hirdetés
hirdetés

Előszó

Jelen számunk Hazai Aktualitása egy amerikai történet, Iffy László élvezetes írása. Azért amerikai, mert jól demonstrálja az amerikai szülészet átgondolatlan útvesztőit, melyek eredményeképpen több ezer plexus brachialis sérül meg szülés alatt, nyomorékká téve az ártatlan, egyébként egészsé- ges gyermekeket, másrészt azért hazai, mert ha a felnövő szülészgenerációnk nem ismeri meg és nem fogadja el Iffy professzor intelmeit, akkor ilyen szempontból mi is az USA sorsára juthatunk. Hazánkban szerencsére régóta ismert és bevett gyakorlat a szülés kétlépcsős vezetése a magzati vállak elakadása esetén, mellyel az esetek döntő többségében kivédhetők az idegsérülések. A nagyon tanulságos történetből megismerhetjük Iffy professzor több évtizedes harcát Amerikában a vállak elakadásából és annak helytelen és eredménytelen megoldásából származó, rendkívül sok kártérítési feljelentést és hatalmas kifizetett összegeket követelő amerikai szülésvezetési gyakorlat megváltoztatásáért. Tanításának lényege, hogy ha minden igyekezet ellenére mégis elakadnak szülés kapcsán a vállak, akkor nem szabad húzni a magzat fejét, hanem meg kell várni a következő fájást és azzal szinkronban szabad csak a magzati fej kifejtésére vállalkozni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.