hirdetés

Jelent-e veszélyt a rákellenes gyógyszerek és az alternatív medicina egyidejű alkalmazása az interakciók miatt?

Néhány kiegészítő esetében megállapították, hogy befolyással bírnak bizonyos kemoterápiában alkalmazott hatóanyagok metabolikájára.

hirdetés

A krónikus megbetegedésekben szenvedők, köztük a rákbetegek is gyakran szednek  kiegészítő és alternatív gyógykészítményeket (CAM): gyógynövény alapú gyógyszereket  és étrendkiegészítőket.  A hagyományos gyógyszerek és ezen kiegészítők esetleges interakciói felett érzett aggodalom jelentősen nőtt, minthogy igen csekély adat áll rendelkezésre a kölcsönhatásokról, amelyek főként a kemoterápiás gyógyszerek esetén veszélyesek, részben azok szűk terápiás e miatt. Néhány étrendkiegészítő bizonyítottan befolyásolja bizonyos kemoterápiában alkalmazott hatóanyagok metabolizmusát,  például a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)- a leggyakrabban komoly klinikai szövődményekhez vezető gyógynövény- szignifikáns mértékű farmakokinetikai interakcióba lép az irinotekán és imatinib hatóanyagokkal. Ennél fogva szükség van a gyógynövény készítményeket vagy étrendkiegészítőket szedő, és ezért a gyógynövény/gyógyszer- interakció (HDI=herb–drug interaction) lehetősége miatt potenciálisan veszélyeztetett rákos betegek kiszűrésére. Számos tanulmány vizsgálta a rákos betegek körében a gyógynövény/gyógyszer- interakció potenciált, konzervatív megközelítéssel: feljegyezték a szedett kiegészítőket, valamint elméleti megfontolások alapján becsülték a kockázat szintjét. Ez egy hasznos megközelítés, de a  gyakran magasabb becsült kockázati szintet eredményez a klinikai beszámolókból származó, és kísérleti tanulmányok plauzibilis mechanizmusai alapján kiszámolt HDI adatoknál Egy újabb javaslat szerint az in vitro tesztek során mindig olyan körülményeket kellene teremteni, melyek a lehető leginkább megfelelnek a valós fiziológiai körülményeknek.

A Phytoterapy Researchben nemrég megjelent összefoglaló közlemény a HDI kockázatának kitett rákbetegek arányát kívánja meghatározni olyan publikált tanulmányok szisztematikus kiértékelésével, melyekben a hagyományos gyógyszerekkel együtt legtöbbször használt étrendkiegészítőket és gyógynövény készítményeket vizsgálják, valamint amelyekben a szerzők kiszámították ezen kombinációk kockázatát. A beszámoló a következő kérdésekre épült: A rákbetegek mekkora hányadát érinti a HDI kockázat?  Mely kiegészítő-gyógyszer kombinációknál lép fel interakciós kockázat?  Melyek a rákos betegek által –a hagyományos gyógyszereik mellett- leggyakrabban használt kiegészítők? A kulcsszavas keresés 818 cikket eredményezett, ezek közül azonban , címük alapján csak 41 bizonyult relevánsnak. Az absztraktok átnézése után 10 tanulmányt ítéltek potenciálisan témába vágónak, de ezek közül csupán kettőnél teljesült a kiválasztási kritérium, valamint további három cikket azonosítottak publikált beszámolókban. A 806 megkérdezett betegből 433 fő (53,7%) állította, hogy egyidejűleg szed gyógyszereket és kiegészítőket. 167 kockázati esetet találtak, mely 60 pácienst (13,9%) érintett. Az azonosított interakciók főként teoretikusak voltak, klinikai adatokkal nem támasztották alá. Nélkülözhetetlenek tehát a releváns  kutatások szükségesek a kiegészítő készítmények hatásának megismerésére – különösen a rákbetegek igen sebezhető populációjában.

 

Forrás: Phytotherapy Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.