hirdetés

Melyek a leghatásosabb szerek 2-es típusú cukorbetegség kezelésében?

A hosszú vizsgálati időszakkal operáló GRADE klinikai vizsgálatban metformin mellé adott négy hatóanyag hatásosságát hasonlították össze.

hirdetés

A 2013. februárjában indított fázis III. GRADE klinikai vizsgálatban (NCT01794143) az amerikai National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDKK) és a National Institutes of Health (NIH) intézetek azt a kérdést szerették volna tisztázni, hogy 2-es típusú cukorbetegek kezelésében a metformin mellett melyik széles körben alkalmazott antidiabetikum képes a leghosszabb ideig az ajánlott tartományban tartani a vércukorszintet.

A kérdés jelentőségét jelzi, hogy jelenleg az Egyesült Államokban több mint 37 millióan szenvednek cukorbetegségben, ezek 90-95%-a 2-es típusú diabéteszben. A betegek többségénél legalább két gyógyszert kell alkalmazni a normál vércukorszint fenntartásához. A szakorvosok között a vizsgálat indításakor konszenzus volt abban, hogy a 2-es típusú cukorbetegség korai kezelésében a metformin alkalmazása a legjobb megoldás életmódváltással kombinálva (megfelelő étrend és rendszeres testmozgás mellett). Nem volt viszont egyetértés abban, hogy a korai kezelést követően melyik a legjobb megközelítés a vércukorszint kontrolljára. Ezért 2013-ban 36 amerikai vizsgálóközpontban megkezdődött a GRADE (Glycemia Reduction Approaches in Diabetes: A Comparative Effectiveness) vizsgálat, melybe 2022-ig összesen 5047, különböző életkorú, eltérő rasszhoz tartozó, már metformin terápiában részesülő beteget vontak be a 4 vizsgálati karra (szitagliptin, liraglutid, glimepirid, glargin inzulin – a vizsgálat megkezdésének időpontjában az SGLT2 készítmények még nem kaptak engedélyt). A betegek legalább 4 éves utánkövetésével kapott eredményeket 2022. szeptember 22-án közölte a The New England Medical Journal, ezek szerint a hosszú távú glikémiás kontroll szempontjából a két legjobb hatóanyagnak a metformin mellé adagolt liraglutid és glargin inzulin bizonyult (de minden hatóanyag pozitív hatást fejtett ki). Ez a relatíve legrosszabb eredményt adó szitagliptinnel szemben átlagosan 6 hónappal hosszabb kontrollt jelentett, függetlenül az egyes alcsoportok életkorától, nemétől és etnikai hovatartozásától. Megjegyzendő viszont, hogy az összes vizsgált szempontot figyelembe véve egy olyan kombináció sem volt, amelyik minden aspektusban jobbnak bizonyult volna az összes többinél.

„A GRADE vizsgálat erős bizonyító erővel világít rá arra, mely hatóanyagok voltak képesek leghosszabb ideig fenntartani a glikémiás kontrollt, ám további, még hatékonyabb kezelési stratégiákra van szükségünk ahhoz, hogy hosszú időn át az elfogadható tartományban tarthassuk a betegek vércukorszintjét” – nyilatkozta Dr. David M. Nathan, a GRADE vizsgálat vezetője. „Sok munkánk van még, például értékelnünk kell más kezeléseket, illetve kombinációkat is.”

A vizsgálatban rögzítették a kezelések hatását a cukorbetegséggel asszociált kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának gyakoriságára, kockázatára is, ebben a liraglutid kar mutatta a legjobb eredményeket. A többi mellékhatás tekintetében az egyes hatóanyagok a következőképpen szerepeltek:

A súlyos hipoglikémia meglehetősen ritkán fordult elő, de leggyakrabban a glimepirid karon jelentkezett (2,2%)

Gasztrointesztinális tünetek a liraglutid karon jelentkeztek gyakrabban, mint a másik három kezelési csoport esetében.

A vizsgálatba bevont betegeknél minden kezelési karon tapasztaltak testsúlycsökkenést a terápia alatt. Ennek mértéke a négy éves vizsgálati időszakban a liraglutid és a szitagliptin karokon volt a legnagyobb (átlagosan 3,5, illetve 2 kg), míg a glargin inzulin és a glimepirid karokon 1-1 kg.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Two Popular Diabetes Drugs Outperformed Others in Large Clinical Trial

A Comparative Effectiveness Study of Major Glycemia-lowering Medications for Treatment of Type 2 Diabetes (GRADE)

Emulating the GRADE Trial Using Real-World Data

Glycemia Reduction in Type 2 Diabetes — Glycemic Outcomes

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.