hirdetés

Mitől fogynak a nők és a férfiak?

Egy vizsgálat eredményei szerint az obezitás kezelésére alkalmas gyógyszerek átlagosan nagyobb testsúlycsökkenést okoznak nőknél, mint férfiaknál, akiknél férfiak viszont az életmódváltás bizonyult hatékonyabbnak.

hirdetés

Ausztráliában, Melbourne-ben rendezték meg az ICO 2022 nemzetközi obezitás konferenciát, amelynek egyik előadása a testsúlycsökkentő gyógyszerek hatásosságának nemek közötti különbségeit elemezte több klinikai vizsgálat eredményeinek egybevetésével. A fő tanulságok szerint a nőknél az obezitás kezelésére alkalmazott gyógyszerek átlagosan nagyobb arányú testsúlycsökkenést értek el, mint férfiaknál, míg az erősebb nem esetében általában nagyobb hatása volt az életmódváltással operáló terápiáknak. Bár az eredmények közötti különbségeket egyelőre csak találgatják, a mostani adatok komolyan felvetik annak szükségességét, hogy az obezitás elleni készítmények vizsgálata, értékelése során a nemek közötti különbségeket az eddigieknél nagyobb hangsúllyal vegyék figyelembe, tekintettel a jelentős mértékben eltérő eredményekre.

Az említett előadást Dr. Alyssa Susanto, a University of Sydney kutatóorvosa tartotta. Csapatával a kérdés tisztázásához eredetileg három nagyobb klinikai vizsgálat metaelemzését végezték el, ezekhez azonban később még négy klinikai vizsgálatot vontak be az értékelésbe. A három fő vizsgálat a következő volt:

  1. A STEP-1 klinikai vizsgálat, amely túlsúlyos vagy kóros túlsúlyban (obezitásban) szenvedő felnőtteknél vizsgálta a hetente egyszer, szubkután módon adagolt 2,1 mg szemaglutid hatását placebo ellenében. Az 1961 beteg bevonásával készült, összesen 68 hetes vizsgálat eredményeit 2021-ben közölte a New England Journal of Medicine. A betegek között nem voltak cukorbetegek, viszont legalább egy testsúllyal asszociált komorbiditás már jelen volt (például magas vérnyomás, diszlipidémia, obstruktív alvási apnoé vagy valamilyen kardiovaszkuláris betegség).
  2. A SCOUT klinikai vizsgálat, amelyet összesen 10744 beteg bevonásával végeztek, és a szibutramin szív-érrendszeri hatásait vizsgálta. Itt a betegek kivétel nélkül 55 év felettiek voltak, cukorbetegek is részt vettek a vizsgálatban, és a vizsgálati populáció minden tagja már valamilyen szív-érrendszeri betegséggel és/vagy cukorbetegséggel, valamint legalább egy túlsúllyal kapcsolatos komorbiditással rendelkezett. Az összesen 12 hónapos vizsgálati időszakkal megszervezett vizsgálat eredményei 2010-ben jelentek meg a New England Journal of Medicine folyóiratban.
  3. A SCALE klinikai vizsgálat, amely 3723 beteg bevonásával a liraglutid (3,0 mg) hatásosságát vizsgálta placebo ellenében. Ennek eredményeit 2015-ben közölte a New England Journal of Medicine, és a betegek között ebben a vizsgálatban sem voltak cukorbetegek.

 

A három fő vizsgálat testsúly-csökkenésre vonatkozó eredményei nemek szerinti bontásban:

A STEP-1 vizsgálatban a férfiak testtömege átlagosan 12,9%-kal, míg a nőké 18,4%-kal csökkent (szemaglutid, 68 héten át alkalmazva). A placebo karon a férfiak testtömegcsökkenése átlagosan 3,5%, míg a nőké 2,1% volt.

A SCOUT vizsgálatban a férfiak testtömege átlagosan 4%-kal, míg a nőké 5,2%-kal csökkent, (12 hónap szibutramin), a placebo karon a férfiak átlagosan 1,9, a nők pedig 2,2%-os fogyást értek el.

A SCALE vizsgálat esetében nem közöltek számokat, de azonos dózis mellett a nőknél elért testtömegcsökkenés volt a nagyobb.

A kutatók később a szintén szemaglutiddal végzett STEP-2 és STEP-6 vizsgálat adatait, a kombinált fentermin és topiramát hatóanyagú gyógyszerrel (Qsymia, Vivus) végzett CONQUER vizsgálat eredményeit, valamint a szintén liraglutiddal, de már cukorbetegek bevonásával végzett SCALE Diabetes vizsgálat adatait is felhasználták. Az újonnan megtekintett 4 klinikai vizsgálat eredményei alátámasztották az első 3 vizsgálat számait, vagyis a nők átlagosan nagyobb testtömegcsökkenést értek el a férfiaknál.

 

Mi lehet a nemek szerinti eltérés oka?

