Gasztrointesztinális tünetek COVID-19-ben

Amennyiben a SARS-CoV-2 fertőzöttekben gasztrointesztinális tünetek is megjelennek, a betegség súlyosabb lefolyására számíthatunk.

 

Az American College of Gastroenterology (ACG) idei október végi virtuális találkozóján több előadásban is arról számoltak be, hogy a COVID-19 fertőzésben gyakran megjelenő gasztrointesztinális (GI) tünetek - hasmenés, hányás, gyomortáji fájdalom - súlyosbítják a beteg állapotát és rosszabb várható kimenetelre utalnak. Miközben a SARS-CoV-2 eredetileg a nevében foglaltak szerint is légzőszervi tüneteket okozó betegség, ma már tudjuk, hogy számos szervrendszert - köztük a gyomor- bélrendszert - is megtámadja, és nem egyszer azokban is maradandó, vagy lassan múló károsodásokat okoz.

Dr. Subash Ghimire (Guthrie Robert Packer Hospital Sayre, Pennsylvania) 38 olyan vizsgálat utólagos elemzését végezte el, melyekben COVID-19-es betegek GI tünetei szerepeltek. A több mint 8400 beteg 15%-ánál legalább egy GI tünet volt észlelhető. A hasmenés és a hányinger/hányás összesített prevalenciája 12% és 8% volt. Amennyiben a COVID-19-es betegnek hasmenése volt, súlyosabb betegség volt várható (OR: 1,63, P=0,01). „A hasmenéses beteg vírusterhelése valószínűleg nagyobb, ami a vírusra adott fokozott szisztémás válaszhoz és nagyobb fokú légzőszervi komplikációkhoz vezet.” Ezért igen fontos, hogy a megfelelő kezelés mielőbbi megkezdése érdekében korán felismerjük az ilyen GI tüneteket mutató, fokozott kockázatú betegeket.

Dr. Darbaz Adnan (Rush University Medical Center) egy chicagói COVID-19 központban kezelt 921, igazoltan SARS-CoV-2 pozitív beteg elektronikus kórlapját értékelte. A betegek 22,4%-ánál a fertőzés kezdetén legalább egy GI tünet jelentkezett, leggyakrabban a hányinger/hányás formájában. A COVID-19 fertőzött betegekben a GI tünetek független kapcsolatban voltak a betegség rosszabb kimenetelével, és az ilyen betegek nagyobb arányban szorultak kórházi felvételre illetve intenzív osztályon történő ápolásra és többüket kellett intubálni. A gasztrointesztinális tünetek számának növekedésével egyre növekszik a súlyos következmények valószínűsége – a gyomor- béltünetekkel  nem rendelkező COVID-betegekkel való összehasonlításban. Dr. Adnan kijelentette, amennyiben a COVID-19-ben szenvedő betegeknél GI tünetek is észlelhetők, jelentősen növekszik a súlyosabb végső kimenetel kockázata, és ezt a felvételre váró betegek fontossági sorrendjének megállapításánál (a „triage”-nál) azonnal figyelembe kell venni.

Dr. Hafsa Abbas (Bronx Lebanon Hospital Center, New York City) arról számolt be, hogy a SARS-CoV-2 miatt kórházba került betegeknél milyen gyakorisággal észleltek GI traktus vérzést. A feldolgozott 1206 beteg 3,1%-ánál (n=37) fordult elő GI vérzés, melyeknek csaknem a fele (43%, n=16) igen súlyos volt. A vérzés leggyakrabban a GI traktus fölső részéből származott, és leginkább a koffein hatására megindult vérhányás formájában jelentkezett. A gépi lélegeztetésen lévő súlyos betegeknél (n=373) jóval többször tapasztaltak GI vérzést (n=18, 48,6%), mint azoknál, akik nem szorultak gépi lélegeztetésre (N=355, 30,4%)(P=0,018). Nem meglapő módon szintén jóval többször fordult elő GI vérzés az antikoagulációs kezelést kapóknál (n=11, 29,7%), mint a véralvadásgátló kezelésben nem részesülőknél (n=150, 12,8%)(P=0,003). A vérzéses betegeknél természetesen magasabb volt a D-dimer érték (P=0468).  Az 1206 SARS-CoV-2 fertőzött betegből 412 beteg (34%) halt meg, átlagéletkoruk 68 év volt, míg a fertőzést túlélők átlagosan fiatalabbak, 59 évesek voltak. A vizsgálók azt is megállapították, hogy a terápiás antikoagulációban részesülő betegek között magasabb volt a mortalitás, mint azoknál, akik nem kaptak antikoagulációs kezelést (n=77, 18,7% vs n=84, 10%, P=0,001), illetve, azt hogy a GI vérzés önmagában nem jelzi előre a SARS-CoV-2 miatt hospitalizált betegek mortalitását. Ugyanakkor a GI vérzés nem játszik szerepet az összes halálozásban, és az antikoagulánsok biztonságosan adhatók, amennyiben azok a SARS-CoV-2 fertőzésben indikáltak.     

Források:

Brooks M. COVID-19 GI symptoms common, tied to more severe disease, worse outcomes. REUTERS HEALTH. October 28, 2020. 

Ghimire S, et al "Diarrhea is associated with increased disease severity in COVID-19: systematic review and meta-analysis" ACG 2020; Abstract S0200.

Adnan D, et al "Gastrointestinal symptoms predict the outcomes of COVID-19 infection". American College of Gastroenterology 2020; Abstract S1358.

Abbas H, Patel H, Baiomi A, et al. The risk of gastrointestinal bleeding in hospitalized COVID-19 patients. ACG 2020, P1292 (S0605). 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.