évente, átlagosan ezek egyharmadát fogadják el, a felét elutasítják, a beadott kérelmek 10-20%-át pedig a benyújtó vonja vissza.

Accelerated Approval – Az FDA már a fázis IV vizsgálatok előtt ideiglenes engedélyt adhat a gyógyszernek, ha olyan bizonyíték merül fel, amelynek alapján valószínűsíthető, hogy az új szer hatásos lesz. Például ha egy gyógyszer hatására a tumorok zsugorodnak, akkor valószínűsíthető valamilyen klinikai előny (pl. hosszabb túlélés). Később a gyógyszer gyártójának ettől függetlenül el kell végeznie a fázis IV vizsgálatokat, de a kivételes eljárás indoka pont az, hogy a betegek már azelőtt megkaphassák az új gyógyszert, mire hosszadalmas vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a gyógyszer hatására valóban meghosszabbodik a túlélési időszak.

Európában a CHMP pozitív véleményezését követően még az Európai Bizottságnak is engedélyeznie kell a szer forgalomba hozatalát, mielőtt a betegek számára elérhetővé válhatna, az EB döntése november végén várható (67 nappal a CHMP véleményének nyilvánosságra hozatala után). A készítmény felhasználási módjáról az alkalmazási előírás (SmPC) ad majd részletes információkat az EU összes hivatalos nyelvén, ám ezt csak az Európai Bizottság döntését követően készítik el.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Alunbrig (EPAR)

Alunbrig (brigatinib) for the Treatment of Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.