Az előadást tartó Dr. Alyssa Susanto megemlítette, hogy először is fontos leszögezni, hogy a legtöbb gyógyszeres kezelést értékelő klinikai vizsgálat nem is hozza külön nyilvánosságra nemek szerinti bontásban a testtömegcsökkenési eredményeket, ezért volt szükség arra, hogy az adatok mélyén kutakodjanak. Mindezt annak ellenére sem teszik, hogy a két nem között jól dokumentált élettani és biológiai különbségek vannak, de reményeik szerint a mostani előadásban közölt eltérések erre fel fogják hívni a gyógyszeripari vállalatok figyelmét. Ez már csak azért is lenne fontos, mert a nemek közötti különbségek miatt alapvető jelentősége lenne a nemek szerinti gyógyszerválaszban jelentkező eltérések tisztázására, ami lehetővé tenné külön férfiak és nők számára tervezett készítmények kifejlesztését, vizsgálatát.

A World Obesity Federation korábbi elnöke, Dr. John Wilding szerint igen figyelemre méltó, hogy a gyógyszeres kezelés és az életmódváltás hatásossága eltérő férfiak és nők esetében. Véleménye szerint a gyógyszeres terápia nők esetében jelentkező nagyobb hatásosságának az egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a nők testsúlya általában kisebb, mint a férfiaké, de a klinikai vizsgálatokban azonos gyógyszerdózist kapnak, azaz a nők mindig relatíve nagyobb adagot kapnak a vizsgált hatóanyagból, mint a férfiak. (Például a szemaglutidot értékelő STEP vizsgálati programban a betegek egységesen hetente 2,4 mg hatóanyagot kaptak, függetlenül attól, hogy mekkora volt a testtömegük a vizsgálat kezdő időpontjában.) Ez azt jelenti, hogy az előadás alapjául szolgáló vizsgálatokban a nők mindig egy kicsit „túl voltak adagolva” a férfiakhoz képest, vagyis a testtömeg arányában relatíve magasabb dózisra erőteljesebb választ adtak.

Samantha Hocking, a Sydney University és a Royal Prince Alfred Hospital endokrinológusa szerint a különbség inkább a nemek közötti élettani különbségekkel magyarázható, mivel a gyógyszereket a férfiak és a nők szervezetében komoly különbségek vannak a hatóanyagok felszívódása, eloszlása és a szervezetből történő kiürülése között.

A fenti kettő közül bármelyik álláspont bizonyul igaznak, az csak tovább erősíti az előadó véleményét, miszerint az obezitás kezelésében alkalmazott készítmények hatásosságát igencsak érdemes lenne nemek szerinti bontásban, külön is vizsgálni, és az eredményeket így is közzétenni.

 

De vajon mitől fogynak a férfiak?

További érdekességként Dr. Alyssa Susanto az eredmények részletesebb ismertetése nélkül megemlített összesen hat olyan vizsgálatot is, amelyek mindegyikében az az eredmény jött ki, hogy a férfiaknál testtömegarányosan nagyobb mértékű fogyás következett be életmódváltás hatására. Ezen vizsgálatok egyike az alacsony szénhidráttartalmú étrend, egy másik az alacsony zsírtartalmú diéta, a harmadik a mediterrán étrend, a negyedik az igen alacsony kalóriatartalmú diéta, az ötödik pedig a rendszeressé tett testmozgás hatásait vizsgálta, és mindegyik esetben a férfiaknál tapasztaltak átlagosan nagyobb testtömegcsökkenést. A hatodik tanulmány Williams és munkatársai 2014-ben megjelent szisztematikus áttekintése (review) volt, amely 11 vizsgálat eredményeit foglalta össze: ezek közül 10 jutott a fentiekkel megegyező eredményre. A review az alábbi linken érhető el: Effectiveness of weight loss interventions--is there a difference between men and women: a systematic review.)

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Women Tend to Lose More Weight Than Men With Weight-Loss Drugs

STEP 1: Research Study Investigating How Well Semaglutide Works in People Suffering From Overweight or Obesity (STEP 1)

Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity

Two-year Research Study Investigating How Well Semaglutide Works in People Suffering From Overweight or Obesity (STEP 5)

Efficacy and Safety of Once-Weekly Subcutaneous Semaglutide 2.4 MG in Adults With Overweight or Obesity (STEP 1)

STEP 1: Semaglutide promotes substantial weight loss in people without diabetes

Effectiveness of weight loss interventions--is there a difference between men and women: a systematic review

Study of VI-0521 Compared to Placebo in Treatment of Diabetes and Obesity in Adults With Obesity-Related Co-Morbid Conditions

Effects of low-dose, controlled-release, phentermine plus topiramate combination on weight and associated comorbidities in overweight and obese adults (CONQUER): a randomised, placebo-controlled, phase 3 trial

Effect of Liraglutide on Body Weight in Overweight or Obese Subjects With Type 2 Diabetes: SCALE™ - Diabetes

Effect of Liraglutide on Body Weight in Non-diabetic Obese Subjects or Overweight Subjects With Co-morbidities: SCALE™ - Obesity and Pre-diabetes

Efficacy and safety of liraglutide 3.0 mg for weight management are similar across races: subgroup analysis across the SCALE and phase II randomized trials

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.