hirdetés

Hasznosabb a radialison keresztüli PCI

A MATRIX vizsgálat további bizonyítékkal szolgált arra, hogy akut koronária szindrómában a radiális arterián keresztül végzett koronária-intervenció során kevesebb a jelentős vérzés és a halálozás.

hirdetés

Az arteria radiálison keresztül végzett koronária intervenció egyre gyakoribb Európában, Ázsiában, Kanadában és az Egyesült Államokban is, a 10 évvel ezelőtti 1,2%-ról mára részaránya 16%-ra, azaz a tizenháromszorosára emelkedett. Az USA-ban az évi kb. 2,8 millió beavatkozásból 178 643-at az arteria radiálison keresztül történt.

 Az American College of Cardiology (ACC) 2015.-ös tudományos találkozóján a kaliforniai San Diegoban elhangzottak szerint egy nagy vizsgálatban igazolták, hogy az akut koronária szindróma (ACS) esetén (akár ST-emelkedéssel járó, akár ST-eleváció nélküli szívinfarktusos esetekben = STEMI és NSTEMI) az arteria radiálison keresztül végzett koronária intervencióval lényegesen csökken a mellékhatások száma. A Bleeding Academic Research Consortium (BARC) szerinti 3 vagy 5 vérzések 33%-kal, a bármilyen okból bekövetkező halálozás 28%-kal csökken. Dr. Marco Valgimigli (Erasmus Medical Center, Rotterdam, Hollandia), a MATRIX vizsgálat eredményei a Lancet-ben is megjelentek 2015. március 16.-án a leújabb jelentős klinikai vizsgálatok (late-breaking clinical-trials) rovatban.

A vizsgálat 8404 ACS betegre terjedt ki, 48%-uk STEMI beteg volt. A betegeknél transzradiális vagy traszfemorális hozzáféréssel végeztek koronária arteriográfiát, kb. 80%-uknál intervencióra is szükség volt. A vizsgálatokat kizárólag igen gyakorlott intervencionális kardiológusok végezték (akik az utóbbi évben legalább 75 transzradiális koronária intervenciót végeztek, és az elmúlt évben a beavatkozások legalább 50%-át az arteria radiálison keresztül hajtották végre): 4197 betegnél radiális, 4207 betegnél femorális úton végezték a beavatkozást.

A komoly kardiovaszkuláris mellékhatások (MACE) arányai a táblázatban olvashatók.

Végpont

Radiális beavatkozás

n = 4.197 (%)

Femorális beavatkozás

n = 4.207 (%)

P

MACE

8,8

10,3

0,031*

Nettó klinikai mellékhatás

9,8

11,7

0,009

Halálozás bármely okból

1,6

2,2

0,045

Szívizom infarktus

7,2

7,9

0,20

Stroke

0,4

0,4

1,00

BARC 3 vérzés

1,3

2,1

0,0098

BARC 5 vérzés

0,2

0,3

0,82

BARC 3 vagy 5 vérzés

1,6

2,3

0,013

*A MACE 15%-os relatív csökkenése nem érte el az előzetesen tervezett 2,5%-os abszolút csökkenést.

A radiális beavatkozások során BARC 3 vagy 5 vérzések (transzfúziót igénylő fedett vérzések, vagy sebészeti beavatkozást igénylő vérzések, illetve fatális vérzések) statisztikailag szignifikánsan csökkentek, viszont során nem csökkent a szívizom infarktusok és a stroke-ok száma sem.

Dr. David Kandzari (Piedmont Heart Institute, Atlanta, GA) szerint csak lassan terjed el az arteria radiálison keresztül végzett arteriográfia, ill. intervenció, az összes intervenciónak csak mintegy 20%-ban végeznek radiális PCI-t. „A MATRIX vizsgálat ismét bebizonyította, hogy ez egy méltatlanul elhanyagolt módszer”. Mindamellett vannak olyan betegek nők, idősek, obes betegek, akiknél az orvosok ma is inkább a femorális beavatkozás mellett döntenek, pedig paradox módon pont ezeknél a betegeknél lehetne a radiális beavatkozással a leginkább csökkenteni a vérzéses komplikációk számát.

A beavatkozást már jó néhány évvel ezelőtt javasló Dr. Sanjit Jolly (McMaster University, Hamilton, Ontario) egyetért ezzel a felfogással. „A MATRIX vizsgálat a RIVAL vizsgálatra épülve további bizonyítékot szolgált arra, hogy e  kockázatos betegcsoportok arteria radiálison keresztüli kezelése során nemcsak a vérzés csökkent, hanem a halálozás is. A guideline-okba is be kell venni az arteria radiálison keresztüli hozzáférést. A vizsgálathoz kapcsolódó szerkesztőségi közleményükben Dr. Shamir Mehta-val (McMaster University) együttesen kiemelik, hogy az igen ritka helyi vérzések aránya a radiális beavatkozással tovább csökkenthető, és ami a legfontosabb, csökken a halálozások száma. A következő teendő az orvosok ilyen irányú képzése, hogy a vizsgálatban kimutatott haszon a klinikai gyakorlatban is megjelenhessen.   

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Lancet

2. Lancet

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.