hirdetés

Kapcsolat a bélrendszer egészsége és a testmozgási motiváció között

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azt vizsgálták, lehetséges-e, hogy a bélrendszer egészsége befolyásolja, hogy van-e motivációnk a testmozgásra.

hirdetés

Az Egyetem munkatársai azt szerették volna megtudni, miért van az, hogy egyes laboratóriumi egerek lelkesen futkároznak a mókuskerékben, míg mások teljesen közönyösek iránta.

Kezdő lépésként egy gépi tanulási algoritmust használtak az egerek aktivitási szintjei közötti különbségek lehetséges magyarázatának felkutatására. Meglepődésükre a genetikai különbségek nem, de a bélbaktériumok közötti különbségek relevánsnak tűntek. És találtak néhány ezt igazoló tanulmányt is, amely kapcsolatot talált az egészséges bélmikrobiom és az egerek optimális izomműködése között.

A bélbaktériumokat elpusztító széles spektrumú antibiotikumok hatására az egerek futási távolsága a felére csökkent. Az antibiotikumok megvonására az egerek többnyire visszanyerték korábbi teljesítményszintjüket. A Nature folyóiratban decemberben megjelent eredményeik azt sugallják, hogy a bélmikrobiom részt vehet a testmozgás iránti vágy szabályozásában.

Amennyiben ez a hipotézis emberek esetén is bizonyítást nyer, segíthet megmagyarázni, miért nem hajlandó oly sok ember az ajánlott minimális napi fizikai aktivitást sem végrehajtani. Kifogásként az idő-, az energia- vagy az érdeklődés hiányára hivatkoznak, pedig lehet, hogy az ok talán a bélrendszerükben élő mikrobák billióiban keresendő. És talán kifejleszthetők olyan mikrobiom alapú módszerek, amelyekkel fel lehet állítani az embereket a kanapéról, vagy optimalizálni lehet a sportteljesítményt. 

A bél-agy kapcsolat

Miután az egereket antibiotikumokkal kezelték, a kutatók a rágcsálók striátumában (az agy motivációért felelős részében) RNS-t szekvenáltak. Csökkent génexpressziót találtak a sejtek dopaminreceptoraiban. A megelégedettséget kiváltó dopamin tehát csökkent mértékben szabadul fel az antibiotikumokkal kezelt egerek agyában a futás után, így azt kevésbé érzik jutalmazónak.

Amikor a kutatók feltárták, hogy a mikrobiom a fizikai teljesítményre gyakorolt ​​hatását a központi és a perifériás idegrendszer közvetíti, változtattak kutatásuk irányán. Több éven át tartó kísérletsorozatot végeztek annak kiderítésére, hogy a vastagbélben lévő baktériumok pontosan hogyan küldenek jeleket az agy felé. Két olyan baktériumtörzset, az Eubacterium rectalet és a Coprococcus eutactust azonosítottak, amelyek a bél endokannabinoid receptoraival kölcsönhatásba lépő zsírsavamidoknak nevezett vegyületeket termelnek. Ezek az endokannabinoid receptorok jelzik az agynak, hogy csökkentse a dopamint lebontó monoamin-oxidáz termelését. Ha az agyban kevesebb van ebből a dopaminlebontó vegyületből, a hosszantartó futás után több dopamin halmozódhat fel, amitől az egerek jól érzik magukat, és alig várják, hogy hamarosan újra hajthassák a kereket.

Ez a bél-agy útvonal "talán azért alakult ki, hogy összekapcsolja a hosszan tartó fizikai aktivitás megkezdését a gyomor-bél traktus tápláltsági állapotával" – mondják a szerzők. A bélbaktériumok „figyelik”, hogy mi van a vastagbélben, és „megmondják” az agynak, hogy van-e elegendő tápláléka az edzéshez. A vastagbélben élő mikrobák billiói valószínűleg több száz különböző baktériumtörzset tartalmaznak, hogy melyeket és milyen mennyiségben (arányban), azt az életmódbeli tényezők, az elfogyasztott táplálék és a környezet határozza meg. A mikrobiomra gyakorolt ​​genetikai hatás meglehetősen csekély.

A kutatók reményei szerint egyszer majd olyan táplálkozási beavatkozásokat fejleszthetnek ki, amelyek ösztönzik az olyan motiváló baktériumtípusok szaporodását, amelyektől az ember kedvet érez majd egy 5 kilométeres futáshoz.

Hogyan motiválhatja a mikrobiom az embert?

A kutatók természetesen elsősorban arra kíváncsiak, hogy a belek befolyásolják-e az emberek motivációját is. Ennek érdekében különböző szintű edzésmotivációval rendelkező emberek bélmikrobiomját elemzik, és azt remélik, hogy elegendő minta birtokában azonosíthatják a testmozgásra motivált egyénekben előforduló azon mikroorganizmusokat, amelyeknek potenciális szerepük lehet a motiváció alakításában. Feltételezésük szerint a bélből az agyba érkező jelek más módon is befolyásolhatják a test folyamatait.

 

Forrás:

Dohnalová, L., Lundgren, P., Carty, J.R.E. et al. A microbiome-dependent gut–brain pathway regulates motivation for exercise. Nature 612, 739–747 (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05525-z

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.