hirdetés

Forró tea és nyelőcsőrák

A forrón fogyasztott tea, különösen, ha rendszeres alkoholfogyasztással és dohányzással társul, emeli a nyelőcsőrák kockázatát.

hirdetés

Kínai kutatások szerint azok körében, akik naponta tűzforró teát fogyasztanak a teafogyasztás időtartamával exponenciálisan növekszik a nyelőcsőrák kockázata, különösen akkor, ha mellé rendszeres alkoholfogyasztás és dohányzás is társul.

A tanulmányban 450000 embert 9 évig követve bebizonyosodott, hogy szinergista összefüggés van a forró tea rendszeres fogyasztása, a naponta megivott alkoholmennyiség, valamint a dohányzás és a nyelőcsőrák kockázata között. Az Annals of Internal Medicine-ben 2018. február 5.-én online megjelent dolgozat szerint a forró teát, a naponta 15 grammnál nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó, ugyanakkor dohányos egyéneknél ötször nagyobb a nyelőcsőrák kockázata a teát csak heti egy alkalomnál ritkábban fogyasztó, 15 gramm napi alkoholnál kevesebbet ivó egyénekhez képest (HR: 5,00). Megkétszereződik továbbá a nyelőcsőrák kockázata a napi rendszerességgel forró teát ivó dohányosoknál a nem dohányzókhoz és teát csak alkalmilag fogyasztókhoz képest (HR: 2,03)

Az egyértelmű összefüggések alapján Dr. Canqing Yu volt (Peking University Health Science Center, Peking, Kína) és munkatársai azt javasolják, hogy „aki rendszeresen, naponta nagyobb mennyiségű alkoholt iszik, vagy dohányzik, az tartózkodjon a forró tea rendszeres fogyasztásától”.

A nyelőcsőrák előfordulása világszerte emelkedik, különösen a kevésbé fejlett országok férfi lakosságának körében. Kínában a nyelőcsőrákok gyakorisága igen magas, a világon az egyik legmagasabb, ráadásul a forró teát ivó kínai férfiak gyakran dohányoznak és alkoholizálnak is.

A feldolgozásban 456155 férfi és női résztvevőt értékeltek Kína 5 városi és 5 vidéki régiójából. A 30 és 79 év közötti, daganatmentes személyeket 2004 és 2008 vették be a vizsgálatba. A résztvevőknek már a kiinduláskor nyilatkozniuk kellett, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztják a teát, és hogy dohányoznak  illetve alkoholizálnak-e? Átlagosan 9,2 év követés után 1731 nyelőcsőrákos esetet jegyeztek fel (1106 férfi és 625 nő). Azoknál, akik csak egyetlen teát ittak meg naponta, nem emelkedett a nyelőcsőrák kockázata.

Az International Agency for Research on Cancer a következőképpen fogalmazott: a 65° C (149°F) -nál melegebb italok fogyasztása „valószínűleg karcinogén az emberben”, tehát a krónikus termális sérülés lehet a karcinogenezis elindítója. Már régebbi vizsgálatok is felvetették, hogy a nyelőcső hámjának sérülésével károsodik annak barrier funkciója, ezért az egyéb károsító faktorok (alkohol, dohányzás) emelhetik a kockázatot.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményükben Dr. Farin Kamangar (Morgan State University, Baltimore, Maryland) és Dr. Neal D. Freedman (National Cancer Institute, Bethesda, Maryland) megegyeztek abban, hogy további vizsgálatok szükségesek. Már az 1930-as években felmerült, hogy összefüggés van a forró italok és a nyelőcsőrák között. A mostani vizsgálat kialakítása következetes, az analízis gondos volt, de a vizsgálat így is csak megfigyeléses maradt. A megfigyelési időszakban továbbá változhattak a résztvevők tea-ivási és egyéb szokásai, ezért az eredmények bizonyos óvatossággal kezelendők. Tudjuk, hogy a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás növeli a nyelőcsőrák kockázatát, amit a forró tea fogyasztása tovább fokoz. Valószínű, hogy e hír ellenére az emberek túlnyomó többsége nem fog leszokni kedvenc italáról, de talán megfontolja, hogy kissé hagyja hűlni azt, mielőtt megissza. „A teánkat és a kávénkat a legtöbben olyan hőmérsékleten isszuk, ami nem valószínű, hogy rákot okozna”, pl. az Egyesült Államokban a feketekávét leginkább 60° Celsius hőmérsékleten (140°F) szokás fogyasztani.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology

2. Annals of Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.