hirdetés

Génterápia metakromatikus leukodisztrófia ellen

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a metakromatikus leukodisztrófia kezelésére szolgáló Libmeldy génterápiás készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 15-én pozitív véleményt fogalmazott meg a metakromatikus leukodisztrófia (MLD) kezelésére szolgáló Libmeldy génterápiás készítményre (kérelmező: Orchard Therapeutics (Netherlands) BV). A Libmeldy hatóanyagát a beteg gyermek saját őssejtjei alkotják, amelyeket úgy módosítanak, hogy az ARSA gén működő másolatait tartalmazzák. A készítményt egyetlen egyszer kell beadni intravénás injekció formájában. A Libmeldy 2007-ben már megkapta az EMA-tól a ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) minősítést.

 

A metakromatikus leukodisztrófiáról (MLD) röviden

A ritka örökletes betegségnek számító metakromatikus leukodisztrófia (MLD, metachromatic leukodystrophy) az Európai Unióban húszezer emberből 1-et érint, ami azt jelenti, hogy kevesebb, mint 25 ezer beteget tartanak nyilván. (A „ritka betegségek gyógyszere” minősítés kiadásának felső határa tízezer emberből 5.) Jelenleg nem létezik kielégítő terápia a betegség ellen, a betegek csak átmeneti tüneti kezelésekben részesülhetnek. Az MLD-t egy arilszulfatáz-A nevű enzim hiánya okozza, ami egyetlen gén hibás működésének következtében alakul ki. Az enzim nélkül a szervezetben, és különösen az idegrendszerben akkumulálódó szulfatidok progresszív neurológiai elváltozásokat okoznak. A betegséggel születő babák kezdetben egészségesnek tűnnek, ám egy- és kétéves koruk között fejlődésük megtorpan, mivel agyuk egy része sorvadni kezd, járási nehézségeik támadnak és értelmi képességeik fejlődése is lassul. Megfelelő kezelés hiányában a krónikus betegség halálos kimenetelű. Az MLD általában egészen korán, az első életévekben kezdődik, ilyenkor késői csecsemőkori (LI, late infantile), későbbi megjelenése esetén korai gyermekkori (EJ, early juvenile) formáról beszélünk. A Libmeldy ezen két forma ellen rendelkezik indikációval. A betegség felnőttkorban is kialakulhat, hasonló tünetekkel, a motoros és a kognitív funkciók fokozatos elvesztésével, ám ilyenkor a funkcióvesztés általában sokkal lassabban, fokozatosabban következik be, de a kór ugyanúgy gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű.

 

A génterápiás készítményről, hatásosságáról és mellékhatásairól

A Libmeldy génterápiás készítmény esetében a beteg saját csontvelőjéből vagy mobilizált perifériás vérből CD34++ hematopoetikus őssejteket gyűjtenek, amelyeket a humán arilszulfatáz-A cDNS-ét tartalmazó lentivirális vektorral kezelik, azaz a hibás gén működő kópiáit viszik be. A sejteket infúzióval juttatják vissza a beteg szervezetébe, ennek hatására a szervezet várhatóan megkezdi a hiányzó enzim előállítását. A felgyülemlett szulfatidokat az enzim folyamatosan lebontja, így a tünetek enyhülnek, ideális esetben a beteg meggyógyul. Az eddigi tapasztalatok szerint minél korábban adják be a diagnózist követően a készítményt, annál hatásosabb a kezelés – itt a nehézséget az okozza, hogy a leghatásosabbnak akkor bizonyult a terápia, amikor még a tünetek megjelenése előtt sikerült beadni. Sajnos azokban a betegekben (és ez különösen az EJ, azaz korai gyermekkori formára vonatkozik), akiknél már tünetek észlelhetők, a kezelés jóval kevésbé bizonyult hatásosnak. Ilyen esetekben a motoros funkcióvesztés lelassult ugyan, de nem állt meg, a kognitív funkciókat viszont sikerült szinten tartani. Ezért az MLD EJ formájában a tudományos bizottságának ajánlása szerint a kezelés akkor lehet a legelőnyösebb, ha a még járóképes, és a érintetlen kognitív funkciókkal rendelkező beteg kapja.

A tapasztalt mellékhatások között a fertőzésekkel szemben csökkent ellenálló képesség (lázas neutropénia), a száj és az ajkak, valamint az emésztőrendszer gyulladása fordult elő. Ezek a mellékhatások azon kondicionáló szerek használatának következményei, amelyekkel a gyermeket felkészítik a Libmeldy alkalmazására. Mint általában a hematopoetikus őssejtekkel kapcsolatos beavatkozásoknál, elméletileg ebben az esetben is fennáll annak a kockázata, hogy a betegnél később különböző malignus elváltozások, például leukémia vagy limfóma kialakulásával kell számolni.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az októberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 12-15 October 2020

Summary of opinion – Libmeldy

New gene therapy to treat rare genetic disorder metachromatic leukodystrophy

Libmeldy: Orphan designation

Gene Therapy Recommended for Full EU EC Marketing Authorization Review

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.