hirdetés

Colitis ulcerosa: korszerű kezelés és a compliance javítását célzó stratégiák

Bevezetés

A colitis ulcerosa (CU) krónikus gyulladásos betegség, ami granuloma-képződéssel nem járó nyálkahártya-gyulladást okoz a végbélben, és ez különböző mértékben terjed a vastagbélre is. Lefolyását remissziók és relapszusok váltakozása jellemzi. A betegek többnyire véres hasmenést és görcsös hasi fájdalmakat panaszolva keresik fel orvosukat. A CU incidenciája a földrajzi helyzettől függően meglehetősen változó: a szakirodalom 0,5 és 24,5 között adja meg a 100 000 lakosra jutó betegek számát, míg a prevalencia 246/100 000 értékig terjedhet. A legtöbb megbetegedést Észak- és Nyugat-Európából és Észak-Amerikából jelentik, míg Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában a betegség kevésbé jellemző. A kelet-európai országokban incidenciája 0,5–5,9/100 000, a nyugatabbra fekvő európai államokban 10,4/100 000. A legfrissebb dél-európai és kelet-európai, illetve ázsiai adatok szerint számos fejlődő országban folyamatosan nő az új esetek száma. A CU más krónikus betegségekhez hasonlóan egészségkárosodást okoz, és megzavarja a beteg mindennapi életét. Egyre nagyobb igénybevétel hárul az egészségügyi ellátórendszerre, ami az ellátási költségek növekedésében is megmutatkozik. A betegek közel 50%- ánál jelentkezik relapszus: a legalább egy alkalommal jelentkező relapszus 10 éves kumulatív incidenciája 67–97%. Az esetek kisebb részében gyakori relapszusok vagy krónikus, folyamatos betegség áll fenn, és összességében a betegek 20–30%-a szorul colectomiára, bár egy közelmúltban megjelent, nem válogatott európai betegcsoporton végzett vizsgálat 10 éven át követettek körében kisebb arányokról számolt be. Bebizonyosodott, hogy CU-ban fokozott a gyulladásos bélbetegségen kívüli emésztőszervi kórképekhez kapcsolódó halálozás, és férfiak körében lényegesen magasabb a colorectalis rák mortalitása, ugyanakkor nőkben nem észleltek hasonló összefüggést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Zunwu Zhang és Hugh Kennedy
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.