hirdetés

Gyakorlati megfontolások a kóros terhességi hányás kezelésében

Ha késlekedünk a befolyásolhatatlan, szűnni nem akaró terhességi hányás agresszív kezelésével, az a beteg és magzata kiszáradásához és kimerüléséhez vezethet, sőt a tartós éhezés veszélye is fenyeget. Az alábbi szakértői útmutató segíthet abban, hogy a kóros terhességi hányást el tudjuk különíteni a kevésbé súlyos kórképektől.


Az életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló terhességi émelygés és hányás aránya elérheti a 35%-ot, ezért a klinikusoknak korán fel kell ismerniük, és kezelniük kell ezt az állapotot. Nem kezelt esetben a folyamat a hyperemesis gravidarumnak (kóros terhességi hányásnak) nevezett formába torkollhat, amely nyelőcsőrepedés, sőt Wernicke-féle encephalopathia veszélyét rejti magában. A terhességek 2%-ában előforduló állapotot állandósult, mással nem magyarázható terhességi hányásként definiáljuk, amely esetenként elektrolitzavarral is kísért, többnyire 5%-ot meghaladó mértékű testsúlycsökkenéshez vezethet.


Mivel a testsúlycsökkenés nehezen megfogható, az állapotra gyakrabban derül fény azok körében, akik folyadékpótlás céljából kerülnek kórházi felvételre. Az alábbiakban áttekintést kívánunk nyújtani a kóros terhességi hányás differenciáldiagnosztikájáról, különös hangsúlyt helyezve a gyors felismerés és agresszív kezelés szükségességére, valamint ismertetve az intézetünkben alkalmazott kezelést, amelynek kidolgozása során a biztonságosságot és hatékonyságot egyaránt szem előtt tartottuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
T. Murphy Goodwin, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.