Családi nyájimmunitás

Egy tanulmányban igazolták, hogy a nem immunis családtagokat meg tudjuk védeni azzal, ha megvédjük magunkat, és ez igaz az egész társadalomra, a védőoltás felvételével másokat is védünk.

A COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatosan számos esetben említettük a „nyáj-immunitás” kérdését, de többnyire egy ország, vagy akár az egész világ lakosságának összefüggésében.  Természetesen a nyájimmunitás eléréséhez (ami a lakosság 80%-ának a SARS-CoV-2 vírussal szembeni immunitását jelenti) igen hosszú út vezet. De a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. A nyájimmunitás valójában egy helyi jelenség. Amennyiben az ön saját társadalmi csoportjában magas az immunitás, ebben a csoportban a fertőzés átadásának esélye igen alacsony. Ez azonban nem teljesen így van, mivel nem csak saját társadalmi közegünkben mozgunk, azonban a lokális nyájimmunitás elvének felhasználása segíthet leginkább abban, hogy az élet minél gyorsabban normalizálódni tudjon.

A nyájimmunitás kérdését leginkább az egyetlen háztartáson belüli „családi nyájimmunitáson” keresztül tudjuk megérteni, mint azt a JAMA Internal Medicine-ben megjelent közleményben ismertették.

A Svédországból származó tanulmány azt a tényt használja fel, hogy a nemzeti egészségügyi rendszer alapvetően minden svédországi lakos adatait tartalmazza. Ebben a tanulmányban valamivel kevesebb, mint 1,8 millió személy szerepelt (1 789 728 személy 814 806 svéd családból). A tanulmányt igen leleményesen alakították ki. Először is azonosították azokat a személyeket, akik 2021. április 1. előtt lettek immunizálva a SARS-CoV-2 ellen (2 dózis mRNA-1273-mal, BNT162b2 mRNA-val, vagy ChAdOx1 nCoV-19 vakcinával). Figyelem! Nem „vakcináltakat” említ a közlemény, hanem „immunizáltakat” – ebben a betegcsoportban tehát nemcsak beoltottak, hanem fertőzésen átesettek is vannak, akik szintén alkalmasak a „nyájimmunitás” kérdésének értékeléséhez. Ezután a kutatók egy 2 hetes várakozási időt jelöltek ki, mely idő alatt „kimosódtak” azok a fertőzések, melyek nem április 1.-ig bezárólag keletkeztek. Április 15.-ével kezdődően az új fertőzéseket követték nyomon a következő egyszerű kérdéssel: volt a háztartásban olyan immunizált személy, aki megvédett a fertőzéstől egy másik, nem immunizált személyt?

A válaszok meglehetősen drámaiak voltak. Például azokban a családokban, ahol két ember él együtt, az immunizált személy 45%-kal csökkentette a vele egy háztartásban élő másik személy megfertőződésének mértékét. Nagyobb családokban az adaggal összefüggő választ („dose-response effect”) lehetett megfigyelni. Egy öttagú családban minden egyes immunizálttal drámaian csökkent a nem immunizált családtag megfertőződésének mértéke: ha az öttagú családban négy személy már immunizált volt, az ötödik családtag megfertőződésének aránya 97%-kal kisebb volt azokhoz az ugyanekkora családokhoz képest, amelyekben nem volt immunizált személy. Családi „nyájimmunitás” tehát valóban létezik.

Feltűnő hiány is észlelhető az egyébként igen szép feldolgozásban: honnan tudjuk, hogy a „nem immunizált családtag” valóban nem védett? A tanulmány szerzői a védettséget a beoltottsággal, illetve a COVID-ra pozitív PCR teszttel határozták meg, de el lehet képzelni egy olyan családtagot is, aki átesett a fertőzésen, de nem tesztelték – vagy azért, mert tünetmentesen zajlott a fertőzése, vagy azért, mert nyilvánvalóan COVID-ja volt. Egy előzetes fertőzés képes megvédeni ezeket a személyeket egy későbbi fertőzéstől, így előfordulhat, hogy hibásan soroltuk be őket a fertőzésre fogékonyak közé. A közlemény szerzői „szenzitivitási analízist” is végeztek, melyben csak a vakcinálással kialakult immunitást vették figyelembe, és úgy is ugyanezeket az eredményeket kapták, ami igen megnyugtató.

Röviden összefoglalva: a fentiek bizonyítják, hogy a nem immunis családtagokat (akik vagy nem kívánták beoltatni magukat, vagy valamilyen okból nem kaphattak védőoltást) meg tudjuk védeni azzal, ha megvédjük magunkat. És mivel a család kicsiben a társadalmat tükrözi, vélhetően hasonló módon meg tudjuk védeni a társadalomban is egymást.

Forrás:     

F. Perry Wilson. Family herd immunity: study shows dramatic protection. Perspective > Medscape > Impact factor with F. Perry Wilson. October 12, 2021.

Nordström P, Ballin M, Nordström A. Association between risk of COVID-19 infection in nonimmune individuals and COVID-19 immunity in their family members. JAMA Intern Med. Published online October 11, 2021. doi:10.1001/jamainternmed.2021.5814 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.