hirdetés

Böjttel az autoimmun és gyulladásos betegségek ellen

Már a rövid ideig tartó éhezés is csökkenti a szervezet gyulladásos válaszát és javítja a krónikus gyulladásos betegek állapotát.

hirdetés

Az elmúlt években megnőtt a tudományos érdeklődés a kalóriacsökkentett diéta (a napi kalóriabevitel 25-30%-os csökkentése), és az intermittáló (időszakos, napi 16-19 órán át tartó), illetve az egy-három napos  (24, 48 vagy 72 órás) böjt pozitív egészségügyi hatásaival kapcsolatban. A klinikai vizsgálatok szerint a kalóriacsökkentés, illetve a böjt hatására javul a nem alkoholos zsírmáj, javulnak a 2-es típusú cukorbetegség és az egyéb, életkorral összefüggő krónikus betegségek tünetei, javulnak az elhízottak metabolikus tünetei, enyhül a szklerózis multiplex, a rheumatoid arthritis, az asztma és a psoriasis, és nő a várható élettartam. Más vizsgálatok arra hívják fel a figyelmet, hogy a böjt a tumoros betegségek gyógyításában is fontos eszköz lehet: a böjt az egészséges sejtek megkímélése mellett önmagában is segíti a tumoros sejtek pusztulását, de fokozza a kemo- és radioterápia előnyös hatásait is. A kedvező hatások nemcsak elhízott betegekben jelentkeznek érvényesülnek, a vizsgálatok szerint a böjt a normál testsúlyúak esetén is csökkenti a gyulladásos citokinek termelését, fokozza a rákos sejtek pusztulását.

 Most a böjt gyulladásellenes hatásának mechanizmusát vizsgáló amerikai kutatók annak is utána jártak, hogy a kalóriacsökkentés nem rontja-e a szervezet védekezőképességét akut fertőzés esetén. A Mount Sinai Orvosi Iskola Precíziós Immunológiai Intézetének és Onkológiai Részlegének munkatársai eredményeiket a Cell című szaklapban közölték. Mint Stefan Jordan és munkatársai írják, már 19 órás böjtölés eredményeképpen is drámai mértékben csökkent a krónikus gyulladásokban kóroki szerepet játszó monociták termelődése és száma a vérkeringésben, továbbá a böjt a sejtek metabolikus aktivitását és génexpressziós mintázatát is olyan irányban módosította, ami előrejelzi a krónikus gyulladásos és autoimmun betegségek javulását.

 A szerzők hozzáteszik: a böjt hatására a monocita-szám nem csökkent a fiziológiás határérték alá, akut fertőzéskor pedig mobilizálódott a szükséges mennyiségű monocita, a neutrofilek száma pedig nem változott (vagyis az éhezés a fiziológiás betegségmagatartás részeként az antimikrobás immunitást is segítheti), a kalóriamegvonás nem akadályozta a szöveti regenerációt. A böjt a központi idegrendszerben is csökkenti a pathogén monociták felhalmozódását, ami magyarázhatja a kalóriamegvonás szklerózis multiplex elleni kedvező hatását. A vizsgálat azt is feltárta, hogy a böjt hatására a májsejtekben aktiválódó AMP-aktivált protein kináz (AMPK) közreműködésével csökken a monocita-termelés, és ez a hatás farmakológiai úton kalóriamegvonás nélkül is kiváltható.

 Az immunológus és onkológus szakemberek leszögezik: az ismétlődő, rövid időtartamú böjtölés vagy kalóriamegvonás nem akadályozza az antimikrobiális immunitást, és hatékony eszköz lehet az autoimmun és krónikus gyulladásos betegségek kezelésére, megelőzésére.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.