hirdetés

Illatos rózsás varjúháj: a mítosz és a tudomány

Európa északi régiójának egyik legfontosabb népszerű gyógynövénye az R. rosea gyökere számos területen fejt ki farmakológiai aktivitást.

hirdetés

A Crassulaceae családhoz tartozó Rhodiola rosea L. (más néven illatos varjúháj, rózsás varjúháj, rózsagyökér, vagy egyszerűen csak varjúháj) Európa északi régiójának egyik legfontosabb és népszerű gyógynövénye. Az R. rosea gyökerei számos területen fejtenek ki farmakológiai aktivitást: antioxidáns, gyulladáscsökkentő, valamint rákellenes, szívvédő, és idegvédő tulajdonságokkal is bír a benne lévő a fenoloknak és flavonoidoknak köszönhetően. A növényben található salidroside, rosavin, és a p-tirozol jótékony hatást fejtenek ki depresszió, fáradtság, és kognitív zavar kezelésében. Számos tanulmány szerint az R. rosea csökkenti az oxidatív stresszt, és antagonizálja az onkogén p21-aktivált kinázt.

Nabavi és munkatársai tanulmányukban a R. rosea termesztéséről, fitokémiájáról, klinikai hatásairól és mellékhatásairól rendelkezésre álló szakirodalmat tekintette át. A fő kérdés, hogy segíthet-e az Alzheimer-kór (AD) és más olyan neurodegeneratív megbetegedések kezelésében, melyek kialakulásában és súlyosbodásában jelentős szerepet játszik az oxidatív stressz. Az 1907-ben leírt Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb korral járó neurodegeneratív betegség, mely súlyosbodó kognitív károsodást és demenciát okoz. Fő kockázati tényezője az öregedés, ugyanakkor a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a diabétesz, a traumás agysérülés, dohányzás, iszákosság is nagy jelentőséggel bírhat. A betegség pontos etiológiája és patogenezise továbbra is tisztázatlan. Mindezidáig gyógyíthatatlannak bizonyult, de a mentális stimuláció és a testedzés késleltetni tudja a betegek szellemi leépülését.

Az oxidatív stressz is feltűnő növekedést mutat az Alzheimeres agyban. A reaktív oxigéngyökök (reactive oxygen species; ROS) és reaktív nitrogéngyökök (reactive nitrogen species; RNS) megnövekedett termelése oxidatív stresszt és sejtelhalást idéz elő az idegszövetben. A magas anyagcsere aktivitás, a többszörösen telítetlen zsírsavak magas szintje, valamint az antioxidáns enzimek és nem enzimatikus antioxidánsok alacsony szintje következtében az agy rendkívül fogékony az oxidatív stresszre- írják a Phytotherapy Researchban megjelent tanulmányukban. Patológiai bizonyítékok megmutatták, hogy az oxidatív stressz elengedhetetlen szerepet játszik mind az AD kialakulásában, mind pedig annak súlyosbodásában. Az illatos rózsás varjúhájat már a vikingek is használták erőnlétük fokozására. Rajongói univerzális csodaszerként tekintenek rá. Hatóanyagait 1960 óta kutatják intenzíven. Az egyik fő hatóanyagának a salidrosidenak bizonyítható a hatékonysága a stressz okozta evési zavarokban. A fenti összefoglaló alapján megfelelő kritikával kell értékelni az eredményeket a neurodegeneratív betegségekben való alkalmazásnál. Annál is inkább, mert az egyes készítmények hatóanyagainak összetétele a származási hely függvényében jelentős változatosságot mutat.

 

Forrás: Phytotherapy Research 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.