hirdetés

Infliximab alkalmazása gyermekkori és felnőttkori Crohn-betegségben

  Bevezetés
  A felnőttkori gyulladásos bélbetegség (IBD) előfordulási gyakorisága földrajzilag igen változó. Leggyakoribb az észak-európai országokban, a zsidó származásúak között és az észak-amerikai kaukázusi népcsoportban. Ritkábban alakul ki észak-amerikai fekete népességben. Jellemzően a fejlettebb társadalmakban gyakoribb, és többször fordul elő jobb higiénés körülmények között élők és szellemi munkát végzők körében [1]. Míg korábban a colitis ulcerosa (CU) tízszer gyakoribb volt, addig manapság a Crohn-betegség (Crohn’s disease – CD) fordul elő gyakrabban. Az Amerikai Egyesült Államokban a CD előfordulási gyakorisága az utóbbi 20 évben 3/100 000-ről 14/100 000-re, a CU-incidencia pedig 2/100 000-ről 14-15/100 000 főre nőtt . Ehhez hasonló adatok ismertek Észak- és Nyugat-Európából is. Az utóbbi években az újonnan felismert esetek száma ezekben az országokban változatlan, hazánkban a többi délés kelet-európai országhoz hasonlóan növekszik .
   Az IBD előfordulási gyakorisága az életkorral fokozatosan nő. Összehasonlító epidemiológiai adatok szerint az összes IBD-s betegek 20–30%-át 20 éves kor előtt diagnosztizálják. Két prospektív felmérés alapján (Wisconsin és Stockholm) megállapítható, hogy a gyermekkori CD incidenciája kétszerese a CU-énak [4,5]. Az elmúlt években világszerte megfigyelt nagyobb IBD-incidencia így döntően a CD szaporodásának tulajdonítható. Az ötéves életkor alatt kórismézett IBD-s gyermekek aránya 7,5%, kétharmaduk 11 év feletti [6]. A gyermekkori IBD sajátossága a növekedési elmaradás (10–40%), a késői pubertás és a csontosodási zavar. A felnőttkori IBD-vel összehasonlítva más tünetek lehetnek gyakoribbak, és a betegség elsősorban az emésztőrendszer más szakaszait érinti. Gyermekkorban az IBD leggyakoribb tünete a hasfájás; CU-ban a gyulladás általában a vastagbél egészét érinti (pancolitis). Felnőtteknél a CD általában hasmenéssel, a CU pedig sokszor rectalis vérzéssel jelentkezik [8]. Utóbbinál a kórkép gyakran csak a végbelet vagy a colon bal felét érinti . Crohn-beteg gyermekeknél gyakoribb a vékonybél érintettsége, szűkülettel és sipollyal. Úgy tűnik, hogy a genetikai tényezők jelentősége nagyobb a korai kezdetű, vagyis gyermekkorban induló IBD-ben .

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Veres Gábor, Dr. Miheller Pál
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.