hirdetés

Ígéretes új hatóanyag Friedreich ataxia kezelésében

Az omaveloxolon lehet az első olyan készítmény, amely 6 hónapon belül FDA engedélyt kaphat Friedreich ataxia kezelésére.

hirdetés

A Reata Pharmaceuticals Inc. (Plano, Texas, USA) bejelentette, hogy az FDA a MOXIe klinikai vizsgálati program kedvező eredményei alapján engedélyezésre befogadta új omaveloxolon hatóanyagú készítményüket, melyet a Friedreich ataxia kezelésében értékeltek. Az amerikai gyógyszerhatóság már 2021 novemberében Fast Track Designation minősítést adott a vizsgálati készítménynek, majd 2022 májusában ritka gyermekkori betegségek (Rare Pediatric Disease Designation) jelöléssel is ellátta. A Fast Track minősítésű jelölteknél az FDA már a gyógyszer fejlesztése során segítséget nyújt, illetve az engedélyezési folyamatot is felgyorsítja, ha úgy ítélte meg, hogy az új szer súlyos állapot kezelésére szolgál, vagy kielégítetlen gyógyászati igényt lenne képes kielégíteni. Ezt a minősítést általában az elsőbbségi felülvizsgálat (Priority Review) előszobájának tartják, amelyben a szokásos 10 hónapos elbírálás helyett az FDA arra kötelezi magát, hogy 6 hónapon belül lefuttatja az engedélyezést. Így történt ebben az esetben is, a készítményt május 26-án vették gyógyszerjelölt (NDA, New Drug Application) státuszba, és az engedély kiadásának várható időpontját (PDUFA date) november 30-ára tette a hatóság. A súlyos tünetekkel járó, progresszív Friedreich ataxia kezelésére ugyanis jelenleg nincs engedélyezett készítmény. Európában az EMA a hatóanyagot tartalmazó készítményt „ritka betegségek gyógyszere” (orphan medicine) minősítéssel látta el, de az engedélyeztetés még nincs folyamatban.

 

A Friedreich ataxiáról röviden

Az ataxia az akaratlagos izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgást jelenti, és számos okból kialakulhat, többek között kisagyi károsodás, központi idegrendszeri rendellenesség vagy anyagcserezavar következményeként. A Friedreich ataxia a betegséget 1863-ban leíró Nikolaus Friedreich német orvosról kapta a nevét, és az örökletes anyagcserezavarok közé tartozik. Az autoszomális recesszív ataxiák közül a Friedreich ataxia a leggyakoribb, melynek gyakorisága 1:50 ezer. A betegséget az FXN gén mutációja okozza a 9-es kromoszóma q 13 lokuszán, ilyenkor az általában kevesebb mint 30-szor ismétlődő GAA nukleotidsor 60-szor vagy akár 1000-szer is ismétlődhet. A mutáció következtében a mitokondriális vas-anyagcsere során fontos szerepet játszó frataxin koncentrációja egyre csökken, és az idegek és izmok membránjai is érintettek. Ezért a Friedreich ataxia jellegzetessége, hogy az ataxia mellett perifériás idegbántalom is megjelenik, ezáltal a kis lábizmok elsorvadnak. A betegeknek emiatt magas lesz a lábboltozatuk, úgynevezett kivájt lábfejük (Friedreich lábuk) lesz, de a jelentős gerincferdülés (scoliosis) is gyakori. Az ataxia és perifériás idegbántalom mellett más tünetek is jelen lehetnek, pl. látóideg károsodás, szívizombántalom, 1:5 esetben cukorbetegség. A tünetek általában 25 éves kor előtt jelentkeznek, egyensúlyzavar, mozgáskoordinációs nehézségek, beszédkészség csökkenése és a reflexek tompulása, visszaszorulása jellemző, melyek jelentkezését követően a beteg 5 éven belül tolószékbe kerül, és 4-5 évvel a neurológiai tüneteket követően szívizomzavarok illetve nyelési zavarok állnak be, általában ezek vezetnek a beteg halálához. Becslések szerint az Egyesült Államokban 5000, világszerte pedig 22 ezer beteg lehet érintett.

Mivel az ataxia egy komplex betegségcsoport, kezelése is komplex megoldást igényel. Kiváltó ok függvényében az ataxiák különböző mértékben kezelhetőek. A genetikailag meghatározott ataxiák közül elenyésző azok száma, melyek kezelhetőek. Legtöbb esetben oki terápia nem áll rendelkezésünkre. Az orvosnak gyógyszerek szempontjából nagyon limitáltak a lehetőségei, leginkább általános neuroprotektív szerekre van lehetőség: Q10 vitamin, C vitamin, E vitamin. Az ataxiához társuló tüneteket is lehet kezelni gyógyszeresen, így izommerevség esetén Baclofen adása lehetséges, tremor (kézremegés) esetén bétablokkolók, társuló pszichiátriai tünetek esetén antidepresszáns/antipszichotikum kezelés, ám kifejezetten a betegség okát megszüntető terápia nem áll rendelkezésre. (A koenzim Q10 vagy annak idébénon nevű származéka hatással van ugyan a szívpanaszokra, de a neurológiai tünetekre szinte hatástalan.)

 

Az omaveloxolon hatóanyagról

Az omaveloxolon (RTA 408) hatásmechanizmusa szerint az Nrf2 transzkripciós faktor aktivátora. Olyan molekuláris élettani útvonalakat indít be, amelyek a mitokondriális funkció helyreállításával elősegítik a gyulladás és az oxidatív stressz csökkenését, valamint gátolják a pro-inflammatorikus szignalizációt. Az omaveloxolont a MOXIe klinikai vizsgálati programban értékelte a Reata Pharmaceuticals az AbbVie és a Friedreich's Ataxia Research Alliance közreműködésével. A jelenlegi fázis II klinikai vizsgálatban (NCT02255435) összesen 172 beteg vett részt, melyben 9 vizsgálati karon értékelték eltérő dózisok adagolásának hatásosságát. a betegek napi egy kapszulát kaptak, az elsődleges végpont pedig a FARS (Friedreich’s ataxia rating scale) skálán mutatott állapotjavulás volt a 48 hetes vizsgálati időszak során.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Reata Pharmaceuticals Initiates Rolling Submission of New Drug Application with U.S. FDA for Omaveloxolone for the Treatment of Patients with Friedreich’s Ataxia

Reata Pharmaceuticals Completes Rolling Submission of New Drug Application for Omaveloxolone for the Treatment of Patients with Friedreich’s Ataxia

Reata Pharmaceuticals Announces FDA Filing Acceptance and Priority Review Designation for the NDA for Omaveloxolone for the Treatment of Patients with Friedreich’s Ataxia

Safety and Efficacy of Omaveloxolone in Friedreich Ataxia (MOXIe Study)

RTA 408 Capsules in Patients With Friedreich's Ataxia - MOXIe

Ataxiák – Betegtájékoztató

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.