hirdetés

Az atherosclerosis alapvető mechanizmusa cukorbetegeknél

Amennyiben az ereket bélelő endotéliumban nagy mennyiségben van jelen PKC-béta, az atherosclerosis hamarább jelentkezik és gyorsabban progrediál – írják a Circulation Research című lapban megjelent közlemény szerzői.

hirdetés

A cukorbetegek számára a kardiovaszkuláris betegségek gyakoribb előfordulása a szerencsétlen valóság. E körbe tartozik az atherosclerosis, melynek későbbi következménye szívinfarktus és stroke lehet.

„A szívbetegség a vezető halálokok közé tartozik 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben egyaránt” – mondja George King, a vizsgálat vezetője. Ismeretes, hogy a diabétesz kapcsán fellépő hyperglykaemiás epizódok, illetve a zsírsavak vérszintjének megemelkedése hatására a szervezet fokozott mennyiségben termeli a protein-kináz-C béta-izoformáját, a PKC-bétát, egy olyan enzimet, mely szerepet játszik egy sor biológiai folyamatban, és bizonyítottan befolyásolja a szív- és érrendszer működését.

A PKC-béta és az atherosclerosis közötti összefüggések elemzésére kísérleti állatok két csoportját használták. A csoportokat olyan egerek alkották, melyeknek szervezete nem volt képes előállítani az apolipoprotein E-t, azt a lipoproteint, mely eltávolítja a koleszterint és a lipideket a véráramból. E deficitnél fogva ezek az állatok eleve hajlamosabbak voltak atherosclerosis kialakulására. A két csoport egyikében az állatok szervezete fokozott mennyiségben termelt PKC-bétát az endotéliumban. Mindkét csoport állatait zsírban gazdag, „nyugati” típusú étrenden tartották 12 héten keresztül, majd a kutatók felmérték a kardiovaszkuláris rendszer állapotát.

Mindkét csoport állatai hasonló ütemű testsúlygyarapodást mutattak, és nem tértek el a vérnyomásértékek, valamint a koleszterin- és trigliceridszintek sem. Abban a csoportban azonban, ahol a PKC-béta szintje emelkedett volt, drasztikusan nagyobb arányban fordult elő érelmeszesedés. A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a PKC-béta gátolja a szervezetnek az atherosclerosis kivédésére irányuló természetes válaszreakcióit, mely normális körülmények között megakadályozza, hogy a zsíros felrakódások a keringésből az ér belső falára tapadjanak ki. Ennek eredményeként a PKC-bétát fokozott mennyiségben termelő kísérleti állatoknál kétszer akkora mennyiségben keletkeztek ateroszklerotikus plakkok, mint a kontrollcsoport állatainál, és 1,7-szer súlyosabb volt az aorta meszesedése is. Az endotélfal ugyancsak a fokozott fertőzés és gyulladás jeleit mutatta.

A kutatók úgy vélik, hogy a súlyosabb formában jelentkező kardiovaszkuláris betegség hátterében részben az áll, hogy a PKC-béta közvetett úton gátolja az antiaterogén nitrogén-monoxid termelődését. A nitrogén-monoxid alapvetően foltos a szív- és érrendszer normális állapotának fenntartásához, mérsékli a szívre háruló terhelést és lassítja a szívfrekvenciát. A nitrogén-monoxid szintjének csökkenése valójában a kardiovaszkuláris betegségek korai indikátorának tekinthető. Most, hogy a fokozott mennyiségben termelődő PKC-bétáról bebizonyosodott, hogy súlyosbítja az atherosclerosist, a kutatók azt remélik, hogy a jelenlegieknél jobb módszereket találhatnak a cukorbetegek kardiovaszkuláris állapotának javítására, szív- és érrendszeri betegségük kezelésére.

„Amennyiben sikerülne megtalálnunk a PKC-béta csökkentésének módját, úgy mérsékelhető lenne a kardiovaszkuláris kórképek előfordulásának esélye 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben is” – összegzi a tapasztalatokat dr. King.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.