hirdetés

Kontakt allergének a diabétesz kezelését segítő eszközökben

A cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközök okozta bőrreakciók befolyásolhatják a betegek adherenciáját és életminőségét.

hirdetés

A diabétesz kezelésében alkalmazott fejlett technológiák három fő kategóriába sorolhatók: i) folyamatos glükózmonitorozó (CGM) készülékek, a beteg a testén viseli a szöveti glükóz szintjét mérő és rögzítő eszközt, ii) folyamatos szubkután inzulininfúziós (CSII) eszközök, amelyek egy infúziós szereléken keresztül csatlakoznak a beteg testéhez, illetve ma már szerelék nélküli tapaszos pumpaként is kaphatók, így egy katéteren keresztül közvetlenül a bőrre csatlakoznak, iii) a glükózreszponzív inzulinadagoló rendszerek egyesítik a másik két eszköztípus jellemzőit, azaz a glükózérzékelés irányítja az inzulinadagolást.

Az utóbbi években egyre több bőrgyógyászati probléma jelentkezik ezekkel az eszközökkel kapcsolatosan. Egyes jelentések szerint a bőrszövődmények a betegek negyedét-felét is érinthetik, és ez jelentős szerepet játszik abban, hogy a betegek felhagynak az eszközök használatával. E bőrszövődmények rizikófaktorai közé tartozik az eszközökhöz használt ragasztóval szembeni érzékenység, az eszköznek való tartós kitettség, a fiatalabb életkor, illetve a bőr védőrétegének érintettsége/sérülése, ahol az eszközt viseli a páciens. Jelentős probléma, hogy az eszközökben használt konkrét ragasztókra és nyersanyagokra vonatkozó részletek nem érhetők el nyilvánosan.

Egy 2017-ben a Contact Dermatitis című folyóiratban megjelent cikk nagy áttörést jelentett, mivel az izobornil-akrilátot allergénként azonosította a Freestyle Libre, egy akkor még viszonylag új CGM készülékkel kapcsolatban. Az izobornil-akrilát az egész eszközben megtalálható, különösen ott, ahol a felső és az alsó műanyag alkatrészeket összekapcsolták, utalva arra, hogy az izobornil-akrilát a készülékházban volt, és a készüléket a bőrhöz rögzítő ragasztóba diffundált.

Egy 2018-ban a Journal of Diabetes Science című folyóiratban megjelent cikk három olyan beteget írt le, akiknél CGM készüléket használatakor súlyos allergiás kontakt dermatitisz alakult ki az izobornil-akrilát miatt. A vizsgálatot végzők megerősítették, hogy magával a ragasztóval szemben nem jelentkezett allergiás reakció, ami ismét arra utal, hogy az izobornil‑akrilát a készülék más részeiből diffundált a ragasztóba. Bár a szerzőket titoktartási megállapodás kötötte az egyes ragasztóösszetevőkre vonatkozóan, a szerzők megjegyezték, hogy a tapaszok vizsgálatánál általánosan alkalmazott akrilátok között nem szerepelt a ragasztóban lévő akrilátok többsége. Az izobornil-akrilát gyakori a tömítőanyagokban, ragasztókban és adhezívekben. Bár az izobornil-akrilátot eddig ritkán jelentették allergénként, mostanra számos eszköz, köztük a CSII és a CGM készülékek bőrreakcióinak lehetséges kiváltójaként azonosították.

Emellett az N,N-dimetilakrilamid is egy olyan allergén, amelyet több, a diabétesz kezeléséhez szükséges eszközben is azonosítottak, és az izobornil-akriláttal együtt gyakran tartalmazzák az orvosi minőségű fényrekötő adhezívek. Egyéb, az eszközökben azonosított allergének közé tartozik még a gyanta, amely számos adhezívben, valamint más akrilátokban és epoxigyantában is jelen van. A diabétesz kezelését segítő eszközök folyamatosan fejlődnek, ennek köszönhetően az izobornil-akrilátot például már alkalmazzák  a Freestyle Libre készülékekben.

Ha a diabétesz kezelésében alkalmazott készülékekkel kapcsolatosan allergiás kontakt dermatitisz gyanúja merül fel, allergiatesztet kell végezni, mellyel műanyagokat, ragasztókat, akrilátokat, epoxigyantákat/izocianátokat és gyantaszármazékokat vizsgálnak. Amennyiben relevánsak, a beteg saját, testápolásra használt termékeit is tesztelni kell.

A Contact Dermatitis-ben 2021-ben különböző allergénekre vonatkozó teszteredményeket jelentettek meg. Kutatók szerint más, újonnan felfedezett allergének - mint pl. a 2,2'‑metilén-bisz(6-tert-butil-4-metilfenol) monoakrilát 1,5% paraffinban, dipropilénglikol‑diakrilát 0,1% paraffinban, és butilált hidroxitoluol 2% paraffinban, illetve a hidrokinon monometil-étere - vizsgálata is megfontolandó.

Az eszköz használatakor tapasztalt bőrreakció esetén ajánlott az eszköz áthelyezése a bőr egy másik területére, vagy az eszközök gyakoribb cseréje. Egyes betegek esetében a reakciót kortikoszteroidos krémmel, kenőccsel, oldattal vagy orrspray-vel lehet kezelni. A helyi antibiotikumok vagy helyi antihisztaminok is hasznosak lehetnek, akárcsak a speciális kötszerek, oldatok vagy spray-k. A legjobb megoldás azonban, ha olyan eszközre vált a beteg, amely nem tartalmazza az allergént.

A jó alternatívák közé tartozik az Eversense CGM készülék vagy olyan eszközök, amelyek bizonyítottan nem tartalmaznak izobornil-akrilátot, mint például a Freestyle Libre 2 vagy az Omnipod, bár ezek Magyarországon nem TB-támogatott eszközök.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/991411?ecd=wnl_infocu1_broad_broad_persoexpansion-algo_20230503&uac=414812CR&impID=5394003#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.