hirdetés

Cikkreferátum

 Háttér és célok.
 Olyan kockázati indexet alakítottunk ki, melynek segítségével azonosíthatóak azok az alacsony kockázatú betegek, akik colorectalis carcinoma szűrése kolonoszkópia helyett CT-kolonográfiával (CTC) is elvégezhető.

 Módszerek.
 Korábban szűrő kolonoszkópián átesett, legalább 50 éves korú személyeket randomizáltunk retrospektív módon, derivációs (n=1512) és validációs (n=1493) csoportokba. A derivációs csoportban az életkor, nem, családi anamnézis alapján rizikóindexet dolgoztunk ki. Ezt követően összehasonlítottuk a három szűrővizsgálati stratégiát – kolonoszkópia mindenkinek, CTC mindenkinek, illetve kolonoszkópia a magas rizikójúaknak és CTC a kevésbé veszélyeztetetteknek. A három módszer eredményeit a betegeknél talált eltérésekből extrapolációval állapítottuk meg, felhasználva a CTC szakirodalomból ismert szenzitivitási/specificitási értékeit. Az eredményeket a validációs csoport tagjain értékeltük.

 Eredmények.
 A derivációs alcsoportban, az univerzálisan elvégzett kolonoszkópia az előrehaladott neoplasiák 94, az univerzálisan elvégzett CTC csupán 70%-át mutatta ki, és utóbbi eredményezte a legmagasabb összes vizsgálati számot, és ebben a csoportban volt a legmagasabb azon betegek száma is, akik mindkét vizsgálaton átestek. Ha a vizsgálatokat a várható kockázatnak megfelelően végeztük, az előrehaladott neoplasiák 92%-ára fény derült, a betegek 68%-ában ehhez kolonoszkópiára, 36%-ában CTC-re volt szükség, és csupán a betegek 4%-a esett át mindkét vizsgálaton. A validációs alcsoportban az univerzálisan alkalmazott kolonoszkópia az előrehaladott neoplasiák 94, az univerzális CTC 71%-át mutatta ki, a kockázati csoportok szerinti stratégia alkalmazásával ez az arány 89% volt, kolonoszkópiára a betegek 64, CTC-re 40%-ában került sor. Az univerzális CTC-vel ellentétben, a rizikó szerinti stratégia eredménye nem függött a CTC feltételezett szenzitivitásától, specificitásától és a kolonoszkópia érzékenységétől.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Peter Hayes és John Plevris
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.