hirdetés

Az internet is segíthet megelőzni az idős kori depressziót

A virtuális kommunikáció eszközei – úgy mint az elektronikus levelezés vagy a webes fórumok használata – segíthetnek kivédeni az idősödéssel gyakran együtt járó elmagányosodást és depressziót.

hirdetés

A társas kapcsolatok enyhítik az idősek magányát. Egy, az egyesült államokbeli Health and Retirement Survey adatgyűjtésére épülő, most közzétett tanulmány szerint az internethasználat is segíti a szociális kapcsolatok fennmaradását, ily módon szerepe lehet az időskori depresszió kivédésében.

Az elemzés alapjául az 50 év feletti korosztályból kikerülő 3058 résztvevő adata szolgált, akik 2002–2008 között összesen 4 alkalommal, kérdőíves felmérés keretében adtak számot a depressziós tünetek esetleges fennállásáról és az internethasználattal kapcsolatos szokásaikról. Az így összegyűlt mintegy 12 300 kérdőív elemzésével arra keresték a választ, hogyan változik a nyugdíjba vonulással a CES-D (Center for Epidemiologic Studies – Depression) skála pontszáma (amely a depresszió egy gyakran használt jelzője), és milyen kapcsolatban áll a depressziós tünetek megléte a világháló használatával. Az adatok elemzése során az etnikai hovatartozást és a családi állapotot is figyelembe vették. Külön kitértek annak modellezésére, hogy vajon az internethasználat a szociális elszigetelődés kivédése révén gyakorol-e befolyást a depressziós tünetekre.

A felmérés 6 éve alatt a válaszadók 13–15 százalékánál jelentkeztek depressziós tünetek. Amíg azonban a világháló kínálta kommunikációs lehetőségekkel élő nyugdíjasok körében csupán 9 százaléknak adódott a depresszió gyakorisága, addig az internetet nem használó csoportban 16 százalékos arányban fordultak elő depressziót jelző tünetek. A webhasználat depresszió kockázatcsökkentő hatása az egyedül élő nyugdíjasok körében mutatkozott a legkifejezettebbnek, és az egy háztartásban élők számának növekedésével párhuzamosan kismértékben csökkent. A CES-D pontszámok alakulása arra is utal, hogy a barátokkal–rokonokkal való internetes kapcsolattartás a már meglévő depresszió enyhülését is elősegítheti.

A kutatók feltételezése szerint az internet használata az idős kori elmagányosodás kivédése révén járulhat hozzá a mentális egészség kedvezőbb alakulásához. A világháló megkönnyíti a barátokkal és a rokonokkal való kapcsolattartást, így az idősek is aktív tagjai maradhatnak egy kisebb-nagyobb közösségnek.  A felmérés arra is rávilágít, hogy az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik a meglévő társas kapcsolatok fenntartása. A szociális kötelékek a fizikális és a mentális állapotra is kedvezően hatnak, talán azért, mert nem érezzük úgy, hogy „elmegy mellettünk az élet”.

Bár a felmérésben nem tértek ki az internethasználat pontosabb részleteinek feltárására, valószínűsíthető, hogy az elektronikus levelezés és az internetes fórumok használata egyaránt fontos eszközei a kommunikációnak. A különféle közösségi portálok (pl. Facebook, Twitter) az adatgyűjtés alapjául szolgáló felmérés időpontjában még vagy nem léteztek vagy gyerekcipőben jártak, ezért ezek használatáról nem lehetett érdemi információt szerezni. Mindazonáltal, a szerzők egyikének egy korábban publikált kutatómunkája azt jelzi, hogy a web alapú közösségi oldalakat rendszeresen látogató idősek körében harmadakkora valószínűséggel alakul ki depresszió, mint azoknál, akik nem élnek ezzel a világháló kínálta lehetőséggel.

A vizsgálati eredmények az internet egy újabb értékére világítanak rá – összegzik megállapításaikat a szerzők. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a telekommunikációban rejlő lehetőségek kiaknázásához szükséges alapismeretek elsajátításához az idősebb generáció segítségre szorulhat. Ha kell, az ismeretek átadását kezdjük a legalapvetőbb mozzanattal: a számítógép bekapcsolásával, és bízhatunk benne, hogy a befektetett energia meghozza gyümölcsét.

 

Forrás: Journals of Gerontology, Series B: Psychological Sciences and Social Sciences 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.