hirdetés

Influenzaoltás bőrre helyezhető tapasszal

Már klinikai vizsgálatban tesztelik a MIMIX mikrotűs bőrtapaszt, mely alkalmas lehet az injekciós tűvel történő beadás kiváltására.

hirdetés

Egy igazi garázscég felemelkedéséről szól a Vaxess Technologies legújabb bejelentése az idáig igen jó eredményeket mutató fázis I. klinikai vizsgálatukról, amelyben egy bőrre helyezhető tapasszal váltották ki az injekciós tűvel beadandó influenza oltást.

A Vaxess Technologies sikertörténete

A történet 2011-ben kezdődött, amikor négy végzős harvardi diák, Michael Schrader, Livio Valenti, Kathryn Kosuda és Patrick Ho megalapította a Vaxess Technologies céget a Massachusetts államban található Cambridge-ben. A garázscég egyetlen termék fejlesztésére összpontosított, amely a Tufts University két professzora, Fiorenzo Omenetto és David Kaplan által kifejlesztett technológián alapul. Ennek lényege, hogy a természetes selyemből kivont fibroin szálak belsejében oly módon stabilizálnak oltóanyagokat, hogy azok hűtés nélkül szállíthatók és tárolhatók, ráadásul a vakcina beadásához nem kell injekciós tű, hanem egy bőrtapasz is elegendő.

 

 

Itt jön a következő érdekesség, mivel a MIMIX névre keresztelt bőrtapaszt nem kell hosszú időn át a bőrfelületen hagyni, elég mindössze pár percre felhelyezni. Ez a rövid idő már bőven elég ahhoz, hogy a tapasz belső oldalán elhelyezett mikrotűk a bőrbe fúródjanak, majd ott is maradjanak. Ezt követően az igen apró mikrotűk a késleltetett kibocsátású kapszulákhoz hasonlóan folyamatosan, előre „beprogramozott” időtartam szerint kezdik a szervezetbe juttatni az oltóanyagot. Így a szervezet nem egyetlen pillanatban kap egy nagy vakcinadózist, hanem az adagolás úgy képzelhető el, mintha hetekig vagy hónapokig folyamatos lenne. A MIMIX tapasz a gyártó szerint nem véletlenül kapta ezt a nevet, hanem azért, mert az influenza természetes fertőzési folyamatát, ütemét utánozza (mimikri), hiszen a tapasz az influenza antigént 1-2 hét alatt folyamatosan bocsátja ki.

 

A kiváló ötleteket el is kell adni, így nem ártott az ügynek, hogy a valóban ígéretes technológiai megoldás mellett a Vaxess Technologies egyik alapító tagja, Michael Schrader egy üzleti zseni – a vállalat megalapítása óta folyamatosan kapja az innovációs díjakat, üzleti versenyeket, pályázatokat nyer; nem véletlenül nevezte az amerikai sajtó Schradert a következő Mark Zuckerbergnek. A hűtés nélkül szállítható, könnyen tárolható, és hatását sokáig kifejtő, tű nélkül beadható oltások sok szervezet és befolyásos személy érdeklődését felkeltették, így például a The Bill Gates and Melinda Gates Foundation 6 millió dolláros támogatást adott a cégnek arra, hogy a MIMIX tapaszba gyermekbénulás, bárányhimlő és rubeola elleni oltóanyag kerülhessen. Az eredetileg influenza vakcinával megkezdett fejlesztések sorába 2020 elején az mRNS alapú COVID-vakcinák is beálltak, ahogy arról korábbi cikkünkben már ejtettünk néhány szót: A COVID-19 elleni oltóanyagok alternatív beadásának keresése. A fenti támogatások és pályázatok nagyon jól jöttek a vállalatnak, a technológiáról egyre több szó esett a médiában: olyannyira, hogy egy szép napon kopogtatott az ajtón az amerikai hadsereg egyik képviselője is. Jobban mondva nem is a sereg, hanem a U.S. Army különleges, általában titkos fejlesztési programjait koordináló DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) egyik képviselője. Az 1958-ban alapított DARPA eddig olyan fejlesztésekkel szerzett magának hírnevet, mint az internet, a számítógépes egér, a grafikus felhasználói felület, a GPS, a drónok, vagy a lopakodó bombázók és vadászgépek. Jelenlegi fejlesztési programjai között lézerfegyverek, kilövést követően irányt váltó lövedékek, teherhordó autonóm robotok, sík falra mászást lehetővé tevő kesztyűk, évekig a levegőben maradni képes drónok szerepelnek, a civil alkalmazásra szánt fejlesztési programjaikban pedig többek között egy végtagrögzítő, majd magától lebomló gipsz, mesterséges vörösvértesteket előállító eszköz vagy valós idejű fordítógép található. A Vaxess azóta olyan projekteken is dolgozik a DARPA-nak, amikről senki sem tud semmit.

