hirdetés

Banális légúti fertőzés – a szívinfarktus triggere

Bár a szívinfarktusok télen gyakoribbak, most nyár elején is érdemes komolyan venni, hogy a légúti fertőzések sokszorosára növelhetik a szívinfarktus kockázatát.

hirdetés

Egy az Internal Medicine Journal–ban május közepén publikált ausztrál vizsgálat szerint szoros kapcsolat van az alsó és felső légúti infekciók, illetve a szívinfarktus kialakulása között.

A University of Sydney munkatársai 578 válogatás nélküli beteg adatait dolgozták fel, akik szívroham miatt kerültek kórházba. A diagnózist koszorúér-angiográfiás vizsgálattal erősítették meg. Az eredmények szerint a betegek 17%-ának kórtörténetében szerepelt a szívinfarktus kialakulása előtti héten valamilyen légúti fertőzés – tüdőgyulladás, sinusitis, bronchitis. Nem csak az orvos által diagnosztizált legúti fertőzésben szenvedőket sorolták ide, hanem azokat a betegeket is, akik saját beszámolójuk szerint influenzaszerű tüneteket, köhögést, lázat, arcüregi fájdalmat tapasztaltak.

Azon betegek aránya, akiknél ilyen légúti betegség szívinfarktus kialakulása előtti egy hónapon belül zajlott le, 21% volt.

A vizsgálat megerősíti, hogy a légúti infekció elősegítheti a szívinfarktus kialakulását. A szívinfarktus kockázata pedig nem csak a légúti tünetek jelentkezésekor fokozott: a rizikó a légúti tünetek 7. napja körül éri el a csúcsát, majd fokozatosan csökken, de legalább egy hónapon ár emelkedett marad.

Külön elemzést végezték a felső légúti fertőzésekre is, tehát azon betegek adataival, akik „csak” nátháról, torokfájásról, arcüreggyulladásról számoltak be. A szerzők azt állapították meg, hogy a szívinfarktus kockázatának növekedése az enyhébb felső légúti tünetek mellett is jelentős: 13-szoros. Alsó légúti fertőzések esetén a kockázatnövekedés 17-szeres.

A valószínű hatásmechanizmus, hogy a légúti fertőzés fokozza a vérrögképződés, az érbelhártya-gyulladás kockázatát, illetve az ereket károsító toxinok mennyiségét.

A vizsgálat vezetője, Geoffrey Tofler kardiológus professzor (University of Sydney) kommentárja szerint „a felső légúti fertőzések kevésbé súlyosak, viszont sokkal gyakoribbak, mint az alsó légútiak, ezért ezekre vonatkozóan is fontos a szívinfarktussal való összefüggés ismerete”.

A publikációt kísérő szerkesztőségi közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a szívinfarktusok gyakorisága télen éri el csúcsát, és az influenza, illetve tüdőgyulladás elleni védőoltás fontosságát hangsúlyozza.

A lakosság számára az orvoscsoport azt hangsúlyozta, kicsi az esélye, hogy egyetlen légúti infekció súlyos szívbetegséghez vezetne, de a két betegség közötti kapcsolat ismerete fontos. Nem szabad tehát félvállról venni az ilyen tüneteket, és fontos komolyan venni a banálisnak tűnő megfázások megelőzését is. 

 

Forrás: ScienceDaily

Dr. V. Z.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.