hirdetés

Jóga és viselkedésterápia szorongás ellen

A jóga és a kognitív viselkedési terápia 60 év fölöttieknél hosszú távon csökkenti az álmatlanságot és a súlyos aggódást.

hirdetés

Új vizsgálatokban kimutatták, hogy a jóga és a kognitív viselkedési terápia (CBT) alkalmazásával jelentősen csökkenthető az idős felnőttek súlyos aggódása, szorongása, álmatlansága és ez a javulás a kezelés abbahagyása után akár 6 hónapig is fennáll.

Ez volt az első olyan vizsgálat, melyben összehasonlították a két beavatkozás hosszú hatásait. Az eredmények az aggódás és a szorongás enyhítésére a klinikusok és a betegek számára egyaránt két hatásos módszert ajánlottak. Dr. Suzanne Danhauer (Wake Forest University School of Medicine, Winston-Salem, North Carolina) és munkatársai az American Journal of Geriatric Psychiatry-ban megjelent tanulmányukban hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a betegek életminőségét, szellemi egészségét gyógyszeres kezelés nélkül befolyásoló eljárások nagyon látványosan segíthetnek ezeken az idős embereken.

Hosszantartó kedvező hatás

A két szakaszból álló, randomizált vizsgálatba 500, saját otthonában élő 60 év fölötti személy szerepelt, akiknél a Penn State Worry Questionnaire-Abbreviated (PSWQ-A) kérdőív legalább 26-os értéket mutatott, ami súlyos szorongást és aggódást jelzett. A résztvevők egyik felét két csoportra randomizálták: az egyik 125 fős csoport jógázott, a másik 125 fős csoportban kognitív viselkedésterápiát (CBT) alkalmaztak. A résztvevők másik fele maga választhatott a CBT (120 beteg) és a jóga között (130 beteg) -„preferencia vizsgálat”. 2017 május és 2018 november között a részvevők 10 hét alatt heti 2 jóga-foglalkozáson, vagy 1 CBT kezelésen vettek részt.

Az eredmények mérésére a PSWQ-A-t, az Insomnia Severity Index-et (ISI-t), a Patient Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) Short Form v1.0 – Anxiety 8a-t, és a PROMIS-29-et használták a depresszió, a fáradtság, a fizikai funkciók, a szociális kapcsolatokban való részvétel és a fájdalom mérésére.

Már 2020-ban közölték a 11 hetes eredményeket (Brenes), melyben már minden tekintetben kedvező eredmény látszott. A szorongás és aggódás értéke megegyezett a CBT és a jóga kezelés mellett, de a CBT jelntősebb javulást eredményezett az álmatlanság tekintetében. 37 hét után – kb. 6 hónappal a kezelések befejezése után – még jelentősebb javulást láttak minden mutatóban – kivéve a fizikai funkciókat. Ebben az időpontban sem a vizsgálat randomizált, ellenőrzött felében, sem a „preferencia” felében nem volt szignifikáns különbség a két beavatkozás eredményei között.  Voltak kis eltérések, de az eljárások egyaránt hatásosnak bizonyultak, ami választási lehetőséget jelent a klinikusok számára.

A statisztikai szignifikancián túl

Az eredmények nemcsak statisztikailag voltak szignifikánsak, de az aggódás, a szorongás és az álmatlanság klinikailag is jelentős mértékben javult. Jelentősen (a PSWQ-A szerint több mint 5,5 ponttal) csökkent az aggódás, több mint 3 ponttal csökkent a PROMIS Anxiety skálán a szorongás, és több mint 6 ponttal csökkent az ISI szerint mért álmatlanság.

A hosszú megfigyelés során a vizsgálat randomizált felében CBT és jóga hatására egyaránt jelentősen változott a szorongás (85,7%-kal és 77,6%-kal), a szorongás (82,1%-kal és 80,8%-kal), valamint az álmatlanság (52,8%-kal és 44,3%-kal). A résztvevők nagy része az általános szorongási tünetek, a depresszív tünetek, a fáradtság jelentős javulásáról számolt be, viszont a fizikai funkciók, a fájdalom zavaró hatása, vagy intenzitása nem változott. Fontos kihangsúlyozni: a javulás nemcsak statisztikai értelemben volt szignifikáns, de klinikailag is jelentős volt, és valóban az a fontos, hogy a betegek jobban érzik magukat, ilyenkor nem túl érdekes, hogy mit mutat a P-érték.

A való életre gyakorolt hatás

Dr. Carmen Andreescu (psychiáter tanársegéd, University of Pittsburgh, Pittsburgh, Pennsylvania) a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben egyetértését fejezte ki. Az orvos kedvező beavatkozásokra irányíthatja a beteget, az eredmények egy ideig tartósan fennmaradnak, elkerülhető az aggódás jól ismert kognitív spirálja, ami potenciálisan mellékhatásokhoz vezet. Ezek az eljárások növelik a betegekhez való hozzáférést, és azonnal csökkentik a betegek szenvedéseit. 

Forrás:

Burton KW. Yoga, CBT provide long-term implovement in insomnia, worry. Medscape Medical News, September 01, 2022.

Brenes GA, Divers J, Miller ME, et al. Comparison of cognitive-behavioral therapy and yoga for the treatment of late-life worry: A randomized preference trial. Depression and Anxiety 2020; 37(12):1194-1207.

Danhauer SC, Miller ME, Divers J, et al. Long-term effects of cognitive-behavioral therapy and yoga for worried older adults. Am J Geriatric Psychiatry 2022, 30(9):979-990.

Andreescu C. The humble worrier – the long-term impact of using yoga to treat severe worry and anxiety in older adults. Am J Geriatric Psychiatry 2022; 30(9):991-993.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.