 

A MIMIX-Flu eredményei fázis I. klinikai vizsgálatban

A Vaxess Technologies december közepén hozta nyilvánosságra a koreai GC Biopharmával együttműködésben lefolytatott fázis I. klinikai vizsgálatának eredményeit. Ebben a vizsgálatban 45 egészséges, 18-39 éves résztvevőn tesztelték a MIMIX tapasszal szervezetbe juttatott, GC Biopharma által kifejlesztett szezonális influenza antigén biztonságosságát és hatásosságát. Két dózist vizsgáltak, a 15 µg-os és a 7,5 µg-os adagot; a résztvevők a tapaszt a felhelyezést követően öt percig viselték, majd levették. A vizsgálat érdemi része ekkor következett, és a decemberben közölt eredmények szerint a tapaszviselést követő 57. napon az immunogenitási eredmények jelentősen túlszárnyalták az FDA által 2007-ben az influenza vakcinák engedélyezésénél meghatározott kritériumokat: a szerokonverziós ráta a 15 µg-os vizsgálati karon 85%, míg a 7,5 µg-os karon 77% volt, miközben mindkét karon 92%-os szerológiai védettség alakult ki. A vizsgálatban összesen 180 napos utánkövetést terveztek, ez alatt mind a hosszú távú biztonságossági profilt, mind az immunválasz tartósságát értékelik. Az 57. napon felvett és értékelt eredmények szerint nem fordult elő súlyos mellékhatás, illetve a szisztémás mellékhatások aránya is kedvezőbb volt, mint az injekciós tűvel beadott oltóanyagok esetében.

Michael Schrader, a Vaxess elnök-vezérigazgatója szerint a lehető leghamarabb túl szeretnének jutni a vizsgálati szakaszon, mivel a tapasszal beadható influenza vakcina egy olyan termék lenne, amivel jelentősen javítani lehetne a jelenleg igen alacsony amerikai átoltottsági arányon. A tapasz számos olyan akadályt képes leküzdeni, amelyek hozzájárulnak az alacsony beoltottsági arányhoz, ilyen például a tűtől való félelem, az injekció beadási helyén jelentkező fájdalom, vagy a tűszúrással járó kellemetlenség.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Vaxess' flu vaccine patch passes early clinical test, clearing path for further development

Vaxess Announces Interim Results from Phase I Clinical Trial of MIMIX-Flu Vaccine Patch

Enhancing influenza vaccine immunogenicity and efficacy through infection mimicry using silk microneedles

Vaxess - Engineering Advanced Biomaterials

The MIMIX™ Difference - Controlled-release therapies deliver powerful benefits

Vaxess Technologies Awarded NSF and DARPA Funding for Development of mRNA-Based Single-Dose, Refrigeration-Free Vaccine Patch

Vaxess secures US funding to develop refrigeration-free vaccine patch

Vaxess Announces Production of The First GMP Batch of MIMIX™ Technology Vaccine Patches for an Upcoming Phase 1 Seasonal Influenza Clinical Trial; Clinical Entry Expected This Summer Based on a Successful February Pre-CTA Meeting With Health Canada.

Vaxess, Medigen partner to develop Covid-19 plus flu vaccine patch

Vaxess gets federal contract for development of MIMIX smart release patch platform

Dissolving microneedles: Applications and growing therapeutic potential

GC's flu vaccine patch shows positive results in phase 1 study

Enhancing influenza vaccine immunogenicity and efficacy through infection mimicry using silk microneedles

Vaxess Announces Production of The First GMP Batch of MIMIX™ Technology Vaccine Patches for an Upcoming Phase 1 Seasonal Influenza Clinical Trial; Clinical Entry Expected This Summer Based on a Successful February Pre-CTA Meeting With Health Canada.

hirdetés
Cikk[290444] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.