Kapacitásbővítés miatt érkezik átmenetileg kevesebb Pfizer/BioNTech vakcina

A Belgiumban működő üzem kapacitásbővítése miatt érkezik átmenetileg kevesebb vakcina több országba, így például Kanadába és egyes EU tagállamokba.

Január 15-én a Pfizer és a BioNTech közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy a korábban vállalt 1,3 milliárd helyett 2 milliárd adag vakcinát fognak legyártani az idén, ám ehhez többek között a Belgiumban (Puurs) található üzem kapacitásának bővítése és egyes gyártási folyamatok módosítása szükséges, amit a következő hét során végeznek el. Ez a gyár január 25-én tér vissza a normál termelési volumenhez, ekkor a kiszállítások is a korábbi szintre állnak vissza, majd február közepén a létesítmény megkezdheti az emelt mennyiségű termelést. Ez azzal jár, hogy ezen a héten (január 18-24.) az ellátás Kanadában, Európában és néhány egyéb országban még átmenetileg akadozhat, ám a február közepétől folyamatosan nagyobb tételben termelő üzem miatt a Pfizer/BioNTech teljesíteni tudja az első negyedévre vállalt kötelezettségeit, és már a második negyedévtől képes lesz felül is teljesíteni azokat. A Pfizer/BioNTech a kapacitást nem csak a puursi gyár bővítésével, hanem további beszállítók bevonásával és a szerződéses gyártók körének kiterjesztésével is kívánja növelni.

Az Egyesült Államok oltópontjainak vakcinaellátása zavartalan, de ennek nem valami összeesküvés az oka, hanem a gyártási és disztribúciós folyamatot a Pfizer/BioNTech egyszerűen úgy tervezte meg, hogy az USA igényeit az amerikai Pfizer üzem (Kalamazoo, Michigan állam), az összes többi országét pedig a belga gyár (és hamarosan a németországi gyártóhely) látja el.

Az utóbbi napokban sorra jelentek meg a különböző felületeken olyan hírek, illetve egyes országok kormányzatai is tettek olyan nyilatkozatokat, hogy a helyzet „elfogadhatatlan”, illetve hat EU tagállam közös levélben szólította fel a két vállalatot arra, hogy ezen lépésük nemcsak a kidolgozott és a lakosság számára már kihirdetett oltási tervek megvalósíthatóságát befolyásolja, hanem alááshatja a vakcinázási folyamattal szembeni bizalmat is. Németország egyenesen a vállalt kötelezettségek nem teljesítését rótta a fel a cégeknek. Kanadában a hatóságok tájékoztatták a lakosságot, hogy a belga üzem átalakítása miatt ezen a héten a vártnál 80%-kal kevesebb, majd egy rövid ideig 20%-kal kisebb mennyiségű vakcina érkezik, viszont február végétől az előzetesen kitűzötthöz képest több oltóanyag lesz elérhető.

Az átmeneti kiesés főleg azért okozhat szervezési gondokat, mert a vakcina beadását követően legalább 21, legfeljebb 27 nappal meg kell ismételni az oltást. Eleinte az országok többsége a beérkező oltóanyagoknak a felét használta fel, a másik felét pedig félretette a második adagra, ám miután ígéretet kapta arra, hogy bőven lesz oltóanyag, a teljes mennyiség felénél többet kezdtek el beadni, azaz szélesebb körben oltottak, mivel biztosítottnak vélték a további szállítmányok beérkezését (például Ontario államban). A kanadai hatóságok biztosították a lakosságot, hogy a tartós ellátásban részesülők és az idősotthonokban ápoltak (magas kockázatú populáció) illetve gondozóik, valamint az egészségügyi dolgozók mindenképpen megkapják a második adagot 21-27 nappal az első dózis beadását követően.

A BioNTech még a közlemény kiadásának napján egy jó hírrel is szolgált: megkapta a működési engedélyt az a németországi (Marburg) gyártóüzemük, amelyet még tavaly szeptemberben vásároltak a Novartistól. Ez a gyár 300 ember foglalkoztat, és évi 750 millió adag vakcina előállítására lesz képes. A megvásárolt üzem tökéletes választás volt a BioNTech részéről, mert az 1904-ben (a Nobel-díjas Emil von Behring által) alapított gyár több mint száz éve működött, így infrastruktúrája kiváló, másrészt a Novartis is vakcina előállítására használta, harmadszor pedig mindössze egy óra autóútra helyezkedik el a frankfurti repülőtértől. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Pfizer and BioNTech, scaling up for 2B coronavirus vaccine doses, temporarily cut deliveries in EU, Canada

Statement on European Upscaling as well as Impact on Deliveries

JPM: BioNTech hikes COVID-19 vaccine output to 2B doses in 2021—and plans a bigger label, too

BioNTech buys Novartis plant for COVID-19 vaccine, eyes capacity of up to 750M doses

Ontario facing 'huge' drop in vaccine supply: Ford

Coronavirus: Hamilton, Niagara change vaccine rollout plans amid Pfizer delivery delays

BioNTech buys Novartis plant for COVID-19 vaccine, eyes capacity of up to 750M doses

Vaccine Shortfall to Hit Europe, Canada as Pfizer Plant Is Upgraded

Fragile Covid-19 Vaccine Rolled Out in the U.K. Tests Global Supply Network

The Mass Distribution of Covid-19 Vaccines Is Under Way. ‘Everything Has to Come Together.’

 

